För en äkta fotbollssupporter är det derbymatcherna som bjuder på den största glädjen – och den värsta plågan…

Hur än säsongen slutar finns det inget viktigare än att vinna matcherna mot de lokala rivalerna. Då känns det skönt att kunna gå med huvudet högt – på jobbet, i skolan, på sta’n och på krogen. Men efter en förlust är livet tungt – enda trösten är att det snart kommer en ny derbymatch…

Englands tre stora fotbollsstäder – Manchester, Liverpool och London – har var sitt anrikt lokalderby: ”If you ain’t seen them you ain’t seen nothin’ yet…”.

The Manchester Derby spelades för första gången 12 november 1881 – mellan Newton Heath (sedermera United) och St. Marks West Gorton (Citys föregångare). Det röda laget (som då var gulgrönt) vann med 3-0.

Fram till andra världskriget var det många supportrar som följde båda lagen – varannan lördag på Old Trafford och varannan lördag på Maine Road. Nu för tiden är det antingen The Theatre of Dreams eller Etihad Stadium som gäller i Premier Leagues metropol – om det inte är derby förstås…

Peter Schmeichel har ett svårslaget rekord för The Manchester Derby. Han spelade åtta säsonger med United utan att förlora en enda derbymatch. Och när han senare i karriären spelade en säsong med City blev det hemmaseger på Maine Road och oavgjort på Old Trafford.

Totalt leder United statistiken med 69 – 46 (50 oavgjorda), Det är bara i ligacupen som City har ett knappt övertag.

Över till den historiska huvudstaden i engelsk fotboll: Liverpool. Med totalt 27 ligatitlar för Liverpool och Everton är naturligtvis The Merseyside Derby en tung pjäs – trots att ingen av klubbarna ännu lyckats vinna Premier League.

I september 1891 lämnade Everton Anfield och klubbens finansiär bryggeriägaren John Houlding bakom sig i vredesmod. ”King John” startade Liverpool FC och Everton byggde Goodison Park i andra änden av Stanley Park.

Första derbyt var en amatörmatch i Liverpool Senior Cup 1893. King Johns nya klubb besegrade hans gamla med 1-0.

 

Liverpool FC Hold 24th Hillsborough Anniversary Memorial Service

The Merseyside Derby har ofta kallats ”the friendly derby”. I Liverpool är det inte ovanligt att klubbsympatierna är delade också inom familjer och kompisgäng. Men på planen har det varit allt annat än vänligt. Det finns ingen match i Premier League där så många röda kort delats ut.

Liverpool har övertaget i statistiken: 88 – 66 (65 oavgjorda). Bäste målskytt är Ian Rush med 25 mål. Fyra av dessa gjordes 6 november 1982 när Liverpool vann med 5-0 på Goodison Park.

Sist men inte minst: The North London Derby som spelas mellan Arsenal och Tottenham. Första mötet ägde rum 19 november 1887. Matchen fick dessvärre avbrytas med en kvart kvar att spela – på grund av mörkrets inbrott. Då ledde Spurs med 2-1…

Men rivaliteten tog fart rejält 1919. Då röstades Arsenal – som bara kommit sexa i Second Division – in i den utökade First Division. Detta skedde på bekostnad av Tottenham som flyttades ned.

Sedan 1950 har Arsenal och Tottenham mötts i ligaspelet alla säsonger utom en. På läktarna är känslorna heta – ni minns kanske reaktionerna efter att Sol Campbell gått över från Spurs till Arsenal…

Arsenal har en betryggande ledning i statistiken: 74 – 54 (47 oavgjorda). Men inför en säsong där båda klubbarna satsar på brasilianska nyförvärv kan allt hända.

Vill du uppleva en fotbollsmatch utöver det vanliga? En match där adrenalinet och känslorna flödar – både på planen och på läktarna…

Då ska du se en derbymatch: vi fixar hotell och biljetter!