Brentford FC – en liten klubb med stort hjärta
Brentford

Sista chansen att uppleva atmosfären på härliga Griffin Park

Arsenal, Chelsea och Tottenham i all ära – den mest prisvärda fotbolls-upplevelsen i London hittar du tveklöst på Griffin Park i sydöstra London, där Championship-klubben Brentford FC hör hemma. I alla fall i ytterligare en säsong.  Sedan går en kulturskatt till fotbollsarena troligen i graven …

”And it’s super Brentford,
Super Brentford FC,
We’re by far the greatest team,
The world has ever seen …”

Klockan är strax efter 13 en lördag i mitten av augusti och på puben The Princess Royal i London-förorten Brentford är stämningen, milt uttryckt, förväntansfull.

Bland bardiskar och bord trängs sjungande supportrar i alla åldrar, de flesta klädda i rödvitrandiga tröjor. De allra flesta är medelålders män, men här finns även pensionärer, kvinnor, ungdomar och faktiskt även barn. Alla har de samma intresse – fotboll – och ett gemensamt mål: att bära fram sitt lag till seger i dagens match.

Kallas ”The Bees”

IMG_1542Ett par timmar senare ska nämligen Brentford Football Club – eller ”The Bees” som klubben oftast kallas – spela hemmapremiär i The Championship säsongen 2016/17.

– Vi vinner! No doubt about it! Ipswich kommer att åka hem utan poäng, skrålar en storväxt kille med armarna fulla av tatueringar, av vilka de flesta tycks ha någon form av anknytning till Brentford FC.

Tattoo-killens kompis är inte lika övertygad. Han tror att avsaknaden av danske anfallaren Lasse Vibe – som tidigare spelat för IFK Göteborg men som förra säsongen hivade in 14 mål för ”The Bees” – kan bli kännbar.

– Det blir 0–0 idag. Premiärnerver hos båda lagen, förklarar han sitt försiktiga tips.

Stöttat i 70 år

Nästan vägg i vägg med The Royal Princess ligger klubbens officiella supportershop. Här möter vi en äldre dam i en röd pikétröja med Brentfords klubbmärke på bröstet. Hon presenterar sig som Mrs Howard och det visar sig snart att hon är en av klubbens allra trognaste supportrar.

– Jag har följt ”The Bees” i över 70 år. När jag var liten följde jag med pappa till matcherna och sedan har jag fortsatt att åka hit trots att jag numera bor i en annan del av London. Brentford är en fin klubb med trevlig atmosfär kring matcherna, säger 83-åringen som oftast åker in redan på förmiddagen för att tillsammans med sin väninna ladda upp med lunch på cricketklubben.

Vill du uppleva äkta brittisk fotbollskultur, till ett riktigt bra pris?

Kontakta Nickes så hjälper vi dig att skräddarsy resan, klicka här!

Unik arena

Mrs Howard vet förstås vad hon talar om. Mer än sju decenniers troget partnerskap med sitt hjärtas klubb inger respekt. Men man behöver inte ha varit med så länge för att inse fördelarna med att ha Brentford som favoritlag. BFC är en familjär och lättillgänglig klubb och Griffin Park är en gemytlig arena med härlig atmosfär på matcherna. Dessutom är den unik. Griffin Park är nämligen den enda arenan i England med fyra olika pubar i de olika fyra hörnen av arenan. Förutom nämnda The Royal Princess kan du välja mellan lilla The Royal Oak (som dock stängdes ifjol), The Griffin (där filmen Green Street delvis spelades in) och The New Inn, som är ett populärt tillhåll för bortasupportrar på matchdagen.

Nöjda med poäng

Två av dessa bortasupportrar pratar vi med under den cirka 30 minuter långa promenaden (närmare resealternativ finns) från tunnelbanestationen Gunnersbury till Griffin Park. De båda Ipswich-fansen Trevor och Giles reser land och rike runt med sitt lag, men den här dagen är de inte särskilt optimistiska.

– Brentford har ett bättre lag och spelet har inte sett bra ut under försäsongen, säger Giles och får medhåll av Trevor.

– Jag är jättenöjd om vi får en poäng med oss hem idag. Men det är hur som helst alltid kul att komma till Griffin Park, det är en riktigt trevlig arena.

