Liverpool – en stad formad av fotboll

En fotbollsresa till Liverpool: Beatles hemstad

Ful, fattig, fientlig och på sina håll farlig,

Men också alldeles, alldeles underbar.

I alla fall om du gillar fotboll.

Välkommen till Liverpool, staden där du aldrig någonsin vandrar ensam …

Först och främst ett förtydligande; den i ingressen ganska mörkt uppmålade bilden av Liverpool hade starkare verklighetsförankring för 20 år sedan än den har idag.

Mycket har hänt de senaste decennierna.

Arbetslösheten har minskat, stadskärnan rustats upp och den värsta fattigdomen byggts bort. Ytan han har polerats men själen är alltjämnt densamma.

BOKA FOTBOLLSRESA TILL LIVERPOOL

Prisexempel: Liverpool – WBA 13/12. 2 nätter på 3*** hotell i dubbelrum (inkl. frukost) och långsidesbiljett. Pris per person utan flyg: från 2 695 SEK.

 

Boka en fotbollsresa till Liverpool

 

Få andra städer i Europa är så intimt förknippade med fotboll som just Liverpool. Beatles hemstad är en stad som formats kring fotboll, med och av invånare som bär på en genuin passion för sporten som vi kallar det gröna fältets schack. Kort sagt – Liverpool har alltid varit och kommer alltid att vara en fantastisk fotbollsstad.

40 000 medlemmar

Många är de skandinaver som har upptäckt detta och upplevt magin på Anfield. Liverpools svenska supporterklubb har över 5 000 medlemmar och i Norge är motsvarande siffra cirka 40 000! En av dem som regelbundet besöker Liverpool för att se sitt favoritlag spela, är fotbollstränaren Allan Lundbladh från Ystad.

– Jag och min son Dennis åker över minst en gång varje säsong. Sedan några år tillbaka åker vi alltid på sista hemmamatchen. Vi såg Carraghers avskedsmatch och vi var på plats när Gerrard tog farväl. Det var ett galet tryck på den matchen.

LÄS VÅR GUIDE TILL LIVERPOOL FC

Stort pubutbud

Allan, som jobbar inom Skåneidrotten och har varit verksam inom fotbollen i hela sitt liv, laddar alltid upp med ett besök på puben The Sandon.

– Det är ett toppenställe, men se till att vara ute i god tid. Vi brukar vara där tre-fyra timmar före avspark, säger Allan som också rekommenderar den guidade arenaturen på Anfield.

Just pubutbudet är en av staden Liverpools stora förtjänster.

– Stan är full av trevliga pubar. Mathew Street är min favoritgata. Där finns ett trevligt ställe som heter The Flanagan’s Apple med irländsk livemusik. På samma gata ligger också The Cavern Club, där Beatles upptäcktes.

I Beatles fotspår

The Beatles ja. Om det är någon eller något som kan konkurrera med fotbollen om uppmärksamheten i Liverpool så är det detta världsberömda och ikoniska band. Visserligen härstammar även storheter som Elvis Costello och Gerry and the Pacemakers från ”City of Pop”, men det är tveklöst The Beatles som är den främsta orsaken till att turister från när och fjärran vallfärdar till Liverpool för att på olika sätt ta del av stadens rika musikkultur och historia.

The Beatles Story – som består av två olika museer – är förstås ett måste, liksom den stora bronsstatyn med de fyra Beatles-medlemmarna gående ner mot Mersey. Glöm inte att kolla in evenemangskalendern, har du tur sammanfaller ditt besök med en storkonsert eller kanske till och med en musikfestival.

Firar jul i Liverpool

I Norge är Liverpool FC, som framgår av ovan nämnda medlemstal för den nationella supporterklubben, en oerhört populär klubb. Sportjournalisten Steinar Johan Bjerkmann är en av medlemmarna och han har gjort närmare 50 fotbollsresor till England, många av dem med Liverpool som destination.

– Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag varit där. I december åker jag dit igen och då blir det fotbollsmaraton! Jag ska tillbringa 11 dagar på Merseyside och se tre matcher på Anfield! säger Johan som gillar att Liverpool fortfarande är en familjär klubb trots att de kommersiella intressen som i allt högre grad styr Premier League, även märks på Anfield.

