Gamla goda Goodison Park
Goodison Park and Everton FC

Anfield är Anfield och lite eller inget slår den stämning som råder på Liverpools berömda arena.

Men bara en dryg halvkilometer därifrån står en annan klassisk stadion, med minst lika bra atmosfär som sin mer kända granne.

Välkommen till Goodison Park – en av världens äldsta fotbollsarenor och sedan drygt 120 år (!) tillbaka hem för Everton FC.

Att något – exempelvis kultur, historia, vinnarmentalitet – sitter i väggarna, är ett väl använt uttryck i sportsammanhang. Det finns en hel del av detta i engelsk fotboll, många är de arenor där väggarna är fullkomligt sprängfyllda av fotbollskultur och minnen av klassiska matcher. En av dem är Goodison Park i Liverpool. Evertons hemmaborg är den arena i England som stått som värd för flest matcher i förstadivisionen genom tiderna, vilket säger en del om Evertons framgångar i historien. Klubben, som bildades 1878, har samlat på sig nio ligatitlar och fem FA-cuptitlar men har länge levt i skuggan av sin främsta rival, Liverpool FC.

Högt rankad

För fotbollssupportrar med anglofila drag, och särskilt de som söker genuina läktarupplevelser, är Goodison Park ett trevligt alternativ till de nya skrytbyggena i Premier League. Goodison Park är ett utmärkt exempel på en gammal klassisk arena som ligger insprängd mitt i ett bostadsområde bestående av små gamla tegelhus. Det är en av världens äldsta och mest anrika arenor, alltid med en tät och intensiv atmosfär. Everton rankas ofta högt när olika brittiska publikationer rankar stämningen på Premier League-klubbarnas arenor.

Guidad tur

En guidad tur på arenan är ett fint komplement till själva matchupplevelsen. Goodison Park Stadium Tour tar dig bland annat med ned till omklädningsrummen och ger dig en möjlighet att gå ut i spelartunneln. Rundturen tar lite drygt en timma och kostar 12 pund för vuxna och 6 pund för barn under sexton år. Du kan också besöka den lilla minneslunden som ligger inklämd mellan Goodison Road-läktaren och Gwladys Street End. Där har flera gamla Everton-spelare fått sin aska utspridd och sina namn förevigade.

Ladda ner vår arenaguide för Goodison Park på EventGuides.Com

Derby eller dubbel?

Säsongens höjdpunkt på arenan är förstås derbyt mot ärkerivalen Liverpool. Det är just från ett ”Merseyside derby” som tidernas publikrekord härrör. Till höstmötet 1948 kom nämligen hela 78 299 (!) besökare. Derbyt kallas ”The Friendly Derby” eftersom det bland stadens invånare ofta finns såväl blå som röda sympatier inom en och samma familj.

Kan du inte pricka in ett derby men inte nöjer dig med att ”bara” se Everton? Då kan du försöka tajma in så att du kan resa en helg då både Liverpool och Everton spelar hemma. Ett tillfälle att göra ”The Double” finns helgen 11-12 mars då Everton möter West Bromwich på lördagen medan Liverpool tar emot Burnley på söndag eftermiddag.

Beatles hemstad

I Liverpool finns en hel del annat att se och göra. Liverpool är som bekant The Beatles hemstad och det legendariska bandet är vid sidan av fotbollen den viktigaste besöksanledningen bland utländska turister. The Beatles Story är en permanent utställning som berättar hela historien om hur fyra unga grabbar från Liverpool – Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr – formade ett av tidernas mest berömda band. Utställningen hittar du på världsarvet Albert Dock som också hyser en mängd trevliga caféer, restauranger och butiker.

Prisexempel, Everton

Två nätter i dubbelrum på 3*** hotell i centrala Liverpool, inkl. frukost och matchbiljett:

Pris per person utan flyg – från 2 195 SEK.

Ladda ner vår reseguide för Everton på EventGuides.Com