Största skrällarna i Europas toppligor
fotbollsresor till Europa

Fotboll i Europa: största skrällarna genom tiderna

Barcelona, Manchester City, Bayern München, PSG och Juventus eller Napoli.

Där har ni de högst sannolika mästarlagen i de största europeiska ligorna denna säsong.

Idel storklubbar alltså och så ser det ut år efter år.

Då och då – tyvärr allt mer sällan – sticker en mindre klubb upp och bryter mönstret …

 

Storklubbarna i Europa blir rikare, mäktigare och allt svårare att peta ner från tronen i sina respektive ligor. Men undrens tid är, tack och lov, ännu inte förbi och David besegrar fortfarande Goliat ibland. Det visade inte minst Leicester City så sent som för ett par år sedan när laget överraskande vann Premier League. Dessa ”mirakel” – eller i alla fall vetskapen om att de fortfarande kan inträffa – fungerar som livsgivande syre i en allt mer cynisk och förutsägbar fotbollsvärld.

 

I den här artikeln bjuder vi på fotbollshistoriens största guldskrällar i de fem stora europeiska ligorna. Saknar du någon? Mejla oss på kostas@nickes.com!

 

SPANIEN: Deportivo La Coruña, 1999/2000

Varje gång ett annat lag än Real Madrid eller Barcelona vinner La Liga är det förstås en stor överraskning. Sedan ligan grundades 1929 har endast nio klubbar lagt beslag på ligatiteln. En av dem, det mest oväntade mästarlaget, är Deportivo La Coruña från provinsen Galicien i Spaniens nordvästra hörn, Visserligen var klubben redan säsongen 1993/94 en missad straff på övertid (!) från att stjäla ligatiteln från Barcelona, men det var ändå en skräll i megaformat att ”Super-Depor” blev det nya millenniets första spanska mästare.  Med sitt effektiva försvarsspel och sin passningsorienterade och kreativt varierade offensiv, kunde Deportivo hålla giganterna bakom sig ända in i mål. Vid säsongens slut var de blå- och vitrandiga fem poäng före Barcelona i tabellen. Holländaren Roy Makaay blev lagets skyttekung medan grovjobbaren Mauro Silva och passningsgeniet Fran var lagets spelmotorer på mittfältet. Mycket av framgångarna tillskrevs dock den taktiskt slipade tränaren Javier Irureta. La Coruña var sedan med och kämpade i toppen av La Liga i flera säsonger och nådde även framgång i Europa. Någon mer ligatitel har det dock inte blivit och i skrivande stund kämpar laget i botten av Primera División.

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL SPANIEN

fotbollsresor till Spanien

ENGLAND: Leicester City 2015/16

I en tid då pengar i allt större utsträckning styr fotbollen, ter sig sagan om Leicester Citys Premier League-titel 2015/16 som en skön välsignelse och livsgivande påminnelse om att fotboll fortfarande (i första hand) är en sport och inte en ekonomisk kraftmätning mellan rika klubbägare. Det som inte skulle kunna ske inträffade nämligen när lilla Leicester gjorde mos av alla förhandstips och välte de mäktiga jättarna från London, Manchester och Liverpool. Hjältarna var många liksom de för publicering i Rekordmagasinet kvalificerade historierna bakom succén. Tränaren Claudio Ranieri hade kämpat i 30 år utan att nå de riktigt stora titlarna och fick nu äntligen sitt välförtjänta erkännande som mästartränare. Och bland spelarna fanns tre kungar som på olika sätt haft krokiga vägar till toppen. Ta exempelvis skyttekungen Jamie Vardy, som ingen trodde skulle bli en elitspelare överhuvudtaget. Eller spelgeniet Riyad Mahrez som bara några år tidigare var en utdömd, fysiskt begränsad grabb i en förfallen fransk förort. Mest av allt minns vi dock ett lag i ordets rätta bemärkelse, ett ramstarkt kollektiv som på ett år gick från jumbo i Premier League (de räddade sig kvar tack vare en makalös slutspurt!) till mästare. De flesta experter är överens om att Leicesters ligatitel 2015/16 är den största skrällen i fotbollens historia. Nämnas under vinjetten Premier League/First Division bör emellertid också Ipswich mästarsäsong som nykomling 1961/62 och Blackburns överraskande ligaguld säsongen 1994/95. Anförda av legenden Alan Shearers 34 mål besegrade Blackburn Manchester United i en rafflande kamp ända in på mållinjen.

