Fotbollslitteratur: ”Matchmeny”
boka din fotbollsresa

En gastronomisk fotbollsresa i Europa

Utbudet av matrelaterad litteratur är som bekant gigantiskt. Nya kokböcker utkommer med samma frekvens som pizzabagarna i Neapel matar ut nygräddade Margheritas ur vedugnarna. Böcker som förenar mat och fotboll är dock sällsynta. Nickes.Com har pratat med författaren till en av dem…

God mat och spännande fotbollsmatcher – mycket mer än så behöver man väl inte? Ungefär så resonerade kanske författaren Göran Svensson när han skrev sin bok Matchmeny – en resa genom Fotbollseuropa, i vilken han guidar till de bästa mat- och matchupplevelserna i tolv olika storstäder. För har du tänkt på att många av Europas bästa fotbollsdestinationer även är fantastiska matstäder? Kombinationen mat och fotboll kan ge dig många härliga upplevelser och krydda dina resor lite extra.

Glassigt i Rom

Tänk dig att du njuter av en äkta italiensk gelato timmarna före avspark på Stadio Olimpico i Rom. La dolce vita! Eller sörplar på en Sangria ackompanjerad av en smakrik tapastallrik innan match på mäktiga Camp Nou i Barcelona. Kanske föredrar du knaprig Fish and Chips från hopskrynklat tidningspapper på en stimmig London-pub i närheten av Emirates Stadium? Oavsett vilka gastronomiska preferenser du har så finns det en hel värld av smakrika upplevelser att utforska under dina fotbollsresor.

fotbollsresa till Rom och London

Rundresa i Europa

Göran Svensson, för att återgå till honom, bestämde sig för att kombinera två av sina stora passioner i livet – fotboll och mat. Han gav sig ut på en rundresa över hela Europa och resultatet kan ni vinna i en tävling i slutet av artikeln. Ovan nämnda bok är en färgsprakande och alldeles underbar bok som verkligen stimulerar resnerven och kittlar smaklökarna. Göran skildrar träffsäkert atmosfären kring de största matcherna samtidigt som han bjuder på recept anpassade för städer som Madrid, Istanbul, Rom, Manchester och Amsterdam.

BOKA FOTBOLLSRESA MED NICKES.COM

Lokal mat

– Det var kul att du ska skriva om fotbollsresor och mat. Att gå ut på restauranger och pubar och äta den lokala maten är nästan lika häftigt som själva matcherna när man åker på en fotbollsresa, säger Göran som i sökandet efter den bästa fotbollsmat(ch)en har grävt djupt efter det genuina i de olika destinationernas matkultur.

Vid besöket i Manchester nöjde han sig således inte med en tallrik ”Bangers and Mash” på närmaste pub – trerättersmenyn i boken består istället av päron- och cheddarpaj, ciderkyckling och chokladpudding med whisky och päron.

fotbollsresa till Manchester

13 rätter!

Ännu mer sofistikerat blir menyvalet för Paris: Crème Ninon till förrätt, åtföljt av Boeuf Bourguignon med mandelpotatis som huvudrätt. Så där håller det på… Det ena receptet efter det andra radas upp fram till den kulinariskt storslagna epilogen – en 13 rätter lång matchmeny med läckerheter som räkcocktail, cannelloni med färskost och zucchini, pilgrimsmusslor, ricottapaj och chokladtryffel. Mmm …

– Att ge sig på konststycket att tillaga en 13-rätters meny är en stor utmaning. Matchmenyn är enbart avsedd för det tillfälle då ni ska fira att du eller ni tillsammans har lyckats pricka in 13 rätt på Stryktipset, skriver Göran i boken.

Många upplevelser

Göran får tänka till ordentligt på frågan om vilken av de 12 olika destinationerna i boken han gillade bäst.

– Resorna i samband med boken gav mig många härliga upplevelser, fast på olika sätt. Bästa matchen jag såg då var Manchesterderbyt mellan City och United. Häftigaste upplevelsen var nog Istanbul-derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahçe – vilket tryck det var på läktarna! Dessutom fick vi bra mat i Istanbul. God mat finns också i Paris, där vi såg PSG och Zlatan leverera i snöyra, och i Madrid.

fotbollsresa till Madrid och Paris

Italienskt i London

London är en annan stad som ligger nära Görans hjärta – både fotbollsmässigt och gastronomiskt. – Håller man på Spurs så ska Premier League naturligtvis avnjutas i London. Förra året, när jag och några vänner hade kommit frusna tillbaka till city efter en match på White Hart Lane, hittade vi en riktigt bra italiensk kvarterskrog där vi fick en fantastisk måltid och goda viner.

På den här länken kan du läsa kapitlet om just London i Görans bok. Vi vill dock utfärd en stark varning för både resfeber och plötslig hunger …

BOKA EN FOTBOLLSRESA TILL LONDON

På temat mat och fotboll vill vi också tipsa om två andra böcker:

· Med Smak för Italien – före detta fotbollsproffset och nuvarande tv-experten Glenn Strömberg berättar om sin passion för mat, fotboll och Italien.

· Fotbollskokboken 2 x 45 – 45 magiska matcher och 45 matchande maträtter – en utmärkt bok som vann utmärkelsen Årets kokbok 2013.

 

TÄVLA OCH VINN BOKEN!

Nu kan du vinna ett eget exemplar av Göran Svenssons fina bok ”Matchmeny – en resa genom fotbollseuropa”. Allt du behöver göra är att registrera dig för nyhetsbrev hos Nickes.Com. Skicka ett mejl med ditt namn och ditt telefonnummer till sales@nickes.com senast den 28 februari så är du med i utlottningen av tre böcker.

Vinnarna kontaktas personligen efter att tävlingen avslutats. Namnet på vinnarna publiceras även på Nickes.Com:s Facebook-sida i början av mars.