– Man känner sig som en del av klubben. Och stämningen på Anfield är fantastisk! Alla förtjänar att få uppleva den atmosfären någon gång. Klubben har format mitt liv. Jag älskar Liverpool FC, staden och Merseyside. Jag har följt klubben sedan slutet av 1980-talet och minns det förra ligaguldet. Nu drömmer jag om nummer 19 …

Liverpool Hero Dressing Room

Många legender

Huruvida Liverpool förmår förverkliga Steinar Johan Bjerkmanns dröm denna säsong eller inte står skrivet i stjärnorna. Många sådana, stjärnor, har för övrigt iklätt sig Liverpools klassiska röda tröja genom åren. Kevin Keegan, Ian Rush, Kenny Dalglish, Graeme Souness, Robbie Fowler … listan över legender som spelat för LFC kan göras hur lång som helst. De flesta är dock överens om att den störste av dem alla heter Steven Gerrard.

”Captain Fantastic” spelade sin sista match för klubben 2015 men alla hoppas att han en dag ska återvända som tränare. Den positionen innehas nu som bekant av Jürgen Klopp och även om årets ligastart varit lite upp och ner för Liverpool, har tysken tveklöst lyckats ingjuta hopp och framtidsoptimism hos de på senare år ganska hårt prövade fansen.

Berömd kampsång

Oavsett hur dåligt Liverpool spelar eller hur mörkt det än ser ut i en match sluter supportrarna emellertid alltid upp bakom sitt lag. LFC:s berömda kampsång ”You’ll Never Walk Alone” är en symbol för klubben och en starkt bidragande orsak till att fans världen över fattat tycke för Liverpool. Men inte nog med det – sången ligger också bakom en hel del framgångar på planen. Det mest minnesvärda exemplet på det är nog Champions League-finalen i Istanbul 2005.

Liverpool låg under med 0–3 i halvtid mot Milan och uppgivenheten i lagets omklädningsrum var nästan total. Men bara nästan. För när fansen plötsligt började sjunga You’ll Never Walk Alone, reste sig huden hos de svårt sargade men inte utslagna spelarna. De hade ju blivit totalt utspelade i den första halvleken. Förnedrade. Utklassade. Krossade. Ändå sjöng fansen för dem. Högre än någonsin …

Miraklet i Istanbul

Efter paus vände allt. De tidigare så passiva och neutraliserade engelsmännen uppträdde plötsligt som hungriga lejon. 3–0 blev 3–3 och sedan vann Liverpool på straffar. Miraklet i Istanbul var inte frukten av något taktiskt genidrag, det var effekten av en manifestation i kärlek yttrad genom världens mest berömda supportersång. En sång som alltid ger ett besök på Anfield extra krydda och som många gånger spridit ljus vid tragiska händelser. Så var det när 56 supportrar dog i samband med att Bradford Citys hemmaarena brann ner 1985 och så var det efter katastrofen på Hillsborough 1989, då 96 Liverpool-supportrar omkom.

You Will Never Walk Alone

You’ll Never Walk Alone

I Liverpool går du aldrig ensam och på Anfield är du alltid omgiven av tiotusentals fans som älskar fotboll.

Har du inte upplevt magin är det dags att göra det nu.

 

Everton och Goodison Park

Fotboll i Liverpool handlar dock inte bara om Liverpool FC. Bara en halv kilometer från anrika Anfield – på andra sidan Stanley Park – ligger nämligen Goodison Park, hemvist för Everton FC.

Goodison Park är en gammaldags men mycket trevlig fotbollsstadion som ofta rankas högt när stämningen på Premier League-klubbarnas arenor betygsätts. Derbyt mellan Everton och Liverpool brukar kallas för det ”vänliga derbyt” och det är inte ovanligt att det inom en och samma familj finns sympatier för båda klubbarna.

Årets Mersyeside-derbyn spelas den 9 december (Anfield) och den 7 april (Goodison Park).

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com

MISSA INTE …

Att äta på den indiska restaurangen Mayur på Duke Street. Många före detta Liverpool-spelare har tagit detta trevliga ställe till sitt hjärta. Servicen är vänlig och maten håller toppklass. Ett besök vid Albert Docks är förstås också ett måste under en resa till Liverpool.

UNDVIK HELST …

Den dåliga snabbmaten som erbjuds i Liverpool One. Många fastnar i dessa turistfällor och risken för besvikelser är stor. Styr istället stegen upp mot katedralen där du hittar puben The Philharmonic Dining Rooms. Här serveras vällagad brittisk mat till ett hyggligt pris. Testa gärna de utsökta pajerna.

biljetter och fotbollsresor till Liverpool

MER INSPIRERANDE LIVERPOOL-LÄSNING:

http://fotbollsresor.se/fran-anfield-till-prenton-park/

http://fotbollsresor.se/youll-never-walk-alone/

http://fotbollsresor.se/basta-fotbollsbiljetterna-till-liverpool/