Se John Guidetti live!
Celta Vigo collage picture

Galicien är regionen för dig som söker ett större äventyr och vill resa dit många fotbollsturister ännu inte trampat.

Smaka skaldjur i världsklass, upplev den vackra kusten och inte minst – se John Guidetti spela på Estadio Municipal de Balaídos.

Eller passa på när den svenske anfallsstjärnan kommer till Camp Nou i vår!

Den iberiska halvöns nordvästra hörn kan vara rått, regnigt och ruggigt.

Men också magiskt, matvänligt och mytomspunnet.

Det senare beror inte bara på att dimman ofta ligger tät över regionen utan också på att folktro och vidskeplighet är en del av den galiciska traditionen. Många tror att havet och stenarna äger övernaturliga krafter. Reinkarnation, spöken och häxor är vanligt förekommande samtalsämnen som dessutom går att läsa om till och med i seriösa dagstidningar.

Vacker natur

Men Galicien är inte bara grått och dimmigt. Många kommer hit för att pilgrimsvandra eller uppleva den vackra naturen på annat sätt. Den dramatiska kuststräckan mellan städerna Vigo i söder och La Coruña i norr bjuder till exempel på spektakulära vyer och många trevliga stopp. Just dessa städer hyser också Galiciens två bästa fotbollsklubbar – Celta från Vigo och Deportivo från La Coruña. För oss svenskar är Vigo mest intressant.

Guidetti populär

Hit kom landslagets guldkalv John Guidetti sommaren 2015, då han skrev på ett femårskontrakt med Celta. Under sitt första år i Spanien har han upplevt både med- och motgång. Trots att han har fått sitta en hel del på bänken, eftersom konkurrensen i laget är stor, är Guidetti oerhört populär bland fansen. Den svenske anfallaren har ett sätt att kommunicera som uppenbarligen går hem hos supportrarna, och han uttrycker ofta sin kärlek till klubben.

Grundad 1923

På tal om journalister så var det just en sådan, nämligen sportjournalisten och författaren Manuel de Castro, som 1923 fick en idé som var upphovet till att Celta Vigo bildades. De Castro tyckte att fotbollsklubbarna Real Vigo Sporting och Real Club Fortuna de Vigo skulle slås ihop, detta för att bilda ett starkare lag som skulle utmana på högsta nationella nivå. Båda klubbarnas ledningar gillade idén och sammanslagningen var därmed ett faktum. Den 10 augusti 1923 bestämdes det att laget skulle heta Real Club Celta.

Bra gastronomi

Vigo har den största fiskehamnen i Spanien och det var en gång här som det romerska imperiet mötte havet. Spaniens mest västliga stad bjuder på ett rikt kulturliv och storartade gastronomiska upplevelser där skaldjur står i fokus. Du kan prova ostron, pilgrimsmusslor, nejonöga (!), bläckfisk och andra läckerheter från norra Atlanten. Restaurangutbudet är stort och kvaliteten hög överlag så du behöver inte leta länge efter ställen där du kan njuta av havets skatter.

VM-arena 1982

För fotbollsälskaren är emellertid en stads allra största skatt givetvis dess fotbollsarena. Estadio Municipal de Balaídos invigdes i december 1928 och har idag kapacitet för 29 000 personer. Här spelades bland annat tre gruppspelsmatcher under VM 1982.

Matcherna mot ärkerivalen Deportivo La Coruña är förstås alltid utsålda men vårens derby spelas på bortaplan. Vi har istället valt ut en handfull intressanta matcher som vi gärna hjälper dig att sätta ihop ett paket till.

Toppmatcher i vår

Den 5 februari kommer självaste Real Madrid på besök, under påsklovsveckan (då temperaturen är betydligt skönare) gästas Celta av Eibar och i den allra sista ligaomgången ställs Guidetti och kompani mot Real Sociedad. Den matchen spelas den 21 maj och då är sommaren på god väg att etablera sig på den spanska nordvästkusten. Lockar inte den mer oexploaterade delen av Spanien kan du förstås se Guidetti på bortaplan istället. Celtas bortaprogram under våren bjuder på godbitar som Barcelona, Atlético Madrid, Valencia och Sevilla. Klicka på länkarna nedan så kommer du till ett formulär där du kan göra en intresseanmälan.

Celta – Real Madrid (5 februari). Boka på Nickes.Com

Atlético Madrid – Celta (12 februari). Boka på Nickes.Com

Barcelona – Celta (5 mars). Boka på Nickes.Com

Valencia – Celta (5 april). Boka på Nickes.Com

Sevilla – Celta (26 april). Boka på Nickes.Com

FAKTA/Celta Vigo
Grundad: 23 augusti 1923
Arena: Estadio Municipal de Balaídos
Kapacitet: 29 000.
Adress: Avenida de Balaídos s/n, 36210 Vigo
Hemsida: www.celtavigo.net (finns på tre språk: galiciska, spanska och engelska).
Facebook-sida: www.facebook.com/realclubcelta
Meriter: Seger i Intertotocupen 2000, finalister i Copa del Rey 1948, 1994  och 2001, åttondelsfinal i Champions League 2003/04, fyra i La Liga 2002/03.