Från kol till mål – fotbollsweekend i Ruhr

German fans

Fyra dagar.

Tre toppmatcher.

En drömresa.

Följ med på en fotbollsweekend till ett av Europas folk- och klubbtätaste områden – det grå men ändå så färgstarka Ruhr.

Kolrök, tung industri och ett konglomerat av städer sammanvuxna i ett stort, grått och dystert kluster. Så ser kanske bilden av Ruhrområdet ut för många som inte har en uppdaterad bild av detta unika område i Tyskland.

Fotbollsälskarna ser något annat. De ser fantastisk matchatmosfär på moderna arenor, de ser fem toppdivisionsklubbar inom en radie av cirka tio mil och de ser möjligheten att klämma in två, kanske tre härliga bundesligamatcher på en och samma helg.

En sådan drömresa har vi på Nickes.Com nu sytt ihop till dig. Se topplaget Borussia Dortmund och upplev den berömda ”gula väggen” på fredagen, fortsätt med fjolårets ligafyra Borussia Mönchengladbach på lördagen och avsluta med att se klassiska FC Köln ta sig an kaxiga nykomlingen Red Bull Leipzig med svenske landslagsmittfältaren Emil Forsberg i laget.

Ladda ner resguide för Borussia Dortmund på www.eventguides.com!

Det är emellertid inte bara fotbollen som sätter färg på Ruhrområdet och faktum är att den i ingressen beskrivna bilden av Ruhr får anses vara ganska förlegad. Ty mycket har hänt i området sedan den blivande nobelpristagaren Eyvind Johnson reste runt i Ruhrområdet i början av 1920-talet. Han berättade om sina intryck i resebrev till svenska tidningar och skrev bland annat – i en artikel i Norrländska Socialdemokraten den 18 april 1922 – så här :

”Någon, jag minns ej vem, har kallat dessa områden för helvetets förgårdar. Jag har inte riktigt förstått det förrän jag såg fabriksfälten, gruvfälten, hyttorna och ugnarna, som är utsådda över områden på tiotals mils omkrets. Städerna i Ruhr lever bokstavligt och allegoriskt talat på kol, i kol, av kol och under kol.”

Idag finns mycket att se och uppleva i de tätt liggande städerna. Köln är en kulturskatt med många vackra landmärken och historiskt intressanta byggnader. Essen (eller egentligen hela Ruhr) var europeisk kulturhuvudstad för några år sedan och i Dortmund finns bland annat ett rikt restaurangutbud – även om staden förstås är allra mest känt för ett framgångsrikt fotbollslag och en arena på vilken atmosfären anses vara den bästa i hela Europa, ja kanske rentav i hela världen!

Få en försmak av atmosfären på Dortmunds berömda arena i det här videoklippet på www.youtube.com!

Om en världsartist kommer till Europa på turné kan man vara nästan säker på att det blir en spelning i den här regionen. Men frågan är om inte Düsseldorf är den verkliga pärlan av städerna i Ruhr. Düsseldorf är en utmärkt stad såväl vad gäller shopping och gastronomi som kultur och nöjen. Här finns Europas längsta bargata, här finns en trevlig strandpromenad längs Rhen och här finns den gamla stadskärnan Altstadt med god mat och dryck och en skön, avslappnad atmosfär.

Och det bästa av allt är alltså att man från Düsseldorf når Dortmund på en timme och Mönchengladbach på 30 minuter. Till Köln går ett tåg i timmen och även Gelsenkirchen där Schalke 04 hör hemma, ligger inom räckhåll. Düsseldorf är av ovanstående skäl den naturliga basen för en fotbollsweekend i Ruhr.

Läs Lonely Planets eminenta onlineguide till Köln, kilcka här!

Så gör dig redo att gå in i den gula väggen på Westfalenstadion, sjunga med i Pippi Långstrump-sången (!) på Borussia Park och heja fram Emil Forsberg på RheinEnergie-STADION  i Köln. Tre matcher på fyra dagar i världsmästarlandet Tyskland. Kan det överhuvudtaget bli bättre? Tja, det är klart – om Fru Fortuna hade varit med skulle vi även ha kunnat klämma in en match i 2. Bundesliga, där klubben med just prefixet Fortuna från Düsseldorf huserar. Men det får bli en annan gång. Vi ska ju hinna med lite annat än ”bara” fotboll också …

Här är matchprogrammet för resan:

Fre 23/9 20.30: Borussia Dortmund–Freiburg

Lör 24/9 15.30: Borussia Mönchengladbach–Ingolstadt

Sön 25/9 17.30: FC Köln–Red Bull Leipzig

Grundförslaget är alltså att vara borta fredag till måndag, bo i Düsseldorf och se de tre ovan presenterade matcherna fredag, lördag och söndag. Kontakta oss så hjälper vi dig med alla detaljer kring planeringen av resan.

Ladda ner en arenaguide till Signal Iduna Park på www.eventguides.com!

Hör Mönchengladbach-fansen sjunga Pippi-sången: