En udda fågel i fotbollens huvudstad
Dulwich Hamlet

Artikelserie: Hipsterklubbar

Dulwich Hamlet är ett kul alternativ för fotbollsresan till London

Deras manager är svart. Deras tröjor är lila och rosa. Och deras fans sjunger om Toscana. London-baserade Dulwich Hamlet är ingen vanlig fotbollsklubb …

Egentligen borde Dulwich Hamlet – som rent sportsligt för en undanskymd tillvaro djupt nere i den engelska fotbollens lingonserier – vara en oansenlig liten fluglort på Londons välfyllda fotbollskarta. I fotbollens huvudstad finns säsongen 2017-18 sammanlagt tolv professionella lag, däribland jättar som Chelsea, Tottenham och Arsenal. Exakt hur många klubbar London sammanlagt hyser om man även räknar med amatörligorna är svårt att säga, men enligt våra källor handlar det om cirka 90 stycken! Och då gräver vi inte djupare ner än till nivå 7 …

Bildades 1893

Ett av alla dessa lag sticker alltså ut lite extra. Dulwich Hamlet bildades redan 1893 och tillhör därmed de äldsta fotbollsklubbarna i London. Men det är inte det som gör det till ett av de mest kända Non League-lagen i hela England. Nej, hypen kring den lilla klubben från södra London handlar om helt andra saker. Som att laget spelar i rosa och lilafärgade tröjor. Eller att klubbens manager är en av få svarta fotbollstränare i England. Men kanske framför allt – om klubbens starka engagemang för tolerans mot olikheter och kampen mot de strömningar i samhället som uttrycker rasistiska och homofobiska åsikter.

Stöttar HBTQ-spelare

Det sistnämnda är särskilt intressant och får ses som ett gigantiskt fall framåt i ett land där Chelsea-legenden Graeme Le Saux stämplades som ”gay” bara för att han läste The Guardian och tyckte om att gå på museum… Hamlet var exempelvis den första Non League-klubb som för några år sedan backade upp kampanjen till stöd för HBTQ-spelare genom att använda snören och kaptensbindel i regnbågsfärger. Därefter bjöd de in till tidernas första ”anti-homofobi-match” där de mötte Stonewall FC som är Englands första klubb för homosexuella spelare. Dulwich Hamlet är som synes en klubb med starkt engagemang och progressiva värderingar som får anses förankrade långt ut på den politiska vänsterkanten.

Härlig atmosfär

Ett annat exempel på Dulwich Hamlets arbete för ett jämlikt samhälle är att de organiserade den första ”Black History Month-utställningen” i engelsk fotbollshistoria. Svarta spelare har gjort ett starkt avtryck i klubbens historia och det var en vacker symbolik att (den svarte) managern Gavin Rose var den som invigde utställningen i samband med en av Hamlets matcher 2015. Men Dulwich Hamlet – som spelar i Isthmian League på den sjunde nivån i det engelska seriesystemet, är också en speciell klubb av andra anledningar. Få andra Non League-arenor erbjuder exempelvis samma härliga atmosfär och höga stämning som just Hamlet. Arenan Champion Hill har en kapacitet på blygsamma 3 000 åskådare men merparten (2 500) av platserna är ståplats.

Billiga biljetter

Dulwich-fansen är kända för att hålla igång och sjunga ramsor matchen igenom och därigenom skapa en klassisk brittisk fotbollskuliss. Faktum är att en match med Dulwich Hamlet kan vara den mest prisvärda fotbollbiljett du någonsin betalar för. För ynka 10 pund får du en genuin matchupplevelse med bratwurst och lokal öl som grädde på moset. Givetvis är även kvinnor och barn välkomna på matcherna och faktum är att Hamlet aktivt jobbar för att få fler kvinnliga supportrar. När laget dessutom spelar en så offensiv och attackvänlig fotboll som de gjort säsongen 2017-18, är det lätt att tycka om en klubb som Dulwich Hamlet.

 Vackert som Toscana

Men hur var det nu egentligen med Toscana-kopplingen? Vad är skälet till att fansen sjunger ”Tuscany! Tuscany! We’re the famous Dulwich Hamlet and we look like Tuscany!” i match efter match? Jo, det var nämligen så att en lokalinvånare i slutet av 1980-talet försökte sätta stopp för bygget av en ny arena, som han menade skulle förstöra mycket av den sköna utsikten som präglade stadsbilden. ”Dulwich är vackert som Toscana” skrev mannen i sitt brev till kommunen, förmodligen ovetandes om att hans ord skulle få vingar och så småningom skapa en egen läktarsång.

Några likheter med Toscana tycker vi inte att det på ytan ganska trista området har. Däremot rekommenderar vi verkligen att du besöker Champion Hill och ser en match med Dulwich Hamlet. Om inte annat är det ett utmärkt komplement till en fotbollsresa där en match med något av Londons Premier League-lag utgör huvudingrediensen.

Tillägg: Just nu spelar Hamlet sina matcher på en annan arena i väntan på att hyrestvisten ska lösas så att de kan återvända till Champion Hill.

DULWICH HAMLET

Bildad: 1893.

Plats: Dulwich, södra London, England.

Arena: Champion Hill.

Kapacitet: 3 000.

Tröjfärger: Rosa och mörklila.

Nuvarande liganivå (2017-18): Isthmian League (nivå 7).

Hemsida: http://www.pitchero.com/clubs/dulwichhamlet/

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com

 

3 spännande fakta om Hamlet:

 1) Legendariska tränarna och nära vännerna Roy Hodgson och Bob Houghton, som bland annat firade stora framgångar i Malmö FF på 1970- och 80-talen, spelade under en tid i Dulwich Hamlet som juniorer.

 2) Klubben ägs helt och hållet av sina egna supportrar och transparensen är total. Varenda bokstav av protokollen från styrelsemötena offentliggörs online liksom den finansiella redovisningen.

 3) Rio Ferdinand – före detta lagkapten för Manchester United och England – är nära vän med lagets manager Gavin Rose. Ferdinand har också investerat pengar för att rädda Hamlet ur den kris klubben hamnade i för en tid sedan.