Känslorna svallar i tysk cupfinal

staden Berlin och tyska fotbollsfans

Res till Berlin och se guldmatchen på Olympiastadion

Tårar av glädje – och tårar av sorg.

2015 var det Kevin de Bruyne.

I år Pep Guardiola.

Två år i rad har finalen i tyska cupen inneburit ett känslofyllt ögonblick för en stor fotbollsprofil.

Fotboll handlar mycket om känslor och i få andra länder betyder fotbollen så mycket som i Tyskland. En cupfinal är förstås extra känsloladdad och det har varit extra tydligt de senaste två åren.

När Wolfsburg vände ett 0–1-underläge till seger med 3–1 mot Borussia Dortmund i finalen 2015, kunde deras playmaker och storstjärna Kevin de Bruyne inte stå emot tårarna. Han var glad givetvis, men det var inte det enda skälet till att belgaren blev våt om kinderna när han lät sig intervjuas efteråt. Några månader innan finalen i Berlin hade lagkamraten Junior Malanda omkommit i en bilolycka …

I vårens final mellan Dortmund och Bayern München var det Bayerns tränare Pep Guardiola som stod för det kraftigaste känslosvallet. I sin sista match vid rodret för ”Die Roten” fick han lyfta ännu en pokal och då brast det för spanjoren. På bilderna från segerfesten sågs han gråta som ett barn och precis som för de Bruyne året innan handlade för Guardiola både om glädje och om tomhet.

Reservlag till final

Tyska cupens historia rymmer många andra starkt emotionella ögonblick. Ett sådant var när Hertha Berlins reservlag 1993 tog sig fram ända till final, mot Bayer Leverkusen. Hertha II, som då spelade i division 3, lyckades stå emot jättefavoriterna Leverkusen ända till den 77:e minuten då klubbelegenden och dåvarande skyttekungen Ulf Kirsten skickade in segermålet. Så bittert och tungt för Hertha-reserverna som krigade heroiskt och bara var 13 minuter från förlängning. Det var första och hittills enda gången som ett reservlag har gått till final i tyska cupen.

Revansch för Dortmund?

Cupfinaler skapar legender och hjältar. Men även förlorare. Tre år i rad har exempelvis Borussia Dortmund förlorat finalen i tyska cupen. Blir det fjärde gången gillt för de gulsvarta denna säsong. Eller tar segermaskinen Bayern München sin fjärde titel på fem år?

Svaret – som kanske blir något helt annat – levereras på Olympiastadion i Berlin 25 maj nästa år.  Varför inte med dig som en av åskådarna …?

Vi hjälper dig gärna med att sätta ihop ett trevligt finalpaket. Att finalen spelas i Berlin innebär att du kan kombinera fotbollen med shopping, kultur, god mat och skummande öl – och allt annat som den pulserande världsstaden har att erbjuda. Tar du med dig familjen kanske den uppskattar ett besök på närliggande Tropical Islands.

Bayern dominerar

Men finalen är givetvis resans höjdpunkt och det är högst sannolikt att du får se två storklubbar drabba samman 25 maj. Det är också troligt att du kommer att få se ett och annat mål.

En statistisk återblick över cupens historia visar föga oväntat att Bayern München är den stora dominanten. Bayern har vunnit tyska cupen hela 18 gånger och hälften av triumferna har bärgats under 2000-talet. Tysk fotboll är känd för att vara offensiv, målrik och publikattraktiv och finalerna i tyska cupen utgör inget undantag. Cupfinalerna brukar erbjuda både spänning och många mål, dock inte alltid samtidigt. Faktum är att bara två finaler sedan 1992 har slutat mållösa. Båda gångerna – 2013 och 2015 – har de båda giganterna Bayern München och Borussia Dortmund mötts i guldmatchen. Undantaget dessa två matcher har det producerats hela 25 mål i de fem senaste finalerna.

Vänta inte med att boka – skicka in en intresseanmälan redan nu så tar vi personlig kontakt för att tillsammans skräddarsy ett paket som passar dig. Kul fotbollsnack får du på köpet!

Boka guldmatchen, klicka här!

Här kan du ladda ner en arenaguide till Olympiastadion i Berlin på EventGuides.Com!