Italiensk fotboll derbyspecial
Italiensk fotboll derbyspecial

Fotbollsresor till Serie A

Fansens passion större än religion

Slaget om Rom, Kampen om Milano eller kanske ”Lanternaderbyt” i Genua?

Eller varför inte ”Derby della Italia” mellan Juventus och Inter? Serie A bjuder på många spännande derbymatcher och vi har plockat ut de allra hetaste rivalmötena säsongen 2017/18.

BOKA SERIE A HOS NICKES.COM!

Italien är synonymt med fotbollspassion. Det må vara en slump – men en synnerligen symbolisk och träffsäker sådan – att Italiens fastland på kartan liknar ett ben med en fot som sparkar till bollen (ön) Sicilien. Intresset för calcio – som sporten heter på italienska – kommer med modersmjölken och präglar hela vardagen för italienarna. Mest påtagligt blir detta när det vankas derby. Passion, hetta, rivalitet, historia, kärlek, hat – ett fotbollsderby i Italien är en explosion av känslor.

Här är de fem i våra ögon hetaste derbymatcherna i Serie A:

1. Roma-Lazio

Slaget om Rom är troligen det allra hetaste derbyt i Italien. Rivaliteten har sitt ursprung i händelser i samband med att Roma grundades 1927. Roma bildades som en sammanslagning mellan tre mindre klubbar, med syfte att utmana storheterna i norr. Lazio tillfrågades, men nobbade inbjudan och i stället växte rivaliteten fram. Det finns även sociala aspekter; Lazio spelade sina matcher i välbärgade området Pariorli, medan Roma höll till i arbetarklassområdet Testaccio. Sedan länge huserar dock båda klubbarna på Olympiastadion, där Lazio-fansen håller till på den norra kurvan och Roma-fansen på den södra. De sistnämnda kommer nog att tycka det känns konstigt att ikonen Francesco Totti – som gjort flest mål genom tiderna i Rom-derbyt – inte längre är lagets fanbärare och pådrivare.

Se denna video och få en glimt av atmosfären i Lazios Curva Nord.

2. Inter–Milan

Milano-derbyt – eller ”Derby della Madonnina” som det ofta kallas – är ett av världens mest berömda derbyn. AC Milan och Inter delar arena och många spelare har representerat båda klubbarna. Från början var de två rivalerna en klubb: Inter. Men efter stridigheter gällande värvning av utländska spelare bröt sig grundarna till klubben ur och bildade en ny förening. De båda storklubbarna från Milano har allt sedan dess kämpat om titeln ”bäst i stan” och matcherna lagen emellan tilldrar sig alltid ett stort intresse inte bara i Italien, utan i hela fotbollsvärlden. Det är dessutom väldigt jämnt i den inbördes statistiken: Inter har ett par segrar fler än Milan genom tiderna. Derbyna föregås alltid av ett par veckors intensiv mediebevakning, varefter magi uppstår på mäktiga Stadio Giuseppe Meazza, i folkmun känd som San Siro. Att uppleva ett Milano-derby minst en gång i livet är ett måste för alla fotbollsfans.

3. Juventus–Inter

Inget stadsderby, men likväl en match präglad av bitter rivalitet mellan två storheter som alltid tillhört toppskiktet både i Italien och Europa. Själva termen ”Derby d’Italia” – som mötena mellan klubbarna kallas – myntades 1967, men derbyt har sina rötter redan på 1930-talet. Rivaliteten fick dock en ny dimension efter en kontroversiell och omdiskuterad match i kampen om ligaguldet säsongen 1960/61. Juventus har ett ganska klart övertag historiskt, med 107 segrar jämfört med Inters 73. Juve har också vunnit flest titlar, 62 (internationella troféer inräknade) mot Inters 39.

4. Sampdoria–Genoa

Stadsderbyt i Genoa kallas för ”Derby della Lanterna” efter stadens berömda fyr. Derbyt är det mest personliga och ett av de mest intensiva i Italien. Den kompakta arenan Stadio Luigi Ferraris skapar en fantastisk atmosfär kring matcherna mellan lagen. ”Lanternaderbyt” har sina rötter i det tidiga 1900-talet. Första gången klubbarna möttes var faktiskt redan 1902, då Genoa mötte Andrea Doria. När sedan Sampdoria bildades – som en sammanslagning av klubbarna Sampierdarenese och Andrea Doria – blev rivaliteten ännu starkare. Historiskt sett har Genoa varit den mest framgångsrika av de båda klubbarna, med totalt nio ligatitlar (bland annat sex år av sju under perioden 1898-1904) mot Sampdorias enda (1990/91). I den interna derbystatistiken har dock Sampdoria övertaget med sina 35 segrar mot Genoas 24.

5. Napoli–Roma

Det syditalienska derbyt mellan Napoli och Roma kallas för ”Derby del Sole” – Solens derby – och är ett av de derbyn som drabbats av mest bråk mellan fans. Kulturella skillnader och det faktum att folket i Neapel ofta känt sig nedtryckta av huvudstadens arrogans har bidragit till att stämningen mellan supportrarna ofta varit ganska fientlig. Ändå är ett derby på Olimpico i Rom eller på Stadio San Paolo i Neapel en magisk upplevelse. Inramningen kring ”Derby del Sole” präglas av intensitet, färgsprakande tifon och en konstant hög ljudnivå. Napolis storhetstid inträffade på 1980-talet då Diego Maradona förde klubben till två ligatitlar, men statistiskt har Roma ett ganska klart grepp med 61 derbysegrar mot Napolis 47.

SE ETT ITALIENSKT FOTBOLLSDERBY PÅ PLATS!