Festlig fotbollsweekend i heta Hamburg
Hamburg fans

Se klassiska HSV och kultlaget St. Pauli spela samma helg

En fotbollsresa till Hamburg är ett möte med en slumrande jätte – och ett besök hos dess allt populärare lillebror. Se klassiska storlaget HSV och krydda upplevelsen med en match på kultlaget St. Paulis hemmaarena Millerntor.

Det var en gång – för ganska länge sedan – ett stolt, starkt och segerrikt fotbollslag som hette Hamburger Sport-Verein. Laget dominerade fotbollen i Tyskland, tillhörde de bästa i Europa och nämndes med respekt i hela världen. Den tiden finns inte mer.

Kvar finns en vacklande gigant, en slumrande jätte, en förbisprungen bjässe, en storklubb som inte längre vinner några titlar utan är mest känd för att de senaste åren ha gjort bra spelare dåliga …

Så skulle man, utan att fara med osanning, kunna börja en artikel om fotbollsklubben Hamburger SV.

Mörkt, dystert och domedagsprofeterande.

Men för en utomstående besökare, HSV-supporter eller inte, finns så mycket att se, uppleva och glädjas åt under en fotbollsresa till Tysklands näst största stad. Matchatmosfären, ölen, shoppingen, fiskmarknaden, kulturutbudet – Hamburg har mycket att erbjuda för alla smaker.

Att inleda denna text med att måla upp ett visst mått av begravningsstämning tjänar ändå ett visst stilistiskt syfte. För vår miniguide till fotbollsstaden Hamburg börjar nämligen just på en begravningsplats.

Bli begravd i HSV-kista

I den nordöstra delen av Altona-kyrkogården, en längre målvaktsutspark från Volksparkstadion, finns sedan ungefär ett decennium tillbaka en begravningsplats exklusivt tillägnad supportrar till fotbollsklubben Hamburger Sport-Verein. Här kan ett HSV-fan tillbringa tiden efter livets slutsignal, vilande under en bit av den klassiska arenans gräsmatta, med vetskapen att hen är en äkta ”Rothose” ända in i döden. Ingången till kyrkogården är ett fotbollsmål i betong och i det stora paketet för 10 000 euro ingår – för hela familjen – en specialdesignad kista dekorerad i blått med HSV:s klubbmärke. Nöjer man sig med ”ståplats” kostar en plats för en urna 2 500 euro …

Klassisk arena

Vi förflyttar oss sedan över Hellgrundweg, ett gatunamn som med lite språkteknisk fantasi ger HSV-kyrkogården ytterligare en dramaturgisk dimension. Här tornar den mäktiga Volksparkstadion upp sig, denna klassiska arena som (vem bryr sig?) numera lystrar till det officiella namnet Imtech Arena, och som i lite olika skepnader och med några olika namn, varit HSV:s hem sedan 1925. Det var på denna arena som IFK Göteborg 1982 chockade hela fotbollseuropa genom att krossa HSV med hela 3–0 och vinna Uefacupen. En guidad rundtur på stadion rekommenderas varmt, men inte som substitut för – utan snarare komplement till – att se en ligamatch med laget som under sin storhetstid radade upp ligaguld, och som år efter år utmanade om de tunga europeiska cuptitlarna.

Populärt museum

Innan match besöker du lämpligen HSV-museet inne på arenan. Det är enligt vår åsikt ett av de bästa fotbollsmuseerna i hela Europa. Bara att få lägga ögonen på europacup-pokalen från 1983 är värt de få euro det kostar. På museet känner man verkligen historiens vingslag samtidigt som man lär sig mer om legender som Uwe Seeler, Horst Hrubesch, Felix Magath, Manfred Kaltz och Kevin Keegan – för att bara nämna en handfull av alla storspelare som genom åren vunnit HSV-publikens respekt. Det finns även en stor supportershop (OBS! kan vara mycket trångt på matchdagar) och restaurangen ”Die Raute”, där supportrarna brukar samlas för att se bortamatcherna på storbildsskärmar.

Femstjärnig arena

Själva matchupplevelsen då? Ja, Volksparkstadion är idag en modern fotbollsarena med alla önskvärda faciliteter, god infrastruktur och framför allt en tät, intensiv atmosfär som upplevelsemässigt placerar sig i skiktet direkt under den som erbjuds hos storklubbarna Bayern München och Borussia Dortmund. På arenan finns ett flertal restauranger och ett femtiotal loger där den största omfattar hela 170 kvadratmeter! Hamburgs arena tillhör den kategori som tilldelats fem stjärnor av UEFA, vilket bland annat innebär att man får arrangera finaler i Europa League och Champions League.

Två svenskar i laget

Det faktum att två svenskar spelar i HSV denna säsong ger förstås lite extra krydda på en fotbollsresa till Hamburg. Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, bördig från talangmaskinen Brommapojkarna, kom till klubben från Cagliari sommaren 2015 och förväntades få en nyckelroll på lagets mittfält. Han blev snabbt en publikfavorit och var till en början mycket värdefull på det defensiva centrala mittfältet. Första året i Bundesliga präglades dock av en del skador för Albins del och han är garanterat ivrig att få visa vad han verkligen kan denna säsong. På Hamburgs mittfält finns också en annan svensk med rötterna i BP – 25-årige Nabil Bahoui. Han kom till HSV under januarifönstret 2016, men som har fått sparsamt med speltid hittills. Det finns dock oerhört mycket fotboll i den spelbegåvade svenskens huvud och fötter, så vänta bara!

Speciella fans

Fotboll i Hamburg är dock inte bara HSV. I landets näst högsta division huserar nämligen kult- och hipsterklubben FC St. Pauli. Klubben är berömd för sina hängivna supportrar och hemmamatcherna är i princip alltid utsålda. St. Pauli-fansen är vänsterorienterade och ser sig som antirasistiska, antifascistiska och antisexistiska. St. Pauli var för övrigt den första tyska fotbollsklubben som officiellt bannlyste högerextremister och fascister från klubben. Senast St. Pauli spelade i Bundesliga var säsongen 2010-11, då laget faktiskt lyckades besegra storebror HSV. Att se en match med St. Pauli är i flera bemärkelser en unik och synnerligen färgstark upplevelse.

Helgen 11-12 mars har både HSV och St. Pauli hemmamatch. HSV möter topplaget Mönchengladbach medan St. Pauli tar emot Hannover 96 i ett nordtyskt derby. Kontakta oss så hjälper vi dig att paketera en fotbollsweekend till en av Tysklands roligaste städer.

11 mars: Hamburg – Borussia Mönchengladbach, boka på Nickes.Com

12 mars: St. Pauli – Hannover 96, boka på Nickes.Com

Här hittar du en utförlig guide till St. Paulis hemmaarena Millerntor-Stadion EventGuides.Com

Klubbguider till HSV respektive FC St. Pauli finns på följande länkar på Reseguide Hamburger SV

och Reseguide St. Pauli