Se regerande europamästarna på plats i Polen
Stadion Bydgoszcz U21 EM

30 juni 2015. Platsen är Eden Arena i Prag och den svenske målvakten Patrik Carlgren har just räddat Portugisen William Carvalhos straff och sett till att ge Sverige sitt första EM-guld genom tiderna på U21-nivå.

Sommaren 2017 är det dags för ett nytt Europamästerskap som du med hjälp av Nickes.Com har chans att uppleva på plats i Polen.

Skicka in din intresseanmälan till info@nickes.com om du är intresserad av att åka på evenemanget i sommar.

Zlatan Ibrahimovic, Anders Svensson, Andreas Isaksson och Kim Källström. Alla är de svenska fotbollsstjärnor som lagt landslagskarriären på hyllan under de senaste åren. Tomrummet på profiler behöver fyllas och det är i U21-landslaget våra framtida stjärnor hämtas.

U21-landslaget är regerande europamästare och får nu, efter ett snårigt kvalspel, chansen att försvara titeln i Polen 16-30 juni 2017. EM avgörs i sex städer och jag återkommer till vilka nedan.

Sverige säkrade avancemang till sommarens slutspel i den allra sista kvalomgången när förbundskapten Håkan Ericssons manskap på Vångavallen i Trelleborg besegrade Kroatien med
4-2. Svenska spelare som var tongivande genom kvalificeringsrundan var Gustav Engvall (Bristol City), som gjorde tre mål på kvalets tio matcher, och målvakten Tim Erlandson (Barrow) som fick ta över som förstaval efter att Anton Cajtoft skadat sig mitt under kvalspelet. Andra spelare som var med i kvalet och som högst troligt kommer vara uttagna till sommarens mästerskap är: Pa Kanote (Malmö FF), Linus Wahlqvist (IFK Norrköping), Simon Tibbling (Groningen), Kristoffer Olsson (Midtjylland) och Jordan Larsson (Helsingborg).

Ett axplock av spelare som mycket väl kan tänkas springa omkring på polska gräsrektanglar till sommaren. Men det finns naturligtvis fler spelare som kan komma ifråga: Pawel Cibicki (Malmö FF), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica), Ludwig Augustinsson (FC Köpenhamn) och Emil Krafth (Bologna) är några av dessa.

Sommarens U21-EM avgörs alltså i Polen. Ett land som är fyllt av världshistoria. Det djupaste såret i nationens historia är naturligtvis Tysklands invasion under andra världskriget med judeutrotningen som följd. Koncentrationslägret Auschwitz ligger cirka sex mil väster om Krakow. Det är värt ett besök som en påminnelse om alla hemskheter som skedde där mellan 1940 och 1945 och som upphörde först då sovjetiska styrkor befriade de kvarvarande fångarna i lägret.

Landet tillhörde kommunistblocket som uppstod efter andra världskriget. Men efter Berlinmurens fall 1989 är Polen numera en liberal demokrati.

Nationen har gått framåt mycket sedan kommunisttiden och ekonomiskt har man utvecklats i god takt. Många svenskar har Polen som resmål när det vankas weekendresor.

Om vi går in på sportintresset i landet så är fotboll en stor aktör och 2012 arrangerade Polen Europamästerskapet i fotboll tillsammans med Ukraina. Men det är faktiskt speedway som lockar flest åskådare till arenorna och sporten är ofantligt populär i landet. Många polska förare har rönt internationella framgångar och det har givetvis bidragit till intresset. Speedwaysäsongen pågår för fullt under U21-mästerskapet i sommar.

Tolv lag är kvalificerade till sommarens U21-EM och mästerskapet fördelas på tre grupper och sex spelorter. Lagen som gör upp är Polen, Portugal, Danmark, England, Slovakien, Tyskland, Tjeckien, Italien, Makedonien, Spanien, Serbien och Sverige.

Grupper och spelorter:

Grupp A avgörs i Lublin och Kielce.

Lublin:

Staden är belägen i den sydöstra delen av landet och är lite av en kulturstad med många teatrar, museer och orkestrar. Ett besök i ”Old Town” är att rekommendera i denna stad som fick sina stadsrättigheter 1317.

Arena Lublin, som har plats för 15 500 åskådare, hyser mästerskapets öppningsmatch och två ytterligare matcher i grupp A.

Kielce:

Är en sportstad och intresset för idrott är stort i staden som har lag i den högsta ligan i både fotboll och handboll.

Staden har också en stor judisk historia och ansattes hårt under andra världskriget.

Ulica Sienkiewicza är huvudgatan i staden och där kan man shoppa och även njuta av historiska och vackra byggnader.

En vacker byggnad är också Cathedral Basilica som är belägen i staden och uppfördes under 1200-talet.

Kolporter Arena invigdes 1 april 2006 och är hemmaborg för stadens stolthet, fotbollslaget Korona Kielce. Arenan tar 15 500 åskådare och sägs vara en av nationens modernaste.

Grupp B avgörs i Gdynia och Bygdoszcz.

Gdynia:

Beläget i norra Polen och är en hamnstad. Tack vare sitt läge är det en expansiv stad och den anses vara en av landets mer moderna med stadsrättigheter som kom till så sent som 1926. Staden har ett stort utbud för turister och läget erbjuder också en hel del för den naturintresserade med havet i norr och höga berg runtomkring.

Stadion GOSIR tar drygt 15 000 åskådare och här spelar högstaligalaget Arka till vardags.

Bygdoszcz:

Denna svårstavade stad är den åttonde största i Polen med sina cirka 358 000 invånare.

Fotbollsarenan heter Kompleks Sportowy Zawisza och har genom åren stått värd för mängder med arrangemang på hög nivå. Bland annat tio A-landskamper för Polen, senast 2009 då Kanada stod för motståndet. Arenan tar 20 247 åskådare och är detta mästerskaps största.

Grupp C avgörs i Krakow och Tychy.

Krakow:

Staden är befolkningsmässigt Polens näst största med en population på cirka 760 000 invånare. Hela storstadsområdet omfattar nästan 1,5 miljoner personer.

Krakow blev relativt skonat under andra världskriget och idag är staden ett viktigt ekonomiskt och kulturellt centrum. Dessutom är den ett välbesökt turistmål.

Tack vare att staden är välbevarad efter krigets härjningar finns det tusentals historiska sevärdheter att sätta tänderna i när man besöker staden. Bland annat finns ett hundratal kyrkor att beskåda och för den konstintresserade finns det förnämliga konstsamlingar att vila ögonen på i Polens kulturella huvudstad.

Mästerskapsfinalen kommer att spelas på Stadion Cracovia. Arenan, som tar 15 016 åskådare, kommer även att härbärgera en av semifinalerna.

Den uppfördes 1911, men genomgick en omfattande renovering i slutet av förra decenniet och har vunnit priser i arkitekttävlingar.

Tychy:

Belägen i södra Polen och stora delar av staden är omgiven av Pszczyna-skogen. I närheten finns också många kurorter och en av dessa är Szczyrk. Där kan man förutom att vandra i bergen beskåda stadens stora skidcenter som ska vara något utöver det vanliga.

Stadion Miejski byggdes mellan åren 2013 och 2015 och denna moderna arena har kapacitet för
15 300 åskådare. Till vardags spelar GKS Tychy här.

Mejla in din intresseanmälan för sommarens mästerskap till Nickes.Com redan idag. Länk: info@nickes.com.

Henrik Skoglund