Sol, bad – och fotboll i toppklass!
Las Palmas

Gran Canaria har i många decennier varit ett av våra populäraste resmål.

Dit har svenskar rest ända sedan 50-talet för att sola och bada och hitta värmen på vintern. Men ön har mycket mer än bara sol och sandstränder. Spansk toppfotboll till exempel …

Grisfester, all inclusive-charter och stora, opersonliga hotellkomplex.

Så har bilden av Gran Canaria länge sett ut, en stereotyp som dock sakta men säkert är på väg att försvinna.

Numera erbjuder det klassiska semesterresmålet en hel del annat att se och göra. Du kan till exempel snorkla, vandra, shoppa och spela golf. Eller gå på fotboll!

Topplag på 60-talet

Öns stolthet, UD Las Palmas, hade sin storhetstid i slutet av 1960-talet då laget blev trea och tvåa i den spanska toppdivisionen. Sedan dess har klubben åkt lite upp och ner mellan serierna. Våren 2015 tog Las Palmas åter klivet upp i Primera Division, där man ifjol spelade för första gången sedan säsongen 2001/02. Efter att uppflyttningen säkrats invaderades staden av alla de 24 000 fans som bevittnat succén och sedan samlades på Plaza Santa Ana vid stadshuset och katedralen. På stadshusets balkong kom hela laget ut och tog emot folkets hyllningar.

Satsar på fotbollsturism

Så jodå, den spanska fotbollspassionen är påtaglig även på den populära semesterön i Atlanten. Faktum är att klubben de senaste åren aktivt jobbat för att locka utländska turister till matcherna. Projektet backas finansiellt av La Liga-organisationen och innebär bland annat att ett sjuttiotal hotell på Gran Canaria har tillgång till ett system där gästerna kan boka matchbiljetter samtidigt som de gör sin hotellreservation.

Stig-Helmer var först

För många av oss svenskar är det ingen nyhet att Gran Canaria har ett fotbollslag på toppnivå. Den minnesgode erinrar sig kanske några scener ur kultfilmen Sällskapsresan där huvudpersonen Stig-Helmer interagerar med en lokal tjänsteman på flygplatsen. Mannen skiner upp när han får höra att svensken gillar fotboll och håller på Hammarby, och kontrar med att visa upp sitt eget lags emblem: ”Las Palmas – very good football team”!

Bra ligastart

Och ja, det får man nog påstå att UD Las Palmas är. I skrivande stund parkerar man  på sjunde plats i tabellen, blott två poäng bakom giganten Barcelona. Det avståndet kommer naturligtvis att växa kraftigt allt eftersom säsongen fortskrider. Men det positiva spelet i ligaupptakten inger ändå förhoppningar om en placering någonstans i mitten av tabellen, på behörigt avstånd från bottenstriden. Hemma på Estadio Gran Canaria går inget lag säkert för ”Los Amarillos”.

Perfekt kombination

Här finns alltså möjlighet att kombinera familjesemestern med actionfylld sport, att varva sol, bad och strandhäng med fotboll i högsta klass. Vi har plockat fram ett par fina matcher som spelas på Gran Canaria under vintern och våren. Klicka på länkarna för att skicka in din intresseanmälan. Om du har någon annan match i åtanke så är det bara att höra av dig till oss så ordnar vi snabbt fram en offert.


Las Palmas – Sevilla 12/2

– Ta med hela familjen till Gran Canaria på sportlovet – och börja med att se fotboll!

3 nätter (fredag-måndag) på 3*** hotell i Las Palmas i dubbelrum inkl. frukost och matchbiljett:
Pris per person utan flyg från SEK 3 195
Intresseanmälan på Nickes.Com


Las Palmas – Barcelona 14/5

– Se Messi, Neymar och de andra Barca-stjärnorna live!

3 nätter (fredag-måndag) på 3*** hotell i Las Palmas i dubbelrum inkl. frukost och matchbiljett:
Pris per person utan flyg från SEK 4 195

Intresseanmälan på Nickes.Com