Från Anfield till Prenton Park
Liverpool stadiums

Se en extramatch på fotbollsresan till Liverpool

Magiska, mytomspunna Anfield – och gamla, gemytliga Goodison Park.

Men också mindre kända arenor som Ewood Park, Deepdale och Edgeley Park.

Det finns ett digert utbud av potentiella extramatcher att välja bland för dig som har bokat eller planerar att boka en fotbollsresa till Liverpool.

Fotboll i Liverpool är för de allra flesta starkt förknippat med storklubbarna Liverpool och Everton. Och det säger sig självt – man gör inte en fotbollsresa till Beatles hemstad utan att i någon form, om det så ”bara” innebär en rundtur på arenan, uppleva atmosfären på Anfield och/eller Goodison Park.

Här hittar du Nickes guider till Liverpool och Everton:

Liverpool

Everton

Gåshud på Anfield

Inte minst den förstnämnda kulturskatten representerar en kategori arenor vars status är så hög att den lockar fans från hela världen. Vi pratar om en liten exklusiv skara arenor, som finns högt upp på de flesta fotbollssupportrars bucket list. Camp Nou, Maracanã, Wembley, Old Trafford och San Siro är några av dem. Anfield, som sagt, en annan. Att uppleva den elektriska, gåshudsframkallande och på gränsen till euforiska känslan som sköljer genom kroppen när Liverpool-fansen unisont sjunger sin klassiska kampsång You’ll Never Walk Alone, är (varning för ett nästan osmakligt grovt understatement!) ett minne för livet.

Ladda ner Nickes egen Anfield-guide, klicka här

Du har kanske redan bokat biljetter till en match med Liverpool eller Everton, vilket naturligtvis är gott nog och för många rentav en händelse man kan klistra etiketten ”once in a lifetime” på. Men som den amerikanska författarinnan Mae West en gång sa; ”För mycket av det goda kan vara underbart!”. Vilket i detta sammanhang kan innebära att du kryddar din huvudmatch med ett besök på någon annan arena. I området kring Liverpool finns nämligen en uppsjö andra klubbar som är värda ett besök när du ändå befinner dig i regionen.

Dubbla med Manchester

Kanske kittlar möjligheten att sätta ihop en episk drömdubbel genom att kombinera Liverpool med närbelägna Manchester. Här finns som bekant toppklubbarna City och United såväl som det alldeles förträffliga National Football Museum. Manchester når du med tåg från Liverpool Lime Street och resan tar endast mellan en dryg halvtimme och 45-50 minuter beroende på avgång. Du behöver alltså inte flytta ditt boende utan kan bekvämt bo kvar i Liverpool (eller Manchester) under hela resan.

Ladda ner Nickes guide till Manchester City, klicka här

… och i den här guiden får du veta mer om Manchester United, klicka här

Klassiska Blackburn

Vi vill också puffa för några mindre klubbar som erbjuder stora fotbollsupplevelser i denna region – den engelska fotbollens vagga. På behagligt avstånd från Liverpool når du klubbar som Blackburn, Preston, Blackpool, Wigan, Bolton, Stockport och Bury.

Blackburn Rovers, för att börja med dem, är en av de mest klassiska fotbollsklubbarna i England. Rovers grundades redan 1875 och var med i den allra första upplagan av engelska ligan. Klubben är den enda engelska klubben som vunnit FA-cupen tre gånger i rad och med legenden Alan Shearer i laget vann de även Premier League 1994/95.

Numera återfinns klubben på näst högsta nivån, men hemmamatcherna spelas fortfarande på Ewood Park där klubben huserat ända sedan 1882. I Blackburn har kända svenska fotbollsspelare som Patrik Andersson, Martin Dahlin, Anders Andersson och Nils-Eric Johansson spelat.

Läs mer om Blackburn och arenan klicka här

Äldsta arenan

Tågresan från Liverpool till Blackburn tar 1 timme och 50 minuter, med byte i Preston som är en annan stad med stark fotbollsanknytning. Precis som Blackburn Rovers är Preston North End en av ursprungsklubbarna i England och precis som Blackburn håller klubben numera till i The Championship.  ”The Lilywhites” vann faktiskt ligan de två första säsongerna, 1888/89 och 1889/90 och första året förlorade Preston inte en enda match!

Deepdale Stadium, där Preston spelar sina hemmamatcher, är faktiskt den äldsta fotbollsarenan i världen som fortfarande är i bruk! En annan sak som är intressant med Preston ur ett fotbollsperspektiv är stadens status som järnvägsknut i norra England. På matchdagarna samlas fans från hela landet i Preston på väg till olika matcher i regionen. Dessa dagar är polisinsatserna därför rigorösa i syfte att undvika bråk mellan supportrarna.

Läs mer om Preston och Deepdale klicka här

Från Wigan till Bolton

Wigan Athletic är ett tredje Championship-lag inom kort reseavstånd (35 minuter utan byte med tåg) från Liverpool. Wigans fans har slitits mellan hopp och förtvivlan de senaste säsongerna. För bara några år sedan vann laget FA-cupen och spelade gruppspel i Europa League. Sedan åkte ”Latics” ur både Premier League och The Championship för att nu åter vara tillbaka i den näst högsta serien. Wigans hemmaplan DW Stadium är en modern arena med plats för drygt 25 000 åskådare. Staden är annars mest känd för sitt rugbylag, Wigan Warriors, som vunnit klubblags-VM vid flera tillfällen.

Fortsätt österut från Wigan så når du snart Bolton som ligger i Greater Manchester. I likhet med ovan nämnda Blackburn och Preston var Bolton Wanderers en av de tolv medlemmarna i The Football League som grundades 1888. Klubben har vunnit FA-cupen fyra gånger och anfallaren Johan Elmander är en av de svenskar som spelat i laget. Bolton spelar sina hemmamatcher på Macron Stadium som har en kapacitet på närmare 29 000 åskådare.

Med färjan till Tranmere

Bury, Oldham och North Conference-laget Stockport – som spelar på klassiska Edgeley Park – är tre andra lag i lägre divisioner, som du kan komplettera din Liverpool-resa med. Vi vill dock gärna tipsa om ett annat Non League-lag, nämligen Tranmere Rovers. Många stora spelare har haft Tranmere som klubbadress genom åren, däribland Liverpool-stjärnan John Aldridge, den skotske anfallaren Pat Nevin, engelske landslagsbacken Gary Stevens och inte minst Ian Muir – klubbens bäste målskytt genom tiderna.

Rovers historia rymmer också den fascinerande berättelsen om den mytomspunna storskytten William Ralph Dean, av fansen kallad Dixie Dean. Dixie slog igenom redan som 16-åring och när han var 20 år gjorde han smått otroliga 60 (!) mål i Englands högsta liga, ett rekord som troligen aldrig kommer att bli slaget.

Tranmere – som rasat genom seriesystemet de senaste åren – spelar sina hemmamatcher på Prenton Park i Birkenhead, på andra sidan Mersey-sundet från Liverpool sett. Dit tar du dig snabbt och enkelt med buss eller varför inte testa den färja över Mersey-sundet som förevigats av Gerry & The Pacemakers genom låten ”Ferry cross the Mersey” från 1964…?

Boka din extramatch på Nickes.Com