Från kol till mål – fotbollsweekend i Ruhr
fotbollsresor till Ruhr och Bundesliga

Ruhr: biljetter och fotbollsresor

Fyra dagar.

Fyra toppmatcher.

En magisk drömresa.

Följ med på en fotbollsweekend till ett av Europas folk- och klubbtätaste områden – det grå men ändå så färgstarka Ruhr.

BOKA DRÖMRESA TILL BUNDESLIGA!

Kolrök, tung industri och ett konglomerat av städer sammanvuxna i ett stort, grått och dystert kluster. Så ser kanske bilden av Ruhrområdet ut för många som inte har en uppdaterad bild av detta unika område i Tyskland.

Fotbollsälskarna ser något annat. De ser fantastisk matchatmosfär på moderna arenor, de ser fem toppdivisionsklubbar inom en radie av cirka tio mil och de ser möjligheten att klämma in två, kanske tre härliga bundesligamatcher på en och samma helg.

Två heta derbyn

En sådan drömresa har vi på Nickes.Com nu sytt ihop till dig. Se Borussia Mönchengladbach med svensken Oscar Wendt mot Wolfsburg på fredagen, fortsätt med derbyt mellan Borussia Dortmund och Leverkusen på lördagen – och avsluta med att göra en ”Dagens dubbel” på söndagen. Först Fortuna–Düsseldorf–Ingolstadt och sedan vidare till Köln för att se hemmalaget ta sig an lokalrivalen Schalke 04. Fyra Bundesliga-matcher på fyra dagar och två Ruhr-derbyn på två dagar alltså – snacka om superweekend!

Ladda ner resguide för Borussia Dortmund

boka biljetter och fotbollsresor till Tyskland

Det är emellertid inte bara fotbollen som sätter färg på Ruhrområdet och faktum är att den i ingressen beskrivna bilden av Ruhr får anses vara ganska förlegad. Ty mycket har hänt i området sedan den blivande nobelpristagaren Eyvind Johnson reste runt i Ruhrområdet i början av 1920-talet. Han berättade om sina intryck i resebrev till svenska tidningar och skrev bland annat – i en artikel i Norrländska Socialdemokraten den 18 april 1922 – så här:

”Någon, jag minns ej vem, har kallat dessa områden för helvetets förgårdar. Jag har inte riktigt förstått det förrän jag såg fabriksfälten, gruvfälten, hyttorna och ugnarna, som är utsådda över områden på tiotals mils omkrets. Städerna i Ruhr lever bokstavligt och allegoriskt talat på kol, i kol, av kol och under kol.”

Köln – en kulturskatt

Idag finns mycket att se och uppleva i de tätt liggande städerna. Köln är en kulturskatt med många vackra landmärken och historiskt intressanta byggnader. Essen (eller egentligen hela Ruhr) var europeisk kulturhuvudstad för några år sedan och i Dortmund finns bland annat ett rikt restaurangutbud – även om staden förstås är allra mest känt för ett framgångsrikt fotbollslag och en arena på vilken atmosfären anses vara den bästa i hela Europa, ja kanske rentav i hela världen! Att uppleva den Gula Väggen är ett måste för alla som älskar fotboll.

Tyska fans

Få en försmak av atmosfären på Dortmunds berömda arena i det här videoklippet.

Guidad rundtur

Om en världsartist kommer till Europa på turné kan man vara nästan säker på att det blir en spelning i den här regionen. Men frågan är om inte Düsseldorf är den verkliga pärlan av städerna i Ruhr. Düsseldorf är en utmärkt stad såväl vad gäller shopping och gastronomi som kultur och nöjen. Här finns Europas längsta bargata, här finns en trevlig strandpromenad längs Rhen och här finns den gamla stadskärnan Altstadt med god mat och dryck – inte minst en högklassig och bred japansk krogscen – och en skön, avslappnad atmosfär. När Nickes.Com senast besökte Düsseldorf fick vi en jättetrevlig rundtur av den professionella guiden Arnhild Schumacher som har bott i staden i många år. Arnhild talar norska och det hon inte vet om Düsseldorf är inte värt att veta. Hennes turer rekommenderas varmt – kontakta oss om du vill anlita henne på din resa.

guidad tur

Och det bästa av allt är alltså att man från Düsseldorf når Dortmund på en timme och Mönchengladbach på 30 minuter. Till Köln går ett tåg i timmen och även Gelsenkirchen där Schalke 04 hör hemma, ligger inom räckhåll. Düsseldorf är av ovanstående skäl den naturliga basen för en fotbollsweekend i Ruhr. Så gör dig redo att gå in i den gula väggen på Westfalenstadion, sjunga med i Pippi Långstrump-sången (!) på Borussia Park och heja fram Emil Forsberg på RheinEnergie-STADION  i Köln.

resan till Tyskland

Avsluta med Fortuna

Tre matcher på fyra dagar i världsmästarlandet Tyskland. Kan det överhuvudtaget bli bättre? Tja, det är klart – om Fru Fortuna är med oss så kan vi nog klämma in en fotbollsfest till! Söndagen den 22 april spelar nämligen Düsseldorf-klubben med just prefixet Fortuna match hemma på läckra Esprit Arena. Matchen börjar redan klockan 13 och med den ovan nämnda effektiviteten i tågkommunikationerna ska det inte vara några problem att vara på plats i tid till avspark i Köln – och dessutom hinna med ett kort stopp för öl och bratwurst …

fortuna

Här är matchprogrammet för resan:

Fre 20/4 20.30: Mönchengladbach–Wolfsburg

Lör 21/4 15.30: Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen

Sön 22/4 18.00: FC Köln–Schalke 04

Grundförslaget är alltså att vara borta fredag till måndag, bo i Düsseldorf och se de tre (eller fyra) ovan presenterade matcherna fredag, lördag och söndag. Kontakta oss så hjälper vi dig med alla detaljer kring planeringen av resan.

NICKES HOTELLTIPS:

Holiday Inn Tolouser Allée

Under de senaste åren har vi bott på flera hotell i Düsseldorf – men nybyggda Holiday Inn Tolouser Allé är utan tvekan det bästa av dem. Det är rent, modernt och bra beläget. Rummens standard är hög med många nyttiga faciliteter och ett riktigt fint badrum. Servicen på hotellet är både vänlig och – viktigast av allt – mycket effektiv. En av hotellets stora fördelar är den gemytliga baren intill lobbyn. Här serveras även varm mat och det visas LIVE-sport på flera TV-skärmar. Om du ska boka en fotbollsresa till Ruhr-området så är det helt klart värt en extra slant att uppgradera till det här hotellet.

Holiday Inn Tolouser Allée

Text & foto: Kostas Foussianis

kostas@nickes.com