Topp 10: passionerade fotbollsstäder
fotbollsresor i europa

Bästa destinationerna för en fotbollsresa i Europa

Vad är viktigast för dig när du åker på fotbollsresa?

Sköna säten, moderna arenor eller utbudet av pubar nära arenan? Eller är faktorer som hög ljudnivå, färgstarka tifon och passionerade supportrar viktigare? I så fall ska du spana in den här heta listan med Europas 10 mest passionerade fotbollsstäder.

I Manchester, Paris och Barcelona huserar några av världens rikaste klubbar.

Men ingen av dessa destinationer finns med på vår förvisso subjektiva lista över Europas mest passionerade fotbollsstäder.

Ty i fotbollens värld går det inte, med all respekt för Gustaf Frödings vackra visa, att köpa kärlek för pengar.

Håll till godo – här är Europas i våra ögon 10 bästa fotbollsdestinationer för dig som prioriterar hög stämning och passionerade fans.

10. NEWCASTLE (England)

Newcastle United är rent sportsligt långt ifrån det bästa laget på den här listan. Men deras fans tillhör tveklöst de bästa i hela Europa. Arenan St James’ Park är, oavsett hur det går för “Magpies” i ligan, alltid fylld till minst 95% av kapaciteten. Det gäller även när Newcastle möter de mindre klubbarna och så var också fallet när laget åkte ner i The Championship för några år sedan. Vill du uppleva äkta brittisk fotbollskultur och se en match tillsammans med äkta fotbollssupportrar, är det hit du ska styra stegen. Bara att promenera runt i centrum och möta alla de sjungande fansen under en matchdag, är en fantastisk fotbollsupplevelse. Att “Angel of the North” – som Newcastle ibland kallas – dessutom har ett bra nöjes- och shoppingutbud, gör förstås inte saken sämre.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL NEWCASTLE

fotbollsresor till Newcastle

9. MARSEILLE (Frankrike)

Olympique Marseille är en av Frankrikes äldsta och mest framgångsrika klubbar. De har också de mest passionerade fansen. För även om Ligue 1 kanske inte har den högsta statusen bland ligorna i Europa, är Marseilles fans verkligen galna i sitt fotbollslag. Stämningen på matcherna är otrolig men fansens lidelse för laget tar sig ofta uttryck även utanför planen. Fråga bara Patrice Evra, den före detta franske landslagsbacken, som hösten 2017 hamnade i onåd hos Marseille-fansen. Vilket i och för sig inte var så konstigt eftersom han inför en match i Europa League hade sparkat en av dem i huvudet … OM-supportrarna svarade med att i påföljande ligamatch demonstrera sin makt. De höll upp en gigantisk banderoll med krav på att Evra skulle kastas ut ur klubben. Och så blev det också.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL MARSEILLE

fotbollsresor till Marseille

8. AMSTERDAM (Holland)

Trodde du att muséer och tulpaner var allt Amsterdam hade att erbjuda? Då har du nog inte besökt staden när Ajax spelar match. Så gott som varenda pub och kafé i hela staden visar matcherna på teve och när laget spelar hemma vallfärdar fansen till Johan Cruijff Arena – som Ajax stadion numera heter – för att se sina hjältar. Den stora arenan har tilldelats femstjärnig status av UEFA och här finns plats för 52 000 åskådare. Det är nästan alltid fullsatt och atmosfären på läktarna är underbar, inte minst när uppladdningslåten ”Three Little Birds” (Bob Marley) spelas före matcherna. Fansen är inte bara hängivna och passionerade utan också – med undantag kanske av de mest radikala ultrasupportrarna  –  väldigt trevliga gentemot främlingar, vilket gör Amsterdam till en trevlig fotbollsdestination.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL AMSTERDAM

