Fotboll i Paris – inte bara PSG!
fotbollsresor till Paris och Redstar

Artikelserie: Hipsterklubbar

Boka en annorlunda fotbollsresa – se Red Star live

Den är inte störst, bäst eller vackrast i Paris.

Men den är äldst – och hippast!

Djupt i skuggan av stenrika giganten PSG lever en fotbollsklubb för vilken en svensk anfallare öste in mål långt före Zlatans ankomst …

Saint-Ouen är en liten och ganska sliten förort i Paris norra utkanter. Här finns en klosterkyrka från 1200-talet, en livlig loppmarknad och … ja, inte så där värst mycket mer faktiskt. Jo, förresten – i Saint-Ouen finns också en fotbollsarena. Det är inte någon pampig, modern arena i stil med storklubben Paris Saint-Germains berömda hem Parc des Princes. Faktum är att om det inte vore för strålkastarna som tornar upp sig över hustaken i området, så hade du kanske inte ens noterat arenan överhuvudtaget.

Skarpa kontraster

Det skiljer inte ens en mil mellan Parc des Princes och Stade de Paris – eller Stade Bauer som den kallas i folkmun – men långt större än det geografiska avståndet är skillnaden mellan såväl de båda stadsdelarna som klubbarna i fråga om finansiellt välstånd. Medan den förstnämnda arenan omgärdas av lyxlägenheter och breda trädkantade avenyer, ligger Stade Bauer insprängd i ett ganska dystert område. Ingenting för vanliga fotbollsturister kanske, men för oss ”hipsters” som vill uppleva något annorlunda, är ett besök hos Red Star FC en verklig höjdare.

fotbollsresor till Paris

Fem cuptitlar

Red Star bildades redan 1897 och är därmed den äldsta fotbollsklubben i Paris, och den näst äldsta i hela Frankrike (efter Le Havre). Klubben spelar i skrivande stund i den franska tredje divisionen men har en rik historia. Red Star var nämligen en av de ursprungliga klubbarna i Ligue 1 och grundades av berömde Jules Rimet. Den franske fotbollslegendaren skulle senare bli president i både Franska Fotbollsförbundet och FIFA och den första VM-pokalen fick sitt namn efter honom. Red Star har aldrig blivit franska ligamästare men kan i alla fall stoltsera med fem titlar i Coupe de France.

Avskyr PSG

Som ni nog redan förstått representerar Red Star något helt annat än ”storebror” Paris Saint-Germain. Identiteten som arbetarklassklubb är djupt förankrad och de i många fall politiskt aktiva fansen kommer i huvudsak från vänstersympatiserande samhällsgrupper. Flaggor och banderoller på Stade Bauer är inte så sällan fyllda med antifascistiska budskap, vilket för övrigt gäller flera av klubbarna som kommer att presenteras i denna artikelserie. Red Stars supportrar har, milt uttryckt, inte mycket till övers för PSG vilket också avspeglas i flera av de nidramsor som framförs av ultragrupperna under matcherna.

Dödad av nazister

Under andra världskriget stärktes klubbens band till den politiska vänstern ytterligare. Nazisterna avrättade nämligen den före detta Red Star-spelaren och kommunisten Rino Della Negra i samband med en strid. Della Negra, son till italienska immigranter, jobbade vid sidan av fotbollen i en fabrik samtidigt som han var aktiv i den franska motståndsrörelsen. Innan han dog skrev Della Negra ett brev till sin bror, i vilket han tog farväl av Red Star. Brodern var sedan närvarande när klubben 2004 hedrade Rino genom att sätta upp en plakett till hans ära.

Djup kris

I början av 2000-talet hamnade klubben i en djup kris. Ekonomin var körd i botten och konkurshotet vilade tungt över Red Star. Även sportsligt var misären nästan total – laget var ett tag nere och harvade i division 6. När nuvarande ordföranden Patrice Haddad tillträdde 2008 hade laget lämnat lingonserien och kravlat sig upp till fjärde nivån i det franska ligasystemet. Med Haddads ankomst började det hända grejer på allvar. Red Star klättrade ytterligare två divisioner och spelade i Ligue 2 mellan 2015 och 2017. Haddad har fått mycket beröm för att han i sitt arbete med att bygga upp klubben visat stor respekt för dess historia. Men alla hans idéer har inte fått positiv respons från fansen…

Sliten arena

Haddads förslag att investera 200 miljoner euro i bygget av en ny arena, röstades bestämt ner av supportrarna som anser att Stade Bauer representerar själen i klubben. Det är nog emellertid bara en tidsfråga innan fansens åsikt får ge vika för den krassa verkligheten, som visar att deras kära arena är i mycket dåligt skick. När laget 2015 gick upp i Ligue 2 underkändes Stade Bauer och Red Star fick istället spela sina hemmamatcher på Stade Jean-Bouin nära Parc des Princes och i Beauvais, cirka åtta mil norr om Paris. Vårt råd är därför att innan det är för sent boka en fotbollsresa till Paris för att se hipsterlaget Red Star LIVE på en av Europas äldsta arenor.

I Paris finns massor av sport att uppleva – se aktuella event.

3 spännande fakta om Red Star FC:

1. Klubben har haft en mycket bra ungdomsverksamhet. Bland de spelare som fostrats i Red Star märks Alex Song, Moussa Sissoko och Abou Diaby. Faktum är att inte mindre än fem av spelarna i Frankrikes VM-trupp 2014 hade spelat i Red Stars på ungdomsnivå.

2. Zlatan Ibrahimovic är inte den ende svensken som varit hyllad skyttekung i Paris. På 1950-talet spelade nämligen landslagsanfallaren Bror Mellberg för Red Star. Mellberg gjorde stor succé i Paris-laget för vilka han mellan 1953 och 1956 öste in mål. På 103 matcher i Red Stars tröja hittade Bror – som också spelade för bland andra Genoa, Toulouse och AIK – rätt inte mindre än 72 gånger.

3. Den före detta Manchester United-anfallaren David Bellion avslutade sin spelarkarriär med att hjälpa Red Star upp i Ligue 2. Bellion jobbar nu som Creative Director i klubben, en roll som ger honom en unik position i fransk fotboll. Han är engagerad i och ansvarig för ett flertal sociala projekt som klubben driver.

RED STAR FC

Bildad: 1897.

Arena: Stade de Paris (”Stade Bauer”).

Kapacitet: 10 000 (men nu begränsad till 2 999).

Tröjfärger: Gröna tröjor, vita shorts (hemma).

Nuvarande liganivå (2016-17): Championnat National (nivå 3).

Främsta meriter: Fem franska cupguld.

Hemsida: www.redstar.fr

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com