Fotbollsfest i magiska Málaga
La Rosaleda

Sol, shopping och stormatcher på den spanska sydkusten

Tycker du att sol, bad, tapas och flamenco i kombination med toppfotboll låter som en tilltalande mix?

Då ska du låta nästa fotbollsresa gå till Málaga på den spanska sydkusten.

Málaga har under det senaste decenniet gått från att vara ett stopp på vägen till Costa del Sol, till en status som en av Spaniens trendigaste städer. Den andalusiska storstaden var tidigare en ganska sömnig hamnstad, men i takt med renoveringar, nybyggnationer och uppfräschning av gator och torg har Málaga blivit allt populärare såväl bland utländska bostadsköpare som hos turister.

Stort utbud

Det stora utbudet av gastronomi och nöjen lockar liksom det stora antalet vingårdar i området. För den som vill sola och bada finns stranden Playa de la Malagueta med kilometervis av kritvit strand. Alternativ för de kulturintresserade råder det heller ingen brist på i Málaga. Stadens store konstnärsson Pablo Picasso har förstås ett eget museum och sedan ett drygt år tillbaka står franska Centre Pompidous ”pop-up-museum” kaxigt färgglatt på den annars vita strandpromenaden Muelle Uno.

Lockar fotbollsfans

Málaga är också känt för att attrahera fotbollsfantaster från hela Europa. Många kommer till staden med avsikt att titta på fotboll, för att senare på kvällen njuta av tapas, lyssna på flamenco eller bara sitta med en kaffe och känna den spanska pulsen. Hemmalaget Málaga CF har de senaste åren etablerat sig på den övre halvan av La Liga-tabellen och var för några år sedan ytterst nära att gå till semifinal i Champions League. Storsatsningen som inleddes 2010 har förvisso ersatts av lite stramare ekonomiska villkor på senare år, men ambitionen är ändå att fortsätta tillhöra den spanska fotbollstoppen.

Modern arena

Arenan La Rosaleda har plats för cirka 30 000 åskådare. Den byggdes ursprungligen 1941 men har sedan dess restaurerats flera gånger, senast under åren 2000-2006. Den senaste moderniseringen förvandlade arenan med de tidigare grå och till synes förfallna betongläktarna till en modern och proffsig stadion. Stämningen under matcherna är, som på de flesta arenor i Spanien, intensiv och högljudd. I nära anslutning till La Rosaleda ligger Bar Rosaleda där du kan ladda upp inför matchen. På La Rosaleda arrangeras också guidade visningar av arenan som inkluderar ett besök på klubbens eget museum.

Våren är en härlig tid att uppleva den spanska sydkusten och passande nog är det just under denna tid som Málaga CF möter de allra bästa lagen i La Liga. Redan kring påsk är det försommar i södra Spanien så varför inte ta med hela familjen på en resa till varmare breddgrader? Om inte alla vill se fotboll så finns det som redan berättats mycket annat att se och uppleva i denna härliga del av den iberiska halvön.

Här kan du göra intresseanmälan för Málagas sex sista hemmamatcher säsongen 2016/17.

2 april: Málaga – Atlético Madrid, book now!

9 april: Málaga – FC Barcelona, book now!

23 april: Málaga – Valencia, book now!

30 april: Málaga – Sevilla, book now!

7 maj: Málaga – Celta, book now!

21 maj: Málaga – Real Madrid, book now!