Känslorna svallar i tysk cupfinal
Boka biljetter till Tyska Cupfinalen 2018

Tyska cupen: Se finalen LIVE i Berlin!

Tårar av glädje – och tårar av sorg.

2015 var det Kevin de Bruyne.

2016 Pep Guardiola.

Och ifjol brast det för Dortmund-spelaren Marc Bartra efter segern mot Eintracht Frankfurt i Tyska cupfinalen.

BOKA BILJETT TILL TYSKA CUPFINALEN

Fotboll handlar mycket om just känslor och i få andra länder betyder fotbollen så mycket som i Tyskland. En cupfinal är förstås extra känsloladdad och det har varit extra tydligt de senaste tre åren.

När Wolfsburg vände ett 0–1-underläge till seger med 3–1 mot Borussia Dortmund i finalen 2015, kunde deras playmaker och storstjärna Kevin de Bruyne inte stå emot tårarna. Han var glad givetvis, men det var inte det enda skälet till att belgaren blev våt om kinderna när han lät sig intervjuas efteråt. Några månader innan finalen i Berlin hade lagkamraten Junior Malanda omkommit i en bilolycka …

I 2017 års final mellan Dortmund och Bayern München var det Bayerns tränare Pep Guardiola som stod för det kraftigaste känslosvallet. I sin sista match vid rodret för ”Die Roten” fick han lyfta ännu en pokal och då brast det för spanjoren. På bilderna från segerfesten sågs han gråta som ett barn och precis som för de Bruyne året innan handlade för Guardiola både om glädje och om tomhet.

Ifjol slutligen, bröt Dortmunds spanske mittback Marc Bartra ut i tårar under firandet efter 2–1-segern mot Frankfurt i finalen. För Bartra var ögonblicket extra känslosamt eftersom han tidigare under året skadades i en terrorattack mot Borussia Dortmunds buss före Champions League-mötet med Monaco. Bartra tvingades operera vristen och förlorade för en tid hörseln helt, men kom tillbaka och fick alltså avrunda sin karriär i Dortmund med att finna cupen.

Reservlag till final

Tyska cupens historia rymmer många andra starkt emotionella ögonblick. Ett sådant var när Hertha Berlins reservlag 1993 tog sig fram ända till final, mot Bayer Leverkusen. Hertha II, som då spelade i division 3, lyckades stå emot jättefavoriterna Leverkusen ända till den 77:e minuten då klubbelegenden och dåvarande skyttekungen Ulf Kirsten skickade in segermålet. Så bittert och tungt för Hertha-reserverna som krigade heroiskt och bara var 13 minuter från förlängning. Det var första och hittills enda gången som ett reservlag har gått till final i tyska cupen.

Revansch för Dortmund?

Cupfinaler skapar legender och hjältar. Men även förlorare. Tre år i rad hade exempelvis Borussia Dortmund förlorat finalen i tyska cupen innan det blev fjärde gången gillt ifjol. Någon femte raka final blir det inte för ”Die Borussen” som slogs ut innan semifinalerna. I dessa möts istället Bayer Leverkusen–Bayern München och Schalke 04–Eintracht Frankfurt.

Finalen spelas på Olympiastadion i Berlin den 19:e maj år – varför inte med dig som en av åskådarna?

Vi hjälper dig gärna med att sätta ihop ett trevligt finalpaket. Att finalen spelas i Berlin innebär att du kan kombinera fotbollen med shopping, kultur, god mat och skummande öl – och allt annat som den pulserande världsstaden har att erbjuda. Tar du med dig familjen kanske den uppskattar ett besök på närliggande Tropical Islands.

Bayern dominerar

Men finalen är givetvis resans höjdpunkt och det är högst sannolikt att du får se två storklubbar drabba samman 19:e maj. Det är också troligt att du kommer att få se ett och annat mål.

En statistisk återblick över cupens historia visar föga oväntat att Bayern München är den stora dominanten. Bayern har vunnit tyska cupen hela 18 gånger och hälften av triumferna har bärgats under 2000-talet. Tysk fotboll är känd för att vara offensiv, målrik och publikattraktiv och finalerna i tyska cupen utgör inget undantag. Cupfinalerna brukar erbjuda både spänning och många mål, dock inte alltid samtidigt. Faktum är att bara två finaler sedan 1992 har slutat mållösa. Båda gångerna – 2013 och 2015 – har de båda giganterna Bayern München och Borussia Dortmund mötts i guldmatchen.

Undantaget dessa två matcher har det producerats hela 28 mål i de sex senaste finalerna.

Vänta inte med att boka – skicka in en intresseanmälan redan nu så tar vi personlig kontakt för att tillsammans skräddarsy ett paket som passar dig. Kul fotbollsnack får du på köpet!

Boka guldmatchen Olympiastadion i Berlin!

Här kan du ladda ner en arenaguide till Olympiastadion i Berlin på EventGuides.Com!