London bortom storklubbarna
matcher i London

Se fler matcher på resan till fotbollens huvudstad

Sex lag i Premier League och sammanlagt 13 professionella klubbar i de fyra högsta divisionerna.

Om London är fotbollens huvudstad?

Är jorden rund? Kan fiskar simma …?

London är den stad i Europa som har klart flest klubbar i högsta divisionen. Och med så många lag i toppen, är London förstås en fantastisk fotbollsstad. Tänk bara på alla intressanta derbymatcher som spelas enbart i Premier League under en säsong! Räknar man även Londons ytterområden finns det sammanlagt ett fyrtiotal lag i de åtta högsta divisionerna.

Tre giganter

Chelsea, Arsenal och Tottenham räknas som de tre stora London-lagen. Arsenal är Londons mest framgångsrika klubb – ”The Gunners” gjorde faktiskt sin debut i högsta divisionen redan 1904! Den här säsongen ser det ut som om alla tre ”jättarna” i London kommer att vara med i den absoluta toppstriden, så ta chansen att se en match på Stamford Bridge, Emirates Stadium eller White Hart Lane.

Här kan du ladda ner Nickes utmärkta guider till de flesta av arenorna i London på se.eventguides.com

fotbolls karta London

Bra budgetalternativ

För den som antingen vill krydda sin fotbollsresa med en extra match eller som har en mindre budget finns otroligt många fina alternativ i London. Att matcherna i England i allt högre grad sprids ut över flera dagar öppnar nya möjligheter för fotbollsresenärer. Men för att optimera din fotbollsweekend är det bra om du kan resa fredag – måndag. Då har du chansen att se en match i The Championship på fredagen och sedan en match både lördag och söndag.

Bästa stämningen

West Ham, Crystal Palace och Watford är de tre andra London-baserade Premier League-lagen. Här är biljetterna inte lika dyra som hos Arsenal, Tottenham och Chelsea. Crystal Palace – som vi tidigare skrivit om här i bloggen – erbjuder den kanske bästa stämningen i hela Premier League. Fansen på Selhurst Park stöttar sitt lag ända till slutet i match efter match på ett sätt som till och med har fått den annars svårimponerade Manchester United-tränaren José Mourinho att applådera.

Fulham fotbollsreser

Mysiga Craven Cottage

I The Championship hittar vi Brentford, vars arena Griffin Park har prisats av fotbollsfans för sin fina stämning och trevliga atmosfär. På Griffin Park finns en pub i tre av de fyra hörnen (den fjärde tvingades stänga för ett par år sedan), vilket förstås underlättar när du ska ladda upp inför matchen. Läs mer om Brentford i den här artikeln. Även Fulhams arena Craven Cottage är en riktig höjdare med sitt mysiga läge nära Themsen. Queens Park Rangers är ett klassiskt lag med en arena som du knappt ser förrän den plötsligt dyker upp bakom radhusen längs med Ellerslie Road och Loftus Road. Arenan Loftus Road har några år på nacken men stämningen är fantastisk och du sitter verkligen nära planen och spelarna.

Populära Barnet

En annan klubb vi vill tipsa om är Barnet FC som spelar i League Two. Arenan The Hive Stadium är mycket lättillgänglig och nås enklast med den grå tunnelbanelinjen (Jubilee Line). Från hållplatsen Canons Park är det bara tio minuters promenad till entrén. Barnet har många fans i Sverige och den svenska supporterklubben Swedebees Facebook-sida uppdateras frekvent. Kul kuriosa är att lagets spelare går in på arenan till tonerna av Guns N’ Roses gamla hit ”Sweet Child O’ Mine”.

Charlton fotbollsreser

Leyton Orient och AFC Wimbledon är två andra London-klubbar vi rekommenderar. Och Charlton, vars arena The Valley håller en för League 2 (våren 2018) nästan oförskämt bra klass, erbjuder en riktigt trevlig matchatmosfär. Men som sagt  det finns mängder av trevliga arenor som får fotbollsälskare och Tipsextranostalgiker att slicka sig om munnen. Fler tips hittar du i ”Are You Here For The Game? – Fotboll i Londons utkanter” som är en fantastisk bok om fotboll i London med fokus på de mindre klubbarna. Läs ett kapitel i boken.

Boken om fotboll och London