Från dyster och ful till cool och kul
Newcastle fans

I trendiga Newcastle hittar du äkta brittisk fotbollskultur

Förr: en trött, fattig och föga attraktiv arbetarstad präglad av hög arbetslöshet och ruffiga gamla industrikvarter.

Idag: en kul, cool och trendig stad som erbjuder bra shopping, publiv i världsklass och inte minst – äkta brittisk fotbollskultur av bästa märke.

Välkommen till nya Newcastle!

”Angel of the North”, som Newcastle kallats sedan skulptören Antony Gormley uppförde sin 20 meter höga och 54 meter breda stålängel strax utanför staden, har länge brottats med ett ganska tvivelaktigt rykte.

För anhängare av engelsk fotboll har bilden av Newcastle som en grå industristad knappast utgjort ett hinder. Hit har fans från Skandinavien rest i många år för att se ”Magpies” spela, en trend som var särskilt stark när färjorna från Göteborg fortfarande trafikerade norra England.

Upprustade kvarter

Numera behöver man dock inte vara en fanatisk fotbollssupporter för att uppskatta Newcastle som resmål. De gamla industrilokalerna och nedgångna hamnkvarteren har fått nytt liv med trevliga promenadstråk som kantas av butiker, restauranger och pubar. I det upprustade industrikvarteret The Ouseburn District poppar det upp trendiga gallerier lite här och var. Även området Quayside vid floden Tyne har fått ny skepnad och myllrar av liv – inte minst under dygnets sena timmar. Newcastle är berömt för sitt nattliv och överallt finns pubar och barer som tävlar om att erbjuda det största utbudet av ale. Musikscenen håller toppklass och Newcastle kan stoltsera med att ha fostrat världsartister och band som Dire Straits, Sting, Bryan Ferry och Jimmy Nail. För att bara nämna några…

Här hittar du en reseguide till Newcastle.

Härlig stämning

Kort sagt så har Newcastle på ett par decennier gått från dyster kolindustristad till trendig turistmagnet som lockar weekendresenärer från hela världen. En hel del av dessa kommer förstås fortfarande först och främst för fotbollens skull.  I Newcastle hittar du nämligen genuin engelsk fotbollskultur med allt vad det innebär i form av passionerade fans, intensiv matchatmosfär och uppladdning på puben.

Att stadens stolthet ramlade ur Premier League i våras var visserligen en händelse som orsakade djup sorg hos de trogna fansen, men intresset för lagets matcher lär knappast minska i The Championship. Stämningen på St James’ Park överträffas inte på särskilt många andra arenor i England och med rutinerade Rafael Benitez som nytillträdd manager finns gott hopp om en snabb återkomst till högsta serien.

Klicka här för att ladda ner vår arenaguide .

Kombinera med Skottland

En annan fördel med Newcastle som destination för din fotbollsresa är att du kan kombinera med ett par nätter i mysiga Edinburgh. Dit flyger du billigt med flera bolag och tågresan till Newcastle tar bara 90 minuter. Edinburgh är en av Storbritanniens allra vackraste städer och skottarna är kända för sin gästfrihet och sitt öppna sinnelag. Det går även att flyga direkt till Newcastle med SAS om du föredrar en snabbare logistik och vill effektivisera din vistelse. Vilken flygplats du än väljer rekommenderar vi en halvdagsutflykt till närliggande Durham med sitt världsarvslistade slott. Och så måste du förstås se Ängeln på nära håll. Vakande över staden breder hon ut sina väldiga vingar över det vackra landskapet, genom vilket den över tio mil långa Hadrian’s Wall löper från kust till kust.

Vi har plockat ut några godbitar från Newcastles spelschema i höst. Håll till godo!

5/11: Newcastle–Cardiff

Åk på fotbollsresa på höstlovet och se en match mellan två potentiella topplag, klicka här!

26/11: Newcastle-Blackburn

Ett möte mellan två klassiska klubbar. Legendaren Alan Shearer är en legend i båda, klicka här!

10/12: Newcastle–Birmingham

Pundet står nog fortfarande lågt så passa på att kombinera fotbollen med julshopping, klicka här!

Tre viktiga fakta om Newcastle:

Newcastle United bildades 1892 när klubbarna Newcastle East End och Newcastle West End slogs samman till en klubb.

Alan Shearer är enligt de flesta Newcastles bäste spelare genom tiderna. Under åren 1996 till 2006 gjorde han 206 mål för klubben.

Newcastle har blivit engelska ligamästare fyra gånger; 1904-05, 1906-07, 1908-09 och 1926-27. Senaste FA-cuptiteln togs 1955. Det är således länge sedan lagets härdade fans fick känna segerns sötma …