Fotbollsresor till Leipzig
Boka biljetter till RB Leipzig och fotbollsresor

Se svenske VM-stjärnan Emil Forsberg i Bundesliga

De har över 40 000 åskådare på varje hemmamatch, tillhör toppen i Bundesliga och är vidare i europacupspelet. RB Leipzig – med Emil Forsberg i spetsen – fortsätter att göra succé. Boka en fotbollsresa och ta chansen att se honom spela i ett av Tysklands roligaste – men också mest hatade – lag …

”No one likes us, and we don’t care”

Så lyder en av supportersångerna hos engelska Millwall FC, vars ökända fans på 1980-talet spred skräck över hela England. På grund av sina våldsamma fans påklistrades fotbollsklubben från södra London en hatstämpel som de än idag tvingas leva med.

”Tysklands Millwall”

I Tyskland är RB Leipzig ännu mer hatade än Millwall var i England under huliganismens ”storhetstid” på 1980-talet.  Fast av en helt annan anledning. Här är avskyn egentligen inte riktad mot fansen – även om det är dem som får ta emot glåporden, nidramsorna och de aggressiva gesterna från motståndarnas klackar.

Köpte division 5-klubb

Orsaken till att RB Leipzig är Tysklands i särklass mest hatade klubb är kopplad till hur den uppkom från första början. Energidrycksjätten Red Bull ville sälja mer energidryck och bli ännu rikare, ännu större och ännu mäktigare. Så de tog över en klubb i tyska femtedivisionen, finansierade dess väg uppåt i seriesystemet – och lurade samtidigt skiten ur hela fotbollstyskland.

Kringgick regler

Man kan fråga sig vad som är så märkvärdigt med det eftersom det i den moderna fotbollen är mer eller mindre vardag att shejker, företag eller kinesiska multimiljardärer köper upp klubbar till höger och vänster. Svaret är att Red Bull på flera sätt kringgick det tyska fotbollsförbundets regler, vilket – milt uttryckt – inte sågs med blida ögon av konkurrenterna vare sig i Tyskland eller i övriga fotbollseuropa.

Kastade tjurhuvud

De senaste åren har reaktionerna varit starka mot Emil Forsbergs klubb. Spelare har hotats, hotell stormats och bussar attackerats. Vid ett tillfälle kastade Dynamo Dresdens fans in ett avhugget tjurhuvud (!) på planen i protest mot klubbens existens. Och var laget än spelar får de höra motståndarnas supportrar skandera; ”Scheisse klub!”, Scheisse klub!,” Scheisse klub!”

Familjär stämning

Kort sagt; så gott som ALLA hatar RB Leipzig men precis som i fallet med Millwall tycks varken de egna fansen eller spelarna bry sig särskilt mycket. Publiken, om vi börjar med den, är trogen och skapar en fantastisk stämning på Red Bull Arena dit över 40 000 åskådare kommer till varje hemmamatch. Klubben är känd för att ha en stor andel supportrar som är kvinnor och barn under 14 år och atmosfären är väldigt familjär.

Succé för laget

Samtidigt levererar laget på planen vecka efter vecka. Med hjälp av de egna fansens stöd – och kanske också tack vare den extra tändgnista som genereras av de ovan beskrivna känslouttrycken – har Leipzig på kort tid etablerat sig en av Tysklands bästa lag. Debutåret i högsta divisionen slutade med en sensationell andra plats och den här säsongen har framgångarna fortsatt. I skrivande stund ligger RB Leipzig tvåa bakom ”omöjliga” Bayern München i Bundesliga och ska spela sextondelsfinal i Europa League.

Svensk mästare

En av de främsta faktorerna bakom succén är den svenske landslagsmannen Emil Forsbergs fina spel. Emils karriär startade i Superettan med GIF Sundsvall 2009. Han blev sedan svensk mästare i Malmö FF både 2013 och 2014, debuterade i A-landslagslaget 2014 och är nu en tongivande mittfältare i Bundesliga. I sommarens VM-slutspel är ”Lill-Foppa” tveklöst en av nyckelspelarna för Sverige.

Boka fotbollsresan

Vi är övertygade om att större klubbar och utmaningar väntar för vår svenska mittfältsstjärna! Så det gäller att passa på om du vill se honom spela i ett av Bundesligas roligaste lag. Boka en fotbollsresa med oss och upplev den härliga stämningen på Red Bull Arena innan det är för sent. Kontakta oss så syr vi samman ett skräddarsytt paket som passar just dig. Hela RB Leipzigs spelschema hittar du här..

Text: Kostas Foussianis

Fotbollsexpert och Travel Designer på Nickes.Com

MINIGUIDE/RB Leipzig

Allmänt: Leipzig grundades på 1000-talet och har idag cirka 570 000 invånare, vilket gör staden till den tionde största i Tyskland. Här ligger ett av Tysklands äldsta (grundat 1409) universitet och landets äldsta högskolor för handel och musik. Musikaliskt finns stolta traditioner, exempelvis är mästerkompositören Johann Sebastian Bach född i Leipzig.

Resa dit: Till Leipzig kan man flyga från Arlanda, Landvetter eller Köpenhamn. Det finns även möjligheter att boka fotbollsresan med boende i exempelvis Berlin (ligger endast 1 tim 15 min med tåg från Leipzig). Du kan också åka buss direkt från flygplatsen Schönefeld till Leipzig (restiden är 2 tim och 15-30 min).

Arenan: Red Bull Arena hette fram till 2010 Zentralstadion och grundades 1956. Fem matcher i VM 2006 spelades på denna stadion som har kapacitet för 44 345 åskådare. Arenan ligger strax väster om Leipzigs stadskärna och du tar dig enklast dit med spårvagn. Resan tar ungefär sju minuter, det närmaste stoppet heter Sportforum.

Ladda upp: Inne i stan finns massor av sköna ställen att pimpla god och prisvärd öl på. Strax sydost om Red Bull Arena ligger Scherbers – en klassisk biergarten med trevlig meny och familjevänlig atmosfär om du reser med barn. Lite längre söderut, i Clara-Zetkin park, hittar du Glashaus im Clarapark som har en fin uteservering. The Hafenbar on the Karli är ett annat känt ställe som serverar riktigt bra öl.

Vill du komma i kontakt med oss så ring på 036-141443 eller maila till sales@nickes.com så hjälper vi dig.

Vi har sålt fotbollsresor sedan 1997