En reserapport: Bundesliga weekend i Düsseldorf
Bundelsliga weekend i Düsseldorf

Denna reserapport är skriven av Magnus Lindstrand efter sin resa till Düsseldorf.

”Åkte med ett kompisgäng till Tyskland för att kolla på tysk fotboll.

Vi flög från Växjö/Småland Airport till Düsseldorf Weeze. Smidigt och billigt med parkering på charterparkeringen direkt in till höger när man svängt in till flygplatsen. 315 sek för fredag till måndag.

Mitt sällskap var 8 personer så en stor taxi för oss kostade oss 115 eur enkel väg till Düsseldorf där vi valde att bo. Denna bokade vi enkelt per mail med Taxi Dams i Weeze. Vi bokade också upp returen tillbaka med dem. Funkade perfekt.

Vi hade boende centralt, mitt i mellan Altstadt och stationen då vi tycker det är smidigt att bo centralt.

Vi valde en helg när Schalke04 och Bayer Leverkusen hade hemmamatch, som båda ligger på rimligt avstånd med tanke på transport.  Vi hoppades innan på att de skulle läggas på olika speldagar, och så blev fallet. Lördagsutflykt till Bay Arena och på söndagen var det Schalke04 på häftiga Veltins Arena som gällde.

Från stationen(Haubtbahnhof) var det ursmidigt att ta sig till både Leverkusen strax utanför Köln och Gelschenkirchen.

Matchbiljetterna gäller som biljett till alla regionaltåg och regionalbussar 4 timmar innan och 3 timmar efter matchens slut.

Vi tog hjälp på en Deutsche Bahn info disk, där vi fick spår och avgångstider för båda resorna Bayer Leverkusen och Schalke04.

Leverkusen Mitte skall man hoppa av på(restid på 20-25 minuter), därifrån knallar man till arenan. Tar ca 10-15 minuter att gå. Följ alla med röda och svarta tröjor eller halsdukar om man är osäker på vägen. På vägen kan man köpa öl och korv om man är lite sugen. Allt är välordnat och välskyltat. Finns guider att snacka med om man behöver hjälp. Arenan rymmer 30.000 och är väldigt modern.  Man skall tänka på att den är kontantlös, så när man har kommit in får man leta upp en speciell kassa som säljer ett betalkort som man fyller med det värde man kan tänker sig att handla för inne på arenan. Det som man inte gör åt får man tillbaka när man löser tillbaka kortet efter matchen. Det kan man göra både innanför och utanför arenan vid biljettkassorna.  1 öl inne på arenan kostar 4 euro. Bra stämning och en hejaklack på ståplats som håller igång hela matchen gav oss en trevlig upplevelse, men kan tänka mig att det hade blivit bättre om Bayer Leverkusen vunnit. Nu fick de stryk med 0-3 mot TSG 1899 Hoffenheim efter frilägesutvisning bara 8 minuter efter avspark. En man utvisad så tidigt påverkade denna matchen betydligt. Efter matchen var det inga större folksamlingar eller köer trots att publiksiffran var något på 28000.

Bayer Leverkusen biljetter kostade från 700 SEK styck.

Schalke04 mot Mainz.01 var vår match på söndagen.  Tåg från Düsseldorf till Gelschenkirchen Hbf, vilket tog 50 minuter, sedan ner till ett pendeltåg/spårvagn(nr302) till Veltins Arena.

Schalke 04 biljetter kostade från 1200 SEK styck.

Samma sak här, när man kommit till stationen är det bara att följa efter alla med blå vita tröjor och halsdukar. Spårvagnsresan tar ca 15 minuter.  Man kunde se flera supporterpubar på vägen uppskyltade med Schalke04. Enkelt att bara hoppa av och stanna till på en av pubarna om vill känna lite tysk supporterkultur.  Säkert enklare att smälta in om man är klädd i lite blått och vitt, men funkar säkert utmärkt i neutrala kläder också.

Bundelsliga weekend Vi var på plats redan 1,5 timme innan match, massvis med folk på området utanför arenan. Många som kommer fram och vill snacka då de hör att vi inte är tyskar. Lite nyfikna på vad vi gör där. Åka ända från Jönköping i Sverige för att kolla på Schalke verkar de inte förstå helt. Alla är glada och laddade för ny hemmamatch på denna fantastiskt fina 64.000 personers arena.

Publiken är verkligen imponerande, alla lever med och hejar med i de flesta ramsor och heja rop. Stämningen är grym.  Nordkürve, ståplatssidan där hemmaklacken står rymmer säkert  12000 pers. De skapar en magisk stämning, men ALLA hejar på sitt lag. Arenan är kanonmodern med heltäckande tak, men  när det var match öppnar de upp en ruta mitt i. Samma som i Leverkusen är det kontantkort som gäller. Man går till en kontantkassa och köper sitt kort och fyller på med lämpligt belopp och efter matchen löser man tillbaka kortet inne på arenan.  Även här kostar ölen runt 4 Euro. De säljer inte bara öl, det finns läsk, vin och korvar i olika slag. Köerna går snabbt mycket tack vara dessa betalkort.

Nu vann Schalke denna matchen med 3-0 och det skall man så klart ha med sig att det alltid skapar bättre stämning än vid förlust, men som vi förstod utifrån alla fans vi snackade med hejar de på sitt lag så länge de gör sitt bästa och kämpar. Så åker man hit är man garanterad en av de häftigaste fotbollsupplevelserna man kan föreställa sig.  Derbyt mellan Schalke04 och B.V.B Dortmund är något som jag måste sätta upp på min ”bucket list”. Finns en rivalitet mellan dessa lag sen gammalt och båda har stora moderna arenor med grymma hemmaklackar.  Scheisse B.V.B sjunger/ropar Schalkefansen och BVB Dortmund sjunger istället Scheisse 04. Ett Schalke04 fans tar inte gärna ordet Dortmund  sin mun.

Efter matchen var det lite kaos att ta sig tillbaka till stationen, men kanske inte konstigt om 60000 per skall åka shuttletågen till Stationen. De flesta åker med dessa även om inte alla skall åt samma håll och några tar säkert bussar eller bilen. Men förvänta er lite kaos och att det tar längre tid tillbaka än det tog till arenan. Tyskarna duktiga på att organisera och skylta så lätt att åka med rätt tåg etc.

Då våran helg var fylld av 2 matcher så blev det inte så mycket utforskande av staden Düsseldorf, men tar man sig till Altstadt och hittar ett tyskt ölhak blir man aldrig besviken .  Snitslar av kalv eller fläsk och andra typiska tyska maträtter är på menyerna.  Altbier är också något som kan rekommenderas , bryggs på plats på dessa minibryggerier. Bolkertrasse heter den kända bargatan.”

Mangemynt Lindstrand