Bästa stämningen i Premier League!
Crystal Palace fans

I Crystal Palace är ”tolfte spelaren” lagets stora stjärna

Manchester United, Arsenal, Chelsea och de andra storklubbarna kan slänga sig i väggen.

Premier Leagues bästa fans håller till på Selhurst Park i södra London. Här bjuder Crystal Palace på en feststämning som får självaste José Mourinho att applådera!

– Fantastiska fans! De stöttar sitt lag till slutet i match efter match säger ”The Special One”.

I England finns flera klubbar med moderna, påkostade arenor och stora supporterskaror. På gott, givetvis, eftersom problemen med huliganism har minskat radikalt, men också på ont. För utvecklingen har också inneburit högre biljettpriser och därmed sämre stämning på arenorna, eftersom många fans inte har råd att följa sitt lag på plats. Den unga högljudda arbetarklassen har ersatts av en välbärgad övre medelklass som fyller läktarna tillsammans med turister från världens alla hörn. Arenorna har blivit civiliserade.

Då är det skönt att det finns klubbar som Crystal Palace.

We love you, we love you, we love you …

And when you play we follow, we follow, we follow …

 Cause we support the Palace, the Palace, the Palace …

And that’s the way we like it, we like it, we like it!”

”Tolfte spelaren”

Denna ramsa har sjungits många gånger på Selhurst Park och på olika arenor i hela England. Crystal Palace supportrar har gjort sig kända som Premier Leagues mest passionerade, högljudda och berömda fans. Klubben har inte det bästa fotbollslaget, men fansen håller världsklass.

I fotbollssammanhang talar man ibland om den ”tolfte spelaren”, en etikett som åsyftar ett lags fans och deras förmåga att i en för hemmalaget positiv riktning påverka matchbilden. Borussia Dortmunds ståplatssektion, populärt kallad ”den gula väggen” är det kanske tydligaste exemplet på en tolfte spelare. Många är de lag som gått in i den berömda väggen och åkt hem poänglösa från Westfalenstadion.

”Fantastiska fans”

Men medan Dortmund har ett lag av europeisk toppklass jobbar Crystal Palace med små resurser och en betydligt tunnare budget. I Palace är den tolfte spelaren inte ett komplement, utan den stora stjärnan!

– Deras supportrar är makalösa! Jag vet inte vad de har i vattnet där borta. De är galna, har Manchester Uniteds förre högerback och nuvarande tv-experten Gary Neville sagt om Palace fans.

Som dessutom, i stor skara, reser land och rike runt för att stötta sitt lag. Denna lojalitet och passion har till och med imponerat på Manchester Uniteds egocentriske manager José Mourinho.

– Palace har fantastiska fans! De stöttar sitt lag ända till slutet och pushar på spelarna hela tiden. Jag gillar när många fans följer med till bortamatcherna, sa ”The Special One” efter att hans dåvarande klubb Chelsea hade mött Crystal Palace hemma på Stamford Bridge.

Toppar omröstningar

Crystal Palace fans har fått flera utmärkelser och erkännanden de senaste åren. Bland annat har de i en omröstning i The Sun röstats fram som Premier Leagues bästa fans. Även den högt ansedda dagstidningen The Telegraph rankar Palace-publiken i topp, med följande motivering:

”Selhurst Park har den klart bästa atmosfären i Premier League. Påhejade av de svartklädda fansen i Holmesdale End får spelarna höra stöttande ramsor och konstanta trumslag under hela matchen.”

Hemmafansen sjunger oavbrutet, matchen igenom och oavsett vad resultattavlan visar. På kortsidan Holmesdale Road Stand, där de mest hängivna supportrarna håller till, finns en atmosfär och stämning som förknippas med en alltmer sällsynt genuin engelsk läktarkultur.

Plats för 26 000

Selhurst Park har kapacitet för drygt 26 000 åskådare men känslan man får vid ett besök på arenan är att antalet är minst det dubbla. Den tolfte spelaren i Crystal Palace upphör aldrig att sjunga, slutar aldrig att hoppas – och fortsätter alltid att älska sitt lag i vått och torrt. De flesta är överens om att klubben utan detta unika stöd inte skulle ha lyckats etablera sig i toppdivisionen lika snabbt. Publikens uppbackning innebär inte bara att laget tillförs extra energi under matcherna, den gör också Palace till en attraktivare klubb för spelare utifrån. Crystal Palace är känt för sin förmåga att suga upp såväl unga lokala spelare som nya rekryter från andra länder. För att inte tala om utländska fotbollsfans som vill uppleva stämningen på Selhurst Park.

Kanske är du ett av dem …?

Fem heta matcher på Selhurst Park denna säsong:

29/10: Crystal Palace – Liverpool

Intresseanmälan, klicka här!

19/11: Crystal Palace – Manchester City

Intresseanmälan, klicka här!

14/12: Crystal Palace – Manchester United

Intresseanmälan, klicka här!

17/12: Crystal Palace – Chelsea

Intresseanmälan, klicka här!

8/4-2017: Crystal Palace – Arsenal

Intresseanmälan, klicka här!