Liverpool FC & Jürgen Klopp – a perfect match?
Liverpool FC Fans

Jürgen Klopp är en man som älskar utmaningar. Efter sju makalösa säsonger lämnade han Borussia Dortmund och Westfalenstadions gula vägg bakom sig. Då var vi många som undrade vad som skulle kunna matcha den resan.

Med lite eftertanke var svaret självklart – och kanske också det som Jürgen Klopp hoppades på. En klubb med stolta traditioner, en legendarisk arena och passionerade supportrar. Men också en klubb som kämpat i motvind under ett helt decennium efter miraklet i Istanbul.

Liverpool FC har vunnit åtta europeiska cuptitlar, fler än någon annan engelsk klubb. Bara Real Madrid och AC Milan överträffar LFC:s fem titlar i den tyngsta klassen: Europacupen/Champions League.

Nationellt finns femton cuptitlar och arton ligatitlar i prisskåpet. Men den bittra sanningen är att Liverpool aldrig lyckats vinna Premier League. Den senaste ligatiteln erövrades för tjugosex år sedan – med Glenn Hysén i laget…

När Jürgen Klopp tog över ansvaret efter Brendan Rodgers var förväntningarna enorma. Skulle han kunna ge ett vilset lag en ny identitet och vinnarmentalitet? Var Anfields magiska ”European nights” på väg tillbaka?

Efter en knapp säsong vid rodret är det lite tidigt att dra några absoluta slutsatser. Två cupfinaler – Ligacupen och Europa League – är kanske på sätt och vis godkänt. Men Liverpool är en klubb som ska vinna cupfinaler. Ingen minns en förlorare.

De bästa ögonblicken från förra säsongen kom på vägen fram till finalen i Europa League. Först segern mot ärkerivalerna Manchester United i åttondelsfinalen och sedan ”El Kloppico” – mötet med Borussia Dortmund i kvartsfinalen.

Underläge med 1-3 med mindre än en halvtimme kvar och sedan en mirakulös vändning till 4-3. Enligt Jürgen Klopp överträffade publiktrycket på Anfield t.o.m. allt han upplevt på Westfalenstadion: ”Vi kunde helt enkelt inte förlora matchen”.

Men en åttondeplats i ligan – efter lag som Southampton och West Ham – är definitivt inte OK. Å andra sidan ger avsaknaden av spel i de europeiska cuperna tid för återhämtning och effektiv träning på alla plan: fysiskt, tekniskt och taktiskt.

Nyförvärven är viktiga pusselbitar i Jürgen Klopps nya lagbygge. Visst är det värdefullt och njutbart med fotbollsmagiker som Philippe Coutinho och Daniel Sturridge, men mot lågt stående försvar behövs också effektiva och energiska konservöppnare. Sadio Mané är exakt den spelartyp LFC har saknat.

Övriga nykomlingar behöver några matcher till för att få en rättvis bedömning. Men Georginio Wijnaldum har fått en lovande start och förhoppningsvis ska mittförsvaret stabiliseras tack vare Joël Matip och Ragnar Klavan.

Jürgen Klopp tecknade i somras ett sexårigt kontrakt med LFC. Både han och klubben ställer höga krav inför de kommande åren. Alla vet vad Bill Shankly och Bob Paisley betytt för klubben. Kan Jürgen Klopp komma i närheten av deras storhet?

En sak är säker: för fotbollstränare finns ingen mer utmanande arena än Premier League. I Manchester ställs än en gång Pep Guardiola mot José Mourinho. Vad gäller passion vid sidlinjen utmanas Jürgen Klopp av både Chelseas Antonio Conte och West Hams Slaven Bilić. Och talar vi om erfarenhet står Arsenals Arsène Wenger och Leicesters Claudio Rainieri i en klass för sig.

Uppräkningen kan bli hur lång som helst: Tottenhams Mauricio Pochettino, Evertons Ronald Koeman, Southamptons Claude Puel, Watfords Walter Mazzari och Swanseas Francesco Guidolin är ytterligare exempel på spännande tränare med rötter i en annan fotbollskultur än den engelska. Och för ordningens skull ska väl också några brittiska namn nämnas: Stokes Mark Hughes och West Bromwichs Tony Pulis – båda för övrigt walesare…

Vi kan se fram mot en dramatisk säsong med tuffa tag på planen och många rävar bakom öronen vid sidlinjen. Här kommer ett litet axplock av godbitar att avnjuta i Liverpool:

Måndag 17/10: Liverpool FC – Manchester United

Ibra och Pogba får känna av trycket på Anfield…

Boka på Nickes.Com

Lördag 10/12: Liverpool FC – West Ham United

Kommer The Hammers att hänga med i toppstriden också denna säsong?

Boka på Nickes.Com

Lördag 17/12: Everton – Liverpool FC

Ett Merseysidederby bjuder alltid på heta känslor – men på pubarna förbrödras de röda och de blå efter matchen…

Boka på Nickes.Com

Lördag 31/12: Liverpool FC – Manchester City

Dags för nyårsfyrverkeri med många röda och blåa stjärnskott…

Boka på Nickes.Com