Prinsen av Rom tackar för sig
Roma

Ta sista chansen att se Francesco Totti spela

En evig stad.

En älskad klubb.

Och en prins som snart tar av sig kronan för gott.

Sagan om Roma-ikonen Francesco Totti är snart över, så passa på att se laget och dess helgonförklarade kapten spela innan det är för sent.

Frälsare. Ikon. Superhjälte. Legend.

Det kvittar vilken av dessa etiketter du klistrar på Romas lagkapten Francesco Totti – han förtjänar dem alla.

Men nu klämtar klockan för dig som vill se prinsen av Rom live.

Efter snart 28 år och över 700 A-lagsmatcher för Roma är fotbollssagan om Francesco Totti snart all. Den 28 maj 2017 spelar han sin sista match, för klubben han älskat och tillhört sedan han var 12 år gammal.

Roms störste

Olimpico Roma-kaptenen Francesco Totti är – alla Lazio-fans får ursäkta – staden Roms störste spelare genom tiderna. Det är svårt att ens med tusen ord beskriva hur mycket Francesco Totti egentligen betyder för AS Roma. Hur mycket Roma betyder för Totti har vi dock fått veta många gånger under alla de år som ”Il Capitano” trollbundit publiken på Stadio Olimpico. Det visar han varje gång han bultar på sitt vänstra bröst efter ett mål, när han pratar med journalister och när han tackar publiken efter matcherna. Mest av allt visar han det genom sitt sätt att leda Roma på planen.

 

Naturlig ledare

Den nyblivne 40-åringen är en naturlig ledartyp som kombinerar ”star quality” med hårt jobb. Tottis enorma betydelse för laget innebär att Roma blir lite bättre bara genom att han finns med på planen, även om han kanske inte skulle vara i allra bästa form. I form är Totti dock allt som oftast. Allra bäst var han kanske säsongen 2006/07 då han ledde Roma till en andraplats i Serie A och vann skytteligan på 26 mål. Totti tilldelades också Guldskon som hela Europas bäste målskytt och vann dessutom assistligan i Serie A med elva målpass.

Kallas Guldpojken

TottiAlla vägar bär till Rom och för Francesco Totti har det aldrig funnits någon väg därifrån. Ända sedan Francesco Totti slog sig in i A-truppen i början av 1990 talet har han varit Roma-fansens stora favorit. Totti kom tidigt att kallas Guldpojken och det gör han fortfarande, trots att han just fyllt 40 år. Han kallas också Prinsen, Il Capitano, Er Pupone (The Big Baby) och Gladiatorn – kärt barn har som bekant många namn  Med tiden och i takt med framgångarna har Tottis status ökat och han har gått från att vara kelgris till att bli en ikon, en levande legend, en symbol för Roma. Den djupa respekten och ohämmade kärleken visas inte minst då speakern på Stadio Olimpico läser upp startelvorna före Romas matcher. När han kommer till Totti bryter han det vanliga mönstret och vrålar:

– Nummer tio, vår kapten, symbolen för vår stad! Francesco…

Svaret från publiken är snabbt, unisont och gåshudsframkallande mäktigt.
– TOTTI!

Här hittar du Nickes arenaguide för Stadio Olimpico på EventGuides.Com 

VM-guld 2006

Ingen annan spelare har spelat fler matcher eller gjort fler mål för klubben än Francesco Totti. Han har vunnit en Scudetto (2001), två Coppa Italia-guld och två titlar i den italienska supercupen med Roma. Totti har också varit en framträdande spelare i det italienska landslaget och den stora höjdpunkten var förstås VM-guldet 2006. Även internationellt har Totti hög status. Det finns visserligen spelare som är mer kända, som har vunnit fler titlar och som har tjänat mer pengar. Men det finns ingen som har varit lika lojal mot sin klubb som Francesco Totti.

– Jag spelade för Roma när jag växte upp och vill spela för dem när jag dör, eftersom jag alltid har varit en Roma-supporter, har Totti sagt när journalister frågat honom varför han aldrig har bytt klubb.

