Klassiska klubbar i fotbollens vagga
Manchester stadiums collage picture

Se en extramatch på resan till Manchester

Har du bokat en fotbollsresa till Manchester och funderar över vad du ska göra med all tid före eller efter matchen?

Kanske vill du shoppa, promenera, fika eller gå på museum?

Eller så ser du helt enkelt en match till under din långweekend …

London brukar kallas fotbollens huvudstad och är med sina sex Premier League-klubbar (Watford inkluderat) fotbollsturisternas mecka. Men för den verklige fotbollsnörden finns en annan region som har ett lika stort utbud och dessutom humanare priser än den brittiska huvudstaden.

Fotbollens vagga

Området vi syftar på är Lancashire med omkringliggande grevskap. Här fanns fotbollens vagga när The Football League bildades 1888, då föregångaren till dagens Premier League blev till. Inte mindre än sju av de tolv klubbar som var med då kom från grevskapen Lancashire, Merseyside och Staffordshire; Accrington, Blackburn, Bolton, Burnley, Everton, Preston och Stoke.

Manchester och Liverpool är de städer som lockar mest och flest och att se en Premier League-match med någon av dessa klubbar är förstås ett minne för livet. Men många glömmer att det är fullt möjligt att låta en extramatch med någon av de mindre klubbarna krydda upplevelsen. För fotboll i Manchester handlar inte enbart om de båda storlagen United och City. I regionen finns en uppsjö andra klubbar som är värda ett besök när du ändå befinner dig i området.

Boka din extramatch på Nickes.Com

Många alternativ

Med utgångspunkt från centrala Manchester kan man välja mellan sex olika Premier League-klubbar som alla ligger inom en radie av cirka sju mil. Därtill finns i detta område närmare 30 (!) andra klubbar som håller till i någon av de fyra högsta divisionerna. Med bil, tåg, spårvagn eller buss har du klubbar som Liverpool, Everton, Manchester U, Manchester C, Burnley, Stoke, Bolton, Leeds, Wigan, Blackburn, Preston, Sheffield Wednesday och Huddersfield inom räckhåll. För att bara nämna några. Vi har valt ut tre lag som enligt vår mening är särskilt intressanta, nämligen Preston, Leeds och Burnley.

Äldsta arenan

Preston North End, för att börja med dem, är som sagt en av ursprungsklubbarna i England. ”The Lilywhites” vann faktiskt ligan de två första säsongerna, 1888/89 och 1889/90. Första året förlorade Preston inte en enda match! Idag återfinns klubben i The Championship, där man i skrivande stund håller till i tabellens mittskikt. Deepdale Stadium, där Preston spelar sina hemmamatcher, är faktiskt är den äldsta arenan i världen som fortfarande används!

En annan sak som är intressant med Preston ur ett fotbollsperspektiv är stadens status som järnvägsknut i norra England. På matchdagarna samlas fotbollsfans från hela landet i Preston på väg till olika matcher i regionen. Dessa dagar är polisinsatserna därför rigorösa i syfte att undvika bråk mellan supportrarna.

Klassiska Leeds

Leeds United är en annan klassisk klubb med en rik historia. Laget hade sin storhetstid på 1960- och 70-talen då legendariske managern Don Revie förvandlade Leeds från bottenlag i division 2 till engelska mästare och en maktfaktor inom europeisk fotboll. Leeds vann engelska ligan 1968/69 och 1973/74 och tog dessutom hem FA-cupen 1972. Någon titel i Europa har det inte blivit men två gånger – 1975 och 2001 – var det bra nära.

Allra bittrast var nederlaget mot Bayern München i Europacupfinalen 1975. Leeds dominerade matchen men förlorade med 0–2 efter att tyskarnas kapten Franz Beckenbauer lyckats övertala domaren att döma bort ett av engelsmännens mål. Matchen är också ihågkommen för att Terry Yorath sparkade av benet på Bayerns svenska högerback Björn Andersson i en närkamp – och för att Leeds-fansen i frustration över förlusten slog sönder Parc des Princes efter matchen.

Ny titel med Cantona

Efter ett par decennier mer eller mindre i skymundan kom Leeds tillbaka till toppen igen i början av 1990-talet då man med franske kultspelaren, ikonen och hjälten Eric Cantona i laget lyckades vinna ligan säsongen 1991/92. År 2001 tog sig Leeds hela vägen fram till semifinal i Champions League, men sedan var det slut på det roliga. Ekonomiska problem och degradering följde och ett tag spelade Leeds i League One.

Leeds spelar sedan 2010 återigen på den näst högsta nivån i England och den här säsongen återfinns två svenskar i truppen. Landslagsbacken Pontus Jansson (lån från Torino) och anfallaren Marcus Antonsson är båda populära på klassiska Elland Road där Leeds spelat ända sedan klubben bildades 1919. Arenan ligger på en gata med samma namn i stadsdelen Beeston. Med en kapacitet på drygt 39 000 sittplatser är Elland Road den tredje största arenan i The Championship (endast Newcastles och Sheffield Wednesdays arenor tar in fler åskådare).

Fotboll på Turf Moor

Slutligen några rader om Burnley, som i likhet med Preston har spelat på samma arena ända sedan 1880-talet. Turf Moor är klassisk mark för alla som gillar engelsk fotboll och Burnley är tillsammans med Preston och Wolverhampton de enda klubbarna som vunnit samtliga de fyra divisionerna i The Football League.

The Clarets var en av Englands bästa klubbar under ett par decennier efter andra världskriget. Burnley har blivit engelska ligamästare två gånger.

Burnley är en gammal gruv- och bomullsstad som har ett skamfilat rykte med upplopp, segregation och sociala problem. Mycket av detta är aningen överdrivet, och faktum är att Burnley är en ganska trevlig ort av småstadskaraktär. Några timmar slår du i alla fall lätt ihjäl i väntan på att stadens fotbollshjältar med skicklige målvakten Tom Heaton i spetsen ska inta Turf Moor. Hans insats borta mot Manchester United för en tid sedan var bland det svettigaste vi sett!

KORTA RESFAKTA:

Leeds och Burnley når du med tåg från Manchester Victoria Station på cirka 50 minuter. Resan till Preston tar bara några minuter längre tid. Till Burnley och Preston finns även buss. Planera din resa på www.traveline.info

MER INFORMATION:

På följande länkar hittar du mer fakta (till exempel vägbeskrivningar, stadium tours och pubguider) om de tre klubbarnas arenor.

Leeds United

Burnley

Preston North End