Galaxy LIVE: show, fyrverkerier – och Zlatan!
LA Galaxy fotbollsresor

Galaxy LIVE: show, fyrverkerier – och Zlatan!

Cirkus Zlatan har intagit Los Angeles och den amerikanska fotbollsligan MLS är plötsligt glödhet bland svenska USA-resenärer. På uppdrag av Nickes.Com rapporterar vår man i LA, Jörgen Hult, om fotbollen i Änglarnas stad.

Zlatans hemmadebut!

Jag och äldsta sonen fick genom Nickes.Com möjligheten att se Los Angeles Galaxy hemma på StubHub Center mot Atlanta United. Vår första match med Galaxy råkade sammanfalla elegant med Zlatans hemmadebut från start.

LA Galaxy spelar sina hemmamatcher på StubHub Center i Carson. Galaxy har sin geografiska bas ungefär i den sydöstra delen av det som brukar betraktas som Los Angeles. Arenan ligger på universitetsområdet för California State University, vilket gör att det är en grönare och bilfriare omgivning än på många andra ställen i Los Angeles.

Kom i tid

Den allmänna rekommendationen för dig som ska se Galaxy live är att komma till arenan tidigt. Vi var på plats i god tid och som de flesta andra i Los Angeles transporterade vi oss med bil. Parkeringsområdena kring StubHub Center är tydligt markerade och vi betalade 10 US dollar men fick då promenera cirka tio minuter för att komma till arenan.

En annan sak att tänka på när du besöker StubHub, är att kolla vilka regler som gäller kring medtagna väskor. Som vi kunde utläsa verkar de vara väldigt strikta med hur stora väskorna får vara, samt att de måste vara genomskinliga. Det kändes lite som en fotbollsversion av säkerhetskontrollerna på flygplatsen. Många tvingades gå tillbaka och lämna väskorna i sina bilar. Bortsett från detta var det inte mycket som drog ner helhetsupplevelsen.

Trevlig arena

Arenan i sig är verkligen supertrevlig. Den är visserligen inte riktigt byggd som de fotbollsarenor vi är vana vid hemifrån vilket dock har flera fördelar. Arenans layout möjliggör till exempel att man kan komma in genom samtliga ingångar och gå på insidan runt hela arenan. Många toaletter, ett stort utbud av matställen och gott om olika aktivitet runt hela arenan, är andra faktorer som höjer betyget på upplevelsen.  

Det som vi kanske slogs mest av var den trevliga atmosfären. MLS lockar många familjer och supporters från båda lagen blandar sig fritt med varandra utan att det uppstår bråk. Stämningen på arenan var jättetrevlig och just på den här matchen var det dessutom riktigt mycket folk. 25 800 åskådare betraktas som men vi såg att en del stolar gapade tomma.

LA Galaxy arena

 

Ojämn kvalitet

Matchen då? Nja, MLS har helt klart en del kvar till de bättre ligorna i Europa. Spelkvaliteten var väldigt ojämn och defensiven svag i båda lagen. Och när Zlatan inte har sin bästa dag (och inte gör mål), ja, då står sig Galaxy faktiskt ganska kort. Atlanta var det klart bästa laget och vann välförtjänt med 2–0. Helhetsintrycket vi lämnar arenan med är ungefär; ”upplevelsen – wow! Fotbollen – nja …”

På vägen hem gjorde vi en matpaus på en av södra LA:s många hamburgerrestauranger och vi kände oss glada och nöjda med upplevelsen. Att Galaxy förlorade var inte hela världen – det vi kommer att minnas från vår första fotbollsmatch i LA var snarare showen, fyrverkerierna och givetvis – de just denna gång förvisso begränsade trollerikonsterna från Zlatan. Att se ”soccer” i LA är helt klart något vi rekommenderar. Kan också tillägga att vi några dagar efter matchen fick ett mejl med frågor om vår upplevelse vilket visar att Galaxy vill utveckla arrangemanget och är måna om att lyssna på besökarna.

Text & foto: Jörgen Hult

GALAXY LIVE – SÅ MYCKET KOSTAR DET:
Biljetter: från ca 25$.
Korv på arenan: 5$
Parkering: 10$ för en plats cirka 10 minuters promenad bort.

Boka fotbollsresa till LA – se Zlatan LIVE!