Emirates Cup 3-4 augusti

Första helgen i augusti bjuds det på rejält fotbollsgodis i London. När Emirates Cup går av stapeln för sjätte gången har värdarna Arsenal skickat inbjudningskort till Napoli, Porto och Galatasaray. Och den något originella poängsättningen bäddar för offensiva satsningar: tre poäng för vinst och ett poäng för oavgjort är vi ju van vid – men här blir det också ett poäng för varje mål… 

 

Arsenal v Boca Juniors - Emirates Cup

För tränarna är turneringen en chans att pröva nya spelidéer och för spelarna gäller det att knipa en plats inför säsongsstarten. Samtliga fyra klubbar är klara för Champions League och konkurrensen om platserna i startelvorna är stenhård.

En särskild eloge ska Arsenal och Arsène Wenger ha: för sextonde året i rad blir det spel i Champions League – även om det denna gång inleds med en play off-match. Och med Wengers erkända förmåga att vaska fram nya guldkorn blir det spännande att se vilka nyförvärv som presenteras i Emirates Cup.

Napoli knep andraplatsen i Serie A och Edinson Cavani blev skyttekung med sina 29 mål. Kommer klubben att lyckas behålla honom eller kommer han att ersättas – kanske rentav med vår egen Zlatan? Ingen annanstans är passionen för fotboll så stark som i Neapel. När det blir mål på Stadio San Paolo ger t.o.m. seismograferna utslag – som för en mindre jordbävning…

Porto tog sin tredje raka ligatitel och det är bara två år sedan klubben vann Europa League. I en spelartrupp med gott om brassar är det två andra latinamerikaner som lyser starkast: den argentinske lagkaptenen Lucho González och den colombianske skyttekungen Jackson Martínez, även kallad ChaChaCha. År 2004 vann Porto Champions League med Mourinho som coach. Nu finns det förhoppningar om att tioårsjubiléet ska firas på bästa möjliga vis.

Kommer ni håg Turkiets färgstarke förbundskapten från EM 2008? Nu är Fatih Terim tillbaka i sitt älskade Galatasaray som han lett till två raka ligasegrar. I en minst sagt spektakulär laguppställning återfinns t.ex. Didier Drogba, Wesley Sneijder, Johan Elmander, Hamit Altintop och Burak Yilmaz (som gjorde åtta mål i gruppspelet under den gångna säsongens Champions League). 

 

Vi kan redan nu utlova en festlig och färgsprakande säsongsupptakt i London – så vad väntar du på? Ta med familjen eller kompisarna – vi fixar hotell och matchbiljetter!