fotbollsresor till Amsterdam

7. ISTANBUL (Turkiet)

Turkarnas passion för fotboll är vida känd och ingenstans är den så påtaglig som i huvudstaden Istanbul. När det vankas derby mellan Galatasaray och Fenerbahçe kokar arenorna formligen över av känslor. Det faktum att de båda klubbarna kommer från olika världsdelar, ger extra bränsle åt rivaliteten. Linjen mellan kärlek och hat är hårfin men en sak har de båda supporterlägren definitivt gemensamt – passionen för fotboll i allmänhet och sina lag i synnerhet. Men turkisk fotbollspassion handlar inte bara om ovan nämnda klubbar. I Istanbul finns nämligen ett tredje storlag, Besiktas, som också är Turkiets äldsta klubb. Besiktas må ha ett mindre följe av supportrar än både Galatasaray och Fenerbahçe, men de är inte sämre på att lufta sina strupar. 2009 sattes ett världsrekord på Besiktas hemmarena Olympiastadion, när den högsta ljudnivån (132 decibel) på en fotbollsmatch någonsin uppmättes.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL ISTANBUL

fotbollsresor till Istanbul

6. ROM (Italien)

Alla vägar bär till Rom heter det som bekant och det gäller i allra högsta grad även för oss som älskar fotboll. Att åka på en fotbollsresa till Rom är som att kasta sig rakt in i ett brinnande inferno av kärlek, hat och ohämmad passion. Allra tydligast blir detta när stadens två stora klubbar, Roma och Lazio, drabbar samman i Derby della capitale. Slaget om Rom är ett av världens hetaste derbyn, ett fotbollens gladiatorspel med en närmast elektrisk läktaratmosfär. Om inte arenan Stadio Olimpico hade varit på tok för stor för att den där riktigt täta stämningen ska infinna sig vid andra matcher än derbybataljerna, skulle Rom ha placerat sig ännu högre på denna lista. Ett smörgåsbord av historiska landmärken, ett rikt kulturutbud och världens bästa (?) glass är andra fördelar vi tillskriver Rom som fotbollsdestination.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL ROM

fotbollsresor till Rom

5. LIVERPOOL (England)

Varken Everton eller Liverpool har, med undantag av den sistnämnda klubbens Champions League- (2005) och FA-cuptriumfer (2001 och 2006), rosat marknaden rent sportsligt de senaste decennierna. Det gör emellertid inte Liverpool sämre som fotbollsdestination. Snarare tvärtom. Fansens intensiva törst efter framgång bidrar sannolikt till stämningen både på Goodison Park och Anfield. Få andra arenor i Europa kan mäta sig med Liverpools hemmaborg när det kommer till fansens passion. Att se Liverpool på Anfield är som en drog. Har du en gång upplevt den gåshudsframkallande känslan som infinner sig under kampsången You’ll Never Walk Alone, vill du göra det igen och igen …

BOKA FOTBOLLSRESA TILL LIVERPOOL

fotbollsresor till Liverpool

4. MADRID (Spanien)

Real Madrid är ett av världens mest kända lag och staden Madrid är en av de mest besökta fotbollsdestinationerna. Även om Barcelona är Real Madrids bittraste rival, blir derbymatcherna mot Atletico alltid färgsprakande publikfester med fantastisk inramning. Reals hemmaarena Santiago Bernabeu behöver ingen närmare presentation, det är en av Europas största och häftigaste fotbollsarenor. Atleticos nya stadion, Wanda Metropolitano, är en hypermodern arena som fansen snabbt tagit till sina hjärtan. Real är storebror och den klubb som varit i särklass mest framgångsrik, men när det gäller tifon är Atletico nummer ett i Madrid. Förutom Real och Atletico finns ytterligare två La Liga-klubbar i Madrid – Getafe och Rayo Vallecano. Du har således mycket att välja på under en fotbollsresa till Spaniens huvudstad.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL MADRID

fotbollsresor till Madrid

3. DORTMUND (Tyskland)

Om detta hade varit en renodlat klubbaserad lista skulle Borussia Dortmund ha legat i topp. Borussia fyller sin enorma arena, Signal Iduna Park, med över 80 000 fans i match efter match. Stämningen är makalös, inte minst på den berömda ståplatsläktaren med plats för 27 000 supportrar. Sektion Z, mer känd som Den Gula Väggen, är Europas största ståplatsläktare. För motståndarna är den en mardröm att möta, för hemmalaget är den som en extra spelare. Och för oss utländska fans är ett besök på Signal Iduna Park bland det största och häftigaste som kan upplevas inom fotbollen. Redan före matchen fascineras och imponeras man av den mäktiga ljudkuliss och enorma kärleksförklaring som BVB-fansen levererar. Hårstråna på armarna ställer sig i givakt när det stora gulsvarta havet samstämmigt sjunger You’ll Never Walk Alone, hymnen som Borussia Dortmund delar med Liverpool.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL DORTMUND