”Totti är en Gud”

Totti bildRoma har många supportrar i Sverige och en av dem är 31-årige lundabon Goce Cavdarovski. Tillsammans med sin sambo Magdalena besökte han i våras Rom för att se derbyt mot Lazio. Goce beskriver sin beundran för Totti så här:

– För mig är Totti en hjälte, en levande legend, en Gud. Inget mindre. Totti är en spelare som är så stor att han nästan känns som en myt. När det går dåligt för Roma tänker jag endast en tanke, Totti kommer inte att få lyfta scudetton i år heller. Det han gjort för Roma har ingen någonsin gjort för sin klubb och jag önskar att han får lyfta scudetton en sista gång innan han slutar. Totti är och kommer att alltid att vara Romas störste spelare genom tiderna.

Ladda ner Nickes utförliga klubbguide för AS Roma på EventGuides.Com

Glödhett derby

Derbyt, ja. Slaget om Rom är troligen det allra hetaste derbyt i Italien och verkligen värt att uppleva för alla fotbollsälskare, oavsett vilken klubb man håller på. Rivaliteten har sitt ursprung i händelser i samband med att Roma grundades 1927. Roma bildades som en sammanslagning mellan tre mindre klubbar, med syfte att utmana storheterna i norr. Lazio tillfrågades men nobbade inbjudan och i stället växte rivaliteten fram. Det finns även sociala aspekter: Lazio spelade sina matcher i det välbärgade området Pariorli, medan Roma höll till i arbetarklassområdet Testaccio. Sedan länge huserar dock båda klubbarna på Olympiastadion, där Lazio-fansen håller till på den norra kurvan och Roma-fansen på den södra. Vem som gjort flest derbymål genom tiderna? Två spelare delar förstaplatsen: den ene är Dino da Costa och den andre är förstås Francesco Totti…

Boka biljett till derbyt mellan Roma och Lazio 30 april 2017 på Nickes.Com

roma fans collage picture

Mycket att uppleva

Man behöver inte älska fotboll för att åka till Rom även om det, som du säkert förstår, absolut inte är någon nackdel. För den som vill kombinera en match på Stadio Olimpico med andra upplevelser finns många valmöjligheter. Historiens vingslag kan du känna överallt – hela Rom är som ett enda stort museum – och kulturutbudet är lika digert som i de flesta andra europeiska storstäder. Gastronomer finner sig väl tillrätta i Italiens huvudstad, och inte minst i den gamla stadsdelen Trastevere finns det massor av restauranger och trattorior av hög klass. När det sedan är dags för fotboll och du redan är fullproppad av intryck, väntar det allra bästa;

Stadio Olimpico. Roma. Totti.

Den 28 maj nästa år möts Roma och Genoa i säsongens sista ligaomgång.

Då tar Romas fans farväl av sin störste spelare genom tiderna.

Då är det över. Slut. Finito.

En karriär lider mot sitt slut, en fantastisk fotbollskarriär är på väg att fullbordas, sagan om Guldpojken från Rom är inne på sitt sista kapitel.

Tack för allt, Francesco Totti.

Tre andra heta Roma-matcher under säsongen (förutom derbyna):


12 december 2016: Roma–Milan

Klassiskt möte mellan två italienska giganter. Boka på Nickes.Com


5 mars 2017: Roma–Napoli

Vid sidan av Rom-derbyt det hetaste rivalmötet för Roma. Boka på Nickes.Com


14 maj 2017: Roma–Juventus

För Roma kan detta i bästa fall vara en viktig match i kampen om ligaguldet. Boka på Nickes.Com


Tre nyttiga tips för Rom-resan:

1. LÄR DIG ROMA-HYMNEN

Plugga in Antonello Vendittis romerska nationalsång ”Roma Roma Roma”. Du vill ju kunna sjunga med när resten av Stadio Olimpico luftar sina strupar!

2. VÄGGMÅLNING AV TOTTI

På en liten tvärgata till Via Cavour i närheten av Colosseum finns en väggmålning av Roma-kaptenen. Tyvärr har den blivit övermålad av Lazio-supportrar, så selfievärdet har minskat, men målningen visar ändå hur oerhört stor Totti är bland Romas fans.
3. BOKA TRYGGT MED NICKES

Det sägs att 10% av biljetterna som säljs inför ett derby är rena förfalskningar. Boka med Nickes så slipper du obehagliga överraskningar.