Den ultimata fotbollsresan
Paris

Det finns många stora matcher i Europa som man kan se som fotbollsälskare, till exempel att se sitt favoritlag på hemmaplan, se en Champions League Final eller uppleva en EM-final.

Jag har gjort alla tre! Jag har sett Aston Villa i Birmingham på Villa Park, jag har sett Barcelona vinna över Manchester United på Olympia Stadion i Rom och jag har sett Grekland vinna över Portugal i EM-finalen 2004 i Lissabon.

Se spelschema för Europeiska fotbollsligor här

Jag och min fru bokade vår resa till Paris tidigare i våras. Och utan att tänka på att EM-finalen skulle spelas på Stade de France den 10 juli så valde vi resdatum 8-11 juli. När vi sedan kom att tänka på att finalen skulle spelas där under vår resa började vi fundera. Vore det ändå inte på sin plats att se finalen när vi där? Vi kan ju inte missa denna stora fotbollsfest! Tänk om Sverige tar sig till final eller om värdlandet Frankrike vinner på hemmaplan!

Se spelschema för VM-kvalmatcher här

Vi gjorde förstås samma saker många andra turister gör när man är i Paris. Vi tog bl.a. trapporna upp till utsikten på Triumfbågen och såg ner för Champs Elysee, det var här som bussen med franska landslaget skulle åka kortege å hyllas av folket efter EM guldet.

Vi ställde klockan tidigt och promenerade bort till Eiffel Tornet för att undvika dom värsta köerna. Vi tog hissen högst upp och fick en fantastisk utsikt över staden. Precis intill tornet så låg UEFA:s fanzone och där skulle närmare 100,000 åskådare samlas och se finalen på storbilds-tv under söndagskvällen. Vi såg framför oss hur hela staden skulle fira hela kvällen och natten lång.

Se spelschema för Paris SG här

Ut till arenan tog vi en taxi och våran underbart härlige chaufför hette Ismail. Han bodde sedan nio år tillbaka i Paris med sin familj men var ursprungligen från Algeriet. Han kunde inte så mycket engelska och vi kunde inte franska men med ett glatt humör,  kroppsspråk och Google translate så kunde vi prata med varandra. Han gick på Paris SG hemmamatcher och han gillade Zlatan, han var dock lite ledsen över att han skrivit på för Manchester United. Vi skojade om att jag kunde köra taxin istället och att han kunde sitta i passagerarsätet. Han tyckte det var en bra idé så han svängde intill vägen och stannade men då fick jag förklara för honom att jag druckit en öl så han fortsatte färden bakom ratten.

Se spelschema för Manchester United här

Efter noggranna säkerhetskontroller så kom vi in på arenan och på vår vänstersida hade vi Portugalfansen och de sjöng, hejade och klappade händerna hela matchen och skapade en fantastisk stämning, nästan så att de överröstade de franska supportrarna.

Se spelschema för Portugiska ligan här

Jag behöver inte referera matchen, vi vet ju alla hur det gick. Portugalfansen blev som galna när Eder gjorde mål. Det hade förstås varit extra roligt om Frankrike kvittrat så att man hade fått höra hemmapublikens vrål och sedan vunnit på straffar (min förhoppning) med tanke på hur det skulle firats på stadens gator och torg!

Stort grattis till EM guldet Portugal!

Nu har jag sett två EM-finaler och båda gångerna så har hemmanationen förlorat. Nästa gång så kommer vi att åka på VM-finalen (hoppas frugan hänger på), det är en stor dröm som jag hoppas ska gå i uppfyllelse!

/Robin & Josefine