fotbollsresor till Dortmund

2. LISSABON (Portugal)

Portugal hamnar ofta i skymundan av grannlandet Spanien när man pratar om fotbollsfansens passion. Men Lissabon – som för övrigt är en oerhört vacker stad – hamnar alltid högt på olika listor över världens bästa fotbolldestinationer. I staden finns två av Portugals största klubbar, Sporting och Benfica. Derbymatcherna dem emellan är en orgie i fotbollspassion som alltid föregås av intensiv mediebevakning. I en stor omröstning hos tevekanalen Eurosport 2016, utsågs faktiskt Sporting Lissabons fans till de mest passionerade i Europa. Och vi lovar att Benficas trogna följe inte är mycket sämre på att skapa stämning när deras rödklädda hjältar spelar match på Stádio da Luz. Lissabon blir allt populärare bland svenska turister och fotbollen är en viktig orsak till den trenden.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL LISSABON

fotbollsresor till Lissabon

1. GLASGOW (Skottland)

Du hade kanske inte förväntat dig att se Glasgow i topp på den här listan? Men då har du kanske inte heller upplevt ett derby mellan de bittra ärkefiendena Celtic och Rangers? Fotbollspassion blir inte mycket större och mer fysiskt påtaglig än den som uppbringas under ett Old Firm i staden som Rolling Stones-pianisten Ian Stewart en gång kallade ”ett enda stort misstag”. Rivaliteten mellan klubbarna bottnar i religiösa motsättningar som visserligen tonats ner med åren men som ändå ger derbyna i Glasgow en extra krydda. Tror du inte på oss så kan du ju alltid fråga svenske legendaren Henrik Larsson som mellan 1997 och 2004 var Celtic-fansens stora hjälte. ”Jag kan inte beskriva stämningen med ord, det är något man måste uppleva” har Henke sagt i en intervju. Precis som Liverpool och Dortmund har Celtic You’ll Never Walk Alone som kamphymn. Det är en otroligt stark upplevelse att vara på plats när 60 000 Celtic-supportrar unisont framför världens vackraste fotbollssång. Även Rangers-supportrarna är starkt passionerade och hängivna, vilket inte minst visades när klubben 2012 tvångsdegraderades ner till division 4. Fansen fortsatte att visa sitt stöd och Rangers publiksnitt försämrades inte avsevärt under tiden i ”lingonserien”. Nästa gång du ser ett Old Firm på teve kan du försöka lägga märke till om bilden hoppar upp och ner. Det är i så fall inte kameramannen som druckit för mycket whisky utan arenan som skakar! Glasgow-derbyt är emellertid något du bara måste uppleva LIVE minst en gång i livet. Kontakta oss så hjälper vi dig!

BOKA FOTBOLLSRESA TILL GLASGOW

fotbollsresor till Glasgow

Text: Kostas Foussianis

E-post: kostas@nickes.com

FOTNOT 1: Som betonas även i inledningen av texten är denna lista högst subjektiv och gör inte anspråk på att vara uttömmande. Även i städer som Moskva, Aten, London, Belgrad, Saint-Etienne, Manchester och Barcelona – för att bara nämna ett fåtal andra fotbollstokiga städer – är passionen för ”det gröna fältets schack” oerhört stark. Men detta är vår ranking, eller Nickes.Com:s lista med drömdestinationer om du så vill. Har du en egen lista? Skicka in den till oss så publicerar vi den gärna i vår blogg.

FOTNOT 2: Glöm inte bort att även Sverige är ett land med stark supporterkultur. När spanska ABC för några år sedan listade Europas bästa fans, hamnade AIK så högt upp som sexa. ”Bengaler, banderoller och tifon livar upp de svenska läktarna, där AIK:s fans är särskilt aktiva och originella”, löd en del av motiveringen.

MER LÄSNING:

Otrolig stämning på Celtic Park

Liverpool – en stad formad av fotboll

Dortmund LIVE – ett minne för livet

Upplev fotbollspassionen i Serie A