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL ENGLAND

fotbollsresor till England

 

FRANKRIKE: Montpellier 2011/12

Redan säsongen innan Zlatan Ibrahimović anlände till Paris hade PSG inlett sin storsatsning. Klubben spenderade hundratals miljoner kronor på nyförvärv och ingen trodde något annat än att PSG skulle vinna Ligue 1 relativt enkelt. Lilla Montpellier ville dock annat. Klubben var inget topplag, hade aldrig vunnit ligan tidigare och heller aldrig kvalificerat sig för Champions League. Säsongen 2011/12 gick emellertid allt lagets väg. Anförda av Olivier Giroud (skyttekung med 21 mål) vann Montpellier 25 av 38 matcher och snuvade skrytbygget PSG på ligaguldet. Slutomgången blev högdramatisk. Montpellier hamnade i underläge mot Auxerre i en match som avbröts på grund av kaos på läktaren där motståndarnas fans kastade in bengaler och tennisbollar på planen. Montpellier tog sig samman och vände till seger efter två mål av John Utaka. Den historiska ligatiteln var ett faktum.

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL FRANKRIKE

 

TYSKLAND: Kaiserslautern 1997/98

De flesta minns kanske Otto Rehhagel som mirakeltränaren som i EM 2004 förde Grekland till den största landslagsskrällen genom tiderna. Men faktum är att Rehhagel redan sex år tidigare hade svingat sitt trollspö över ett otippat lag och vänt upp och ner på fotbollseuropa. Säsongen 1997/98 ledde han mot alla odds Kaiserslautern till Bundesligatiteln i Tyskland. Den taktiskt skicklige Rehhagel tog över Kaiserslautern i 2. Bundesliga 1996 och hjälpte omgående det före detta svensklaget upp i högsta ligan. ”De röda djävlarna” blev därmed det första laget någonsin att vinna ligaguldet som nykomling. Kaiserslautern visade redan i premiären att de hade något stort på gång. Rödtröjorna besegrade då självaste Bayern München med 1–0 och därefter tittade de aldrig tillbaka. I omgång fyra övertog man serieledningen och behöll den sedan säsongen ut, två poäng före Bayern. För Rehhagel personligen var skrälltiteln extra skön eftersom han två år tidigare hade fått sparken från just Bayern München. I kategorin överraskande Bundesliga-mästare bör också nämnas Wolfsburg som gick från bottenlag säsongerna 2005/06 och 2006/07 till ligamästare 2008/09.

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL TYSKLAND

fotbollsresor till Tyskland

 

ITALIEN: Hellas Verona 1984/85

Oavsett vad som händer i klubbens framtid kommer Hellas Verona alltid att ha säsongen 1984/85. Det var då klubben levererade den största skrällen italiensk fotboll någonsin blivit vittne till. Tre år tidigare hade Verona tagit sig upp i Serie A och därefter etablerat sig som ett lag strax under den absoluta toppen. 1984/85 fick man sedan allt att stämma. Verona inledde säsongen med seger mot Maradonas Napoli, varpå laget radade upp 13 förlustfria matcher, vilket lade grunden till den minst sagt överraskande ligatiteln. Ingen trodde att tränaren Osvaldo Bagnolis lagbygge skulle hålla hela vägen men det var just vad som hände. Stjärnspäckade storlag som Milan, Roma, Juventus, Napoli och Inter räckte inte till mot den starka enheten Verona. Lagets solida defensiv var nyckeln till framgången men bland hjältarna fanns också en kedjerökande dansk anfallare vid namn Preben Elkjær…

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL ITALIEN

fotbollsresor till Italien

 

Utanför de allra största ligorna har fotbollseuropa även innehållit otippade ligasegrare i exempelvis Turkiet (Bursaspor), Grekland (Larissa), Holland (AZ Alkmaar) och Portugal (Boavista). I Sverige har vi i färskt minne IFK Norrköpings allsvenska guld från 2015.

 

Text: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com