Reserapport: Roma–Verona
Reserapport: Roma–Verona

”Bättre stämning än i England”

God mat, spännande historia och inte minst – en match i härlig atmosfär!

Micke Andersson från Härnösand fick uppleva mycket på sin fotbollsresa till Rom i höstas. Här är hans egen rapport från äventyret i Den Eviga Staden.

Jag har sett mycket fotboll i England men länge pratat om att åka på en fotbollsresa till Italien. I höstas var det så äntligen dags. När det kalla höstvädret börjat göra anspråk i norr (bor i Härnösand) kändes det perfekt att åka iväg till sydligare breddgrader. Med runt 25 grader var det temperaturmässigt perfekt i Rom.

Så med god hjälp av Nickes.Com syddes en resa till Italien ihop och då naturligtvis med fotboll som huvudingrediens. Sen finns det ju som bekant mycket annat att göra och se i denna fantastiska stad!

boka fotbollsbiljetter till Roma

Varmt och kvavt

Nära midnatt natten mot lördag landade vi på Leonardo Da Vinci flygplatsen i Rom. Eftersom tågen då slutat att gå blev det en busstur de knappa tre milen in till Rom, för en kostnad av knappt 60 kronor. Väl framme vid centralstationen Termini i Rom var det cirka 22-23 grader och oerhört kvavt, så vi bestämde oss för att gå de cirka två kilometerna till hotellet i den ljumma natten. Efter halva sträckan var vi tvungna att svalka oss med lite glass och en liten Peroni. Vi hoppades att det skulle regna under natten så luften blev lite klarare dagen efter. Däremot var vi lite rädda att prognosen om tunga skyfall med uppemot 84 mm regn lördagskvällen i farozonen.

Korta avstånd

Efter en god frukost klev vi ut från hotellet på lördag förmiddag. Solen strålade och det var 25 grader varmt när vi gav oss ut på äventyr i ”Den eviga staden”. Innan matchen på Olympiastadion tänkte vi besöka Spanska Trappan och Fontana di Trevi samt njuta av en god måltid och lite vin. Avstånden mellan de främsta sevärdheterna i Rom är inte så stora vilket är bra med tanke på att tunnelbanesystemet inte är så omfattande. Det finns bara tre linjer än så länge, men det duger ändå ganska bra

Härlig pasta

Efter att ha bevittnat den mytomspunna fontänen och upplevt folkmyllret vid Spanska Trappan intog vi en härlig pastamåltid med lite rödvin. Därefter stoppade vi till på hotellet innan vi med tunnelbana och buss begav oss till Olympiastadion. Fortfarande såg vi inte till något regn och det var väldigt varmt och kvavt, 28 grader! Molnen började dock hopa sig alltmer och det kändes som att det bara var en tidsfråga innan det skulle braka loss.

fotbollsresor till Olympiastadion Roma

Mäktig arena

Olympiastadion är en stor och mäktig och arena. Eftersom vi flera gånger fick fel anvisningar av personalen kändes det som om vi var överallt på stadion innan vi äntligen hittade våra platser. Vi satt på långsidan och tack vare Nickes.Com blev vi i sista stund uppgraderade så att vi kunde njuta av en fin buffé med dryck. Mätta och belåtna intog vi våra platser som lyckligtvis var under tak. Himlen öppnade sig nämligen strax före matchen! Stundtals var det rena skyfallen men dess bättre varade de i ganska korta perioder. Matchen skulle bli av – och det vara att njuta!

Bättre än England

Roma mötte nykomlingen Verona på ett knappt halvfullt Olympiastadion. Skulle detta verkligen bli något att komma ihåg? Jodå, visst blev det en härlig fotbollsupplevelse! Spelet var riktigt bra men framförallt själva atmosfären var oerhört imponerande. Trots att det ”bara” var halvfullt på arenan så var det ett mäktigt tryck och riktigt bra stämning. Att italienarna älskar fotboll visste vi men att fotbollspassionen skulle vara så här stark trodde vi inte. Det var en betydlig bättre stämning och större tryck på läktarna än på matcherna vi såg i London och Manchester tidigare under året! Och man kan ju undra hur det varit om publiksiffran varit det dubbla, det vill säga 60 000-70 000!

fotbollsresor till Roma

Intressanta platser

De två resterande dagarna passade vin på att besöka sevärdheter som Colosseum, Petersplatsen, Pantheon och Piazza di Venezia. Det var mycket intressant att beskåda dessa platser som man bara sett på bild och läst om tidigare. I matväg blev det mycket pasta och pizza tillsammans med goda italienska viner. När det gäller whisky är det väl inte lika kunniga och de använder inga mätglas som vi gör i Sverige och England. Men det har ju sina fördelar eftersom de hällde lika mycket whisky som vin, i stora glas dessutom!

Sammanfattningsvis blev resan väldigt lyckad och trevlig. Vi fick uppleva en härlig fotbollsatmosfär och se många intressanta och imponerande platser från antikens Rom. Vi rekommenderar verkligen att åka på fotbollsresa till Italien och hoppas att få uppleva detta igen!

Tack för ordet!

/Micke Andersson