Fyll påskägget med fotbollsderby!
San Siro

Upplev Derby della Madonnina på magiska San Siro

En liten staty. En kolossal arena. En gigantisk fotbollsmatch.

Och två slumrande giganter som inte längre vinner några titlar.

Ett derby blir – hur paradoxalt det med tanke på ovanstående än kan låta – inte mycket större än det som spelas på Stadio Giuseppe Meazza i Milano den 16 april nästa år.

Först och främst en förklaring vad avser ingressen. Den lilla statyn vi pratar om är den av Jungfru Maria som finns högst upp på den magnifika katedralen Duomo di Milano. Det är den som har gett namn åt ett av världens största fotbollsderbyn – Derby della Madonnina, mellan FC Internazionale och AC Milan.

216 möten

Slaget om Milano, om vi får kalla det så, har utkämpats 216 gånger genom åren. Många av matcherna har varit direkt eller indirekt avgörande för olika slags titelkamper där båda lagen varit inblandade samtidigt. 2003 och 2005 brakade Inter och Milan exempelvis ihop i semifinal respektive kvartsfinal i Champions League, med Milan som segrare vid båda tillfällena.

Årets derbyn kommer knappast att ha den karaktären. Få tror att Milan och Inter – och för all del något annat lag heller – orkar hänga med Juventus i striden om Lo Scudetto, den italienska ligatiteln. Och i Europa kommer Milano-lagen garanterat inte att stöta på varandra eftersom Milan inte deltar i det internationella cupspelet (Inter spelar i Europa League) den här säsongen.

Tappat mark

De båda italienska fotbollsgiganterna har tillsammans vunnit Serie A 36 gånger, broderligt fördelat på 18 titlar vardera. Men på 2010-talet har de successivt tappat allt mer mark nationellt, där de förlorat sina maktpositioner till Napoli och framför allt Juventus. Siffran som anger antalet vunna titlar för de båda Milano-klubbarna under de senaste 5 säsongerna har samma form som ett påskägg…

Mot bakgrund av detta skulle man kunna tro att vårens Milano-derby – som för övrigt spelas just under påsken – kommer att bli svalare än normalt. Glöm det säger vi. Det blir snarare tvärtom. För Inter och Milan blir derbyt med denna utgångspunkt ännu viktigare. Den enorma prestigen i att vara bäst i stan får en högre prioritet när inga andra titlar står på spel och en seger i derbyt kan mycket väl bli lagens enda chans att rädda säsongen.

En klubb från början

Rivaliteten mellan klubbarna har gamla anor. Från början var de två rivalerna en klubb, Milan, men efter stridigheter gällande värvning av utländska spelare bröt sig grundarna till klubben ur och bildade en ny förening – Inter. Allt sedan dess, det vill säga 1908 då den blåsvarta klubben såg dagens ljus, har klubbarna stridit om makten i den noditalienska modemetropolen.

Ladda ner våra reseguider för Milano-lagen på EventGuides.Com

Milan, klicka här

Inter, klicka här

En blick i statistiken över inbördes möten visar hur otroligt jämnt det är mellan lagen. Inter har 77 segrar och Milan har vunnit 75 gånger, medan 64 av de totalt 216 drabbningarna har slutat oavgjort. Målskillnaden är 292-290 med Inters siffror först. Den 16 april är det dags för en ny het uppgörelse på klassiska San Siro, arenan lagen delat på sedan 1947 och vars officiella namn sedan 1980 är Stadio Giuseppe Meazza.

Ladda ner Nickes utförliga guide till San Siro på EventGuides.Com

Färgsprakande fest

San Siro, ja. Denna mäktiga, magiska, magnifika fotbollsarena är fotbollens helgedom i Milano. Milans supportrar håller till i Curva Sud och Inters i Curva Nord. Och det är verkligen inte bara på planen som det utkämpas en prestigefylld kamp under derbymatcherna. Kurvorna utmanar varandra i konsten att skapa uppfinningsrika och praktfulla tifon. Resultatet blir en färgsprakande fest för både syn och hörsel.

Mer om arenan och annat som rör fotbollen i Milano kan du för övrigt läsa på fotbollsresor.se

Att uppleva ett Milano-derby minst en gång i livet är ett måste för alla fotbollsfans. Vårens derby äger rum under påsken vilket innebär att du som har barn med fördel kan ta dem med på resan. I mitten av april är våren oftast redan långt gången och medeltemperaturen i Milano för denna tid ligger på behagliga 15°.

Anmäl ditt intresse för matchen hos Nickes.Com

Prisexempel:

Två nätter på 3*** centralt hotell i Milano (dubbelrum inkl. frukost) och matchbiljett.
Pris per person utan flyg: från SEK 2 695*

*Priset är framtaget den 17 oktober och kan skilja sig från priset på vår hemsida pga valutaförändringar