Fotbollresa, F1-party eller topptennis?
boka fotbollsresor till Monaco

Mycket att välja på under en sportresa till franska rivieran

Franska Rivieran är ett paradis för fotbollsälskare som vill kombinera en toppmatch i Ligue 1 med några sköna soldagar vid havet. Men den berömda kustremsan i södra Frankrike erbjuder även andra sportupplevelser i yppersta världsklass.

Ett så kallat hospitality package, eller VIP-paket om du så vill, hos AS Monaco är en upplevelse för livet. När Nickes.Com besökte Stade Louis II fick vi inte en skymt av den berömda prinsen, men blev å andra sidan behandlade som kungar och drottningar.

Mat i massor

Röda mattor, vitklädda värdinnor, present och champagne vid ankomst, bästa sittplatserna på läktaren och så mat – i massor! Kallskurna delikatesser, ett dussin olika ostsorter, varma grytor, kött i olika former, franskt lantbröd och ett dessertbord som får våra ögon att förvandlas till tefat. På ett bord i loungen finns en skylt med texten ”Är du inte nöjd med champagnen? Tryck på knappen så får du hjälp…”

fotbollsresor till Monaco

Tappar spelare

Själva matchen var en enformig affär där de regerande mästarna körde över stackars Guingamp med svensken Karl-Johan Johnsson mellan stolparna. Monaco har i vanlig ordning brandskattats hårt på spelare – bland annat tappade klubben supertalangen Kylian Mbappé under sommaren – men det tycks inte bekymra fansen. Det ligger i Monacos DNA att utveckla talanger för att sedan släppa iväg dem till större klubbar.

Unik arena

AS Monacos hemmaarena Stade Louis II, med sina klassiska pelare på kortsidorna, är en unik stadion som dock i ärlighetens namn inte är optimal för fotboll. Kapaciteten är bara 36 000 men å andra sidan bor det inte mer än 18 000 invånare i staden som också är ett land. Arenan är även skådeplats för en av deltävlingarna i friidrottens penningstinna serie Diamond League.

Fullt mot PSG

Atmosfären under matchen var minst sval och vi hängde mer i loungen än ute på läktaren, det milda novembervädret till trots. När Monaco möter PSG är det däremot alltid fullsatt. Även mötena med Marseille och grannklubben Nice lockar mycket publik så om du vill se Monaco live rekommenderar vi någon av dessa matcher.

boka fotbollsresor till Monaco

Drivs av solceller

Betydligt bättre stämning fick vi dagen efter när vi såg ligamötet mellan OGC Nice och Dijon. Fjolårets ligatrea Nice har inte direkt rosat marknaden hittills under säsongen 2017/18, men spelar i gengäld på en oerhört modern arena med riktigt bra atmosfär. Allianz Riviera – som drivs genom solceller – byggdes inför EM-slutspelet 2014 och är enligt vår åsikt en av Europas snyggaste fotbollsarenor.

Bra sikt

Sikten är bra i stort sett var du än sitter men ett tips när du köper dina biljetter är att försöka få platser långt ner på Garibaldi-läktaren. Där är du nära både planen och den högljudda hemmaklacken. Samma sak gäller sektion J1 på motsatta långsidan. Bästa sättet att ta sig till arenan är med buss 95, som är en linje enbart för matchdagar. Bussen går från Hôpital St Roch i centrala Nice och stannar precis vid arenan.

Balotelli hjälte

Matchen mot Dijon spelades i ett högt tempo med massor av målchanser. Evige ”bråkmakaren” Mario Balotelli var glödhet i flera bemärkelser och blev både matchhjälte – och utvisad. Hans 1–0-mål på straff i den 40:e minuten blev matchens enda. Nice-fansen sjöng och dansade och vi fick en härlig fotbollsupplevelse. Johan hade på sig sin nyinköpta matchtröja med Balotellis namn och nummer på ryggen, så när vi ett par timmar senare strosade längs berömda strandpromenaden Promenade des Anglais hörde vi flera glada tillrop i vår riktning. Vi avslutar kvällen med ostron på en mysig restaurang i Nice gamla stadskärna.

Stort sportutbud

Det är inte bara fotboll som lockar sportentusiaster från hela världen till denna underbara del av Frankrike. I Monte Carlo avgörs också ett av F1-kalenderns häftigaste race – Monacos Grand Prix i slutet av maj. En dryg månad tidigare spelas tennisturneringen Rolex Monte Carlo Masters med hela världseliten på plats. Franska Rivieran har som synes mycket att erbjuda för dig som gillar att uppleva sport live. Att klimatet är underbart gör förstås inte saken sämre …

Text och foto: Kostas Foussianis
Travel Designer på Nickes.Com
Har du frågor som rör sportresor kan du mejla Kostas på kostas@nickes.com

f1resor och tennisresor till Monaco