När matchen börjar – inför drygt 10 000 åskådare – visar det sig att Trevors och Giles farhågor är befogade.

Fantastisk stämning

Visserligen har Ipswich ett knappt spelövertag i den första halvleken, men efter paus tar hemmalaget över helt. Med danske måltjuven Lasse Vibe på uppdrag med danska OS-landslaget får backen Johan Egan rycka in och sätta bollarna i nät. Han gör det två gånger om i början av andra halvlek, och släcker därmed hoppet för ”The Tractor Boys”, som gästerna populärt kallas.

Spelkvaliteten varierar ganska kraftigt, men tempot är högt och stämningen på läktarna – i synnerhet kortsidan där de mest hängivna hemmafansen håller till – är fantastisk. Det låter kanske märkligt, men det är bättre tryck på Griffin Park än på många av de stora Premier League-arenorna. Vi snackar matchatmosfär av bästa sorten, skapad av riktiga supportrar på en riktig fotbollsarena. Brittisk fotbollskultur i sitt esse, helt enkelt.

Stand up for the Super-Bees!

Stand up for the Super-Bees!

Stand up for the Super-Bees!

Fotboll för alla

Fotboll för allaBrentford vinner med 2–0 och fansen står upp och sjunger ut sin lycka. Maskotarna Buzz Bee och Buzzette vaggar glatt omkring på innerplanen, ivrigt påhejade av unga supportrar som vill kramas eller göra high-five med dem. Festen fortsätter sedan på pubarna, där spelarna enligt uppgift ibland dyker upp för att fira tillsammans med sina fans. Inte så sällan händer det för övrigt att spelare sitter i supporterbutiken och skriver autografer innan matchen. Det här är Brentford i ett nötskal; äkta, personligt, familjärt.

Kontrasten till penningstarka storklubbar som Arsenal och Chelsea är slående. Medan de nästan hutlösa biljettpriserna på ovan nämnda Premier League-arenor stänger ute de flesta låginkomsttagare från exempelvis Stamford Bridge och Emirates Stadium, välkomnar Griffin Park alla som älskar fotboll i allmänhet och Brentford FC i synnerhet. För en billig penning kan en vuxen och ett barn se en match i Englands näst högsta serie. Value for money? You bet!

Ny arena på gång

Om du vill gå på fotboll på Griffin Park så brinner det dock i knutarna. Klubben behöver öka intäkterna och står därför i startgroparna för att bygga en ny och modern arena med plats för 20 000 åskådare. Planen är att ”The Bees” ska flytta dit redan 2018. Bygget finansieras delvis genom att Griffin Park rivs och blir bostäder. I samma stund som det sker, går en epok i graven.

Rådet till alla Tipsextranostalgiker och andra fotbollsälskare är därför entydigt: Vänta inte, åk nu, boka en resa till London och upplev stämningen på Griffin Park innan det är för sent!

Åk till London i höst och se derbyt mellan Brentford och deras värsta rival Fulham, klicka här!

BRENTFORD FC

Brentford Football Club bildades 1889 i ett nytt distrikt i västra London. Rodd var en stor sport i England på den här tiden och invånarna ville ha en vettig sysselsättning även på vintern. Efter en omröstning mellan fotboll och rugby stod det klart att en ny fotbollsklubb skulle bildas. Den 16 oktober 1889 var Brentford FC ett faktum.

1904 flyttade klubben in på klassiska Griffin Park, som under årens lopp blivit lite av ett hjärta inte bara för fotbollslaget, utan också för stadsdelen Brentford. Den första matchen på Griffin Park spelades mot Plymouth (1–1) den 1 september 1904. Arenan har plats för strax över 12 000 åskådare, men publikrekordet ligger faktiskt på hela 38 678. Det sattes under en FA-cupmatch mot Leicester 1949.


Sugen på att veta mer om Brentford och Griffin Park? Boken ”Are you here for the game? – Fotboll i Londons utkanter” ger en ingående och mycket läsvärd inblick i och skildring av klubben och arenan.

Läs kapitlet om ”The Bees”, klicka här!

Boken – som utsågs till Årets sportbok 2015 – innehåller också massor av härliga historier om andra klubbar i London. En nostalgitripp genom både tid och rum och ett måste för alla som gillar engelsk fotboll.

Beställ ditt exemplar, klicka här!

Are you here for the game?