Fotbollsmystik i Portugals huvudstad
benfica fans

En stad i behändigt format, med god mat och ett skönt klimat.

Och inte minst – en klassisk fotbollsklubb med en mystisk förbannelse vilande över sig. Lissabon är ett spännande resmål för alla fotbollsälskare. 

Klassiska Benfica från Lissabon är – sett till antalet medlemmar – den största fotbollsklubben i världen.

Men den är också Europas största förlorare.

Laget har förlorat åtta (!) raka Europacupfinaler och sägs ha en förbannelse vilande över sig.

Skrock eller sanning? Låt oss ta det hela från början …

Vann Europacupen

1960 kom den ungerske tränaren Béla Guttman till Benfica, en av Lissabons två storklubbar. Benfica hade ett mycket starkt lag vid den här tiden, med megastjärnan Eusebio i spetsen, och Guttman skulle snart göra klubben till en stormakt i Europa.  Med hjälp av en unik fingertoppskänsla ledde han 1960-1961 och 1961-1962 klubben till två raka Europacuptitlar och segrar över lag som Real Madrid och Barcelona.

Sedan tog det roliga slut.

Guttman ansåg att han förtjänade en löneförhöjning, men fick nej. I vredesmod lämnade han då klubben och passade samtidigt på att uttala en förbannelse över den:

”Inte på de närmaste 100 åren kommer Benfica att vinna en europeisk titel”.

Åtta raka förluster

Det var 1962.

Idag skriver vi 2016.

54 år har förlöpt sedan Guttman uttalade förbannelsen. Under denna tid har Benfica spelat åtta finaler i Europa – och förlorat alla!

Vid firandet av Benficas 110-årsdag den 28:e februari 2014 restes en staty av Guttman utanför Benficas hemmaarena Estádio da Luz. Den officiella anledningen för resningen var att tacka den legendariske tränaren för hans arbete i föreningen. Men det sägs också att statyn uppfördes i hopp om att Guttman där uppe i sin himmel skulle bryta förbannelsen, om Benfica visade sin uppskattning för honom.

Några månader efter avtäckningen av statyn förlorade Benfica Europa League-finalen mot Sevilla på straffar …

Världens största klubb

Huruvida Benfica faktiskt har en förbannelse vilande över sig eller inte, låter vi vara osagt. Klart är i alla fall att historien skapar en mystik kring klubben, och att den knappast har minskat Benficas popularitet. Faktum är att ”Örnarna” faktiskt är världens största klubb, sett till antalet medlemmar totalt. Klubbens medlemsantal översteg 200 000 redan 2009 och idag har siffran stigit till cirka 225 000. Visserligen hävdar Bayern München att de har ännu fler betalande medlemmar, men det påståendet tas med en rejäl nypa salt i den portugisiska huvudstaden.

Ladda hem vår Benfica-guide på EventGuides.Com!

35 ligatitlar

Om Benfica har en förlorarstämpel på sig när det gäller det europeiska cupspelet, är läget annorlunda på nationell nivå. Benfica är Portugals i särklass mest framgångsrika klubb, med bland annat 35 ligatitlar i meritlistan. Laget har vunnit portugisiska ligan de tre senaste åren och därmed återtagit tronen från Porto. Annars är Sporting Lissabon den största ärkerivalen för Benfica som spelar sina hemmamatcher på snygga Estádio da Luz. Att se en match på denna arena är en mäktig upplevelse som inte bara inkluderar fantastisk stämning på läktarna, utan också ett mäktigt möte med en livs levande örn. Benficas maskot och klubbsymbol flyger några varv inne på stadion inför varje hemmamatch, för att till slut landa på ett stort klubbmärke på planen eller på sin skötares arm.

Läs och ladda ner Nickes egen guide till Estádio da Luz på EventGuides.Com!

Högt publiksnitt

Benfica, som genom åren gjort sig känt som ett svensklag (just nu finns landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf i klubben), har ett starkt publikstöd med ett snitt på över 50 000 åskådare per match. Störst intresse tilldrar sig matcherna mot lokalrivalen Sporting och storklubben Porto. De tre giganterna har tillsammans lagt beslag på 80 av 82 ligatitlar sedan Primeira Liga startade. Bara två klubbar –Belenenses (säsongen 1945/46) och Boavista (2000/01) – har lyckats bryta dominansen från ”Os Três Grandes”.

Sju kullar

Det behagliga klimatet gör Lissabon till en perfekt fotbollsdestination under våren och hösten. Staden är byggd på sju kullar och kallas ibland “A Cidade das Sete Colinas” just på grund av detta. Portugals huvudstad är en modern stad men har också mycket gammaldags charm. Här finns ett spännande nattliv, bra shopping och gastronomi av högsta klass. På matfronten har Lissabon ett särskilt gott rykte när det gäller fisk och skaldjur. Det finns mycket att göra i Lissabon. En bra introduktion till staden är att ta spårvagn nummer 28 upp till den gamla fästningen Castelo de Sao Jorge, från vilken utsikten är hänförande. Ett besök i stadsdelen Belém, som är Portugals historiska centrum, rekommenderas också. Men allra viktigast under en resa i Lissabon, är förstås ett besök på Estádio da Luz …

Boka en fotbollsresa till Lissabon och se derbyt mellan Benfica och Sporting den 11 december på Nickes.Com!