NYTT HOS NICKES: Tipsextra-resan
boka resna till England hos Nickes.Com

Fotbollsresa för nostalgiker

 Älskar du engelsk fotboll? Tillhör du generationen som under 1970-, 80- och 90-talet bänkade dig framför teven när Tipsextra/Tipslördag sändes på lördagarna? Fortsätt läsa – för vi har en fantastisk fotbollsresa att presentera för dig …

Det fanns en tid då fotboll på teve inte serverades på silverfat alla dagar i veckan, en tid då direktsända matcher från England inte utgjorde vardagsmat. Men då aptiten efter dessa var desto större för de svenskar som älskar ”det gröna fältets schack”.

Den tiden, Tipsextra-tiden, finns inte mer …

Pengarna styr

Numera är det pengarna som styr i fotbollens förlovade land. Visst är spelarna skickligare, arenorna modernare och kvaliteten på fotbollen mycket bättre. Men atmosfären på de största arenorna är inte som den var förr. Stämningen på Emirates Stadium kan inte jämföras med den på Highbury och trycket på Old Trafford är långt ifrån på samma nivå som för 30 år sedan.

– Hand i hand med moderniserade arenor och höjda biljettpriser har fotbollsturisterna och näringslivshöjdarna tagit över arenorna från de ”riktiga supportrarna”. Därmed har klackkulturen i mångt och mycket försvunnit från Premier League. I The Championship däremot, finns mycket av den traditionella fotbollskulturen med sjungande klackar kvar. Det är den upplevelsen vi vill förmedla genom Tipsextra-resan, säger Kostas Foussianis, marknadschef på Nickes.Com.

Härlig stämning

Kostas är huvudansvarig för designen av det nya resekonceptet, till vilket han fick idén under en match på Elland Road i Leeds för ett par år sedan.

– Stämningen var jättehärlig och det kändes som om man rent känslomässigt kom mycket närmare fotbollen här än på många Premier League-arenor. Samma sak har jag upplevt med Queens Park Rangers, Brentford och Ipswich, säger Kostas som med stor glädje minns hur han under barndomen bänkade sig framför teven varje lördag.

Planer som liknade leråkrar, konstanta långbollar som anfallstaktik och skoningslösa försvarsspelare som varken lade fingrar eller tår emellan i duellerna – allt detta var hur paradoxalt det än kan låta en del av den engelska fotbollens dragningskraft.

– Under de magiska lördagarna med Tipsextra trollbands och attraherades vi av lirare som Osvaldo Ardiles, Paul Merson och min personliga favorit John Barnes, men kanske framför allt av tuffingar som Vinny Jones, Tony Adams och Terry Butcher.

Bok om Tipsextra

En annan som minns och som har jobbat hårt för att sprida arvet efter Tipsextra vidare är författaren och fotbollsälskaren Per Malmqvist Stolt. Han har nyligen gett ut boken ”TIPSEXTRA – klubbarna, matcherna, spelarna” – ett 326 sidor tjockt och nostalgidrypande verk som hyllar engelsk fotbollskultur såsom den uttrycktes för 30-40 år sedan. Alla som bokar TIPSEXTRA-resan får för övrigt ett exemplar av boken.

– Jag växte upp med Tipsextra och sedan tog passionen för engelsk fotboll över mitt medvetande under en större del av dygnets vakna timmar. Och så är det egentligen fortfarande, säger Per när han beskriver sin kärlek till 70-, 80- och 90-talets engelska fotboll och sin relation till Tipsextra-tiden.

Per har varit delaktig i skapandet av TIPSEXTRA-resan med Nickes.Com och han levererar kontinuerligt intressanta artiklar i sin blogg Old School Football hos Svenska Fans. Vi vill också varmt rekommendera hans sköna podcast som du hittar på samma plats.

Per har varit delaktig i skapandet av TIPSEXTRA-resan hos Nickes.Com och han kommer också att följa med på den första resan våren 2018.

Lyssna på en intervju med fotbollsexperten Per Malmqvist Stolt

Sunderland–Wolves först ut

Premiärresan i det nya resekonceptet går till Sunderland 4-7 maj 2018. Huvudingrediens på resan blir mötet mellan ”Black Cats” och Wolverhampton, vilket passande nog är en repris av den allra första Tipsextra-matchen som visades i svensk teve 1969. Klicka här för utförligt program och prisinformation. 

– Det här är en fantastisk chans för alla Tipsextra-nostalgiker och andra som älskar engelsk fotboll att få uppleva den bästa arenakulturen i England, säger Per.

Vi laddar upp med quiz och skummande öl på de bästa pubarna, vi tar del av spännande anekdoter från förr och vi njuter av den härliga matchatmosfären hos klassiska Tipsextra-klubbar som Wolverhampton, Nottingham, Derby och Ipswich. Möjligen ser vi en extramatch i League One och vem vet – kanske får du träffa en svensk fotbollsprofil på resan …

Anmäl ditt intresse för resan här!

Mer inspiration hittar du i Per Malmqvist Stolts underbara bok ”TIPSEXTRA – klubbarna, matcherna, spelarna” som du kan läsa ett utdrag ur och beställa här.