11 matcher på 11 dagar – en fantastisk fotbollsresa
Tiden kring jul- och nyår är den mest hektiska matchperioden i engelsk fotboll. För fotbollsälskaren Fredrik Gustafsson var den extra intensiv just i år. Inspirerad av ett nyhetsbrev från Nickes.Com gav sig Nottingham-supportern Fredrik Gustafsson från Finspång ut på ett intensivt fotbollsäventyr under vilket han fick se 17 olika lag på nio olika arenor. Dessutom hann han klämma in två hockeymatcher under sin elva dagar långa resa från vilken han kom hem med väskan full av halsdukar och själen fylld av minnen för livet. Här är Fredriks egen dag för dag-rapport från resan till England.
Onsdag 27/12:
Resan börjar och jag landar på Stansted där det råder fullt snökaos med massor av inställda flyg. Bussen från flygplanet till terminalen kör fast i snön men till slut kommer jag i alla fall på tåget till London där jag checkar in på Imperial Hotel vid Russel Square. På kvällen ser jag en ishockeymatch mellan Guildford Flames och Milton Keynes Lightning i Guildford Spectrum, en liten men välfylld hall med plats för knappt 2000 åskådare. Matchen blir 75 minuter försenad efter att bortalagets spelarbuss fastnat i trafiken (eller snöovädret?). Detta innebär att jag tvingas lämna arenan fem minuter före slutet för att hinna med sista tåget tillbaka till London.
Torsdag 28/12:
På eftermiddagen tar jag tåget till Selhurst Park och kvällsmatchen mellan Crystal Palace och Arsenal. Detta var den enda matchen där det uppstod en ”dispyt” på läktaren, detta sedan tre Arsenal-supportrar firat lite för hårt när Arsenal gjorde mål. Killarna blev avvisade från arenan av publikvärdarna och några Palace-fans.
Match: Crystal Palace–Arsenal. Resultat: 2–3. Publik: 25 762. Matchbetyg: 3*** (av 5 möjliga).
Fredag 29/12:
Dagen inleds med Stadium Tour på Emirates Stadium och besök på Arsenals museum. Jag provsitter Arsene Wenger’s stol på avbytarbänken innan jag sen eftermiddag tar tåget söderut för match mellan Millwall och Queens Park Rangers. London-derbyt på The Den är utsålt trots kylan som gör att jag huttrar mig igenom de 90 minuterna.
Match: Millwall–Queens PR. Resultat: 1–0. Publik: 16 601. Matchbetyg: 2**.
Lördag 30/12:
Tåg till Nottingham för resans första höjdpunkt – Nottingham Forest mot Sunderland på City Ground! Jag laddar upp inför matchen på puben Trent Bridge Inn där jag tillsammans med en bekant ser till att hitta rätt vätskebalans inför avspark. Resultatet i matchen blir dock den största besvikelsen på hela resan, Nottingham torskar med 0–1. Jag tröstar mig med hockey i Motorpoint Arena och matchen Nottingham Panthers–Coventry Blaze. Arenan är nästan fullsatt (mellan 9000 och 10 000 åskådare) och den entusiastiska publiken skapar en atmosfär som med råge överträffar de SHL-matcher jag sett. Eftersom matchen drar ut på tiden tvingas jag även denna gång gå lite tidigare för att hinna med tåget tillbaka till London.
Match: Nottingham–Sunderland. Resultat: 0–1. Publik: 26 830. Matchbetyg: 1*.
Söndag 31/12:
Redan på nyårsaftonens morgon tar jag tåget för ett återbesök på Selhurst Park. Det är tidig matchstart (12.00) mellan Crystal Palace och Manchester City. En lite deär att jag träffar samma halsduksförsäljare som vid första besöket på Selhurst Park – och att han faktiskt kommer ihåg mig. Nyårsmiddagen intas på en restaurang i närheten av Piccadilly Circus.
Match: Crystal P–Manchester C. Resultat: 0–0. Publik: 25 804. Matchbetyg: 3***.
Måndag 1/1:
1/1: Tåg till Luton och League 2-match mellan Luton Town och Lincoln City på Kenilworth Road. Trots att det handlar om en match på nivå fyra i England är det nästan fullsatt och en fantastisk stämning på arenan! Jag får se den i särklass bästa matchen hittills under resan. En klassisk Tipsextra-arena som alla fotbollsentusiaster och nostalgiker borde besöka.
Match: Luton Town–Lincoln City. Resultat: 4–2. Publik: 9659. Matchbetyg: 5*****.
Tisdag 2/1:
Ägnar dagen åt lite sightseeing i London för att på kvällen ta tunnelbanan till London Stadium (Olympiastadion) och matchen mellan West Ham och West Bromwich. Fin stämning och bra tryck på läktaren – och en fantastisk upplösning när West Ham avgör i den 94:e minuten!
Match: West Ham–West Bromwich. Resultat: 2–1. Publik: 56 888. Matchbetyg: 3***.
Onsdag 3/1:
Fortsätter att utforska London under dagen innan jag på kvällen tar tunnelbanan till Emirates Stadium och derbyt mellan Arsenal och Chelsea. Och tänka sig – jag träffar samma halsduksförsäljare ytterligare en gång! Matchen blir en riktig höjdare med ett fantastiskt slut. I minut 92 kvitterar Arsenal till 2–2 och i den 93:e minuten får Chelsea ett friläge men skjuter i ribban!
Match: Arsenal–Chelsea. Resultat: 2–2. Publik: 59 379. Matchbetyg: 4****.
Torsdag 4/1:
Ännu en dag med sightseeing i London och match på kvällen. Jag tar tunnelbanan till Wembley Stadium för att bevista resans fjärde Londonderby. Tottenham tar emot West Ham på den engelska nationalarenan. Innan matchen äter jag en god middag på Three Lions Bar på Wembley. Derbyt blir lite avslaget på ett halvfullt Wembley men två snygga mål i slutet av matchen räddar godkänt betyg.
Match: Tottenham–West Ham. Resultat: 1–1. Publik: 50 034. Matchbetyg: 2**.
Fredag 5:1:
Avresa med tåg till Manchester för FA-cupmatch mellan Manchester United och Derby County. Jag checkar in på Britannia Hotel i centrala Manchester och på kvällen tar jag spårvagnen ut till Old Trafford. Det är fin stämning och bra tryck på läktaren under matchen. United har ett klart spelövertag men det dröjer till 84:e minuten innan första målet kommer.
Match: Manchester U–Derby. Resultat: 2–0. Publik: 73 899. Matchbetyg: 3***.
Lördag 6/1:
Efter att inom loppet av fyra dagar ha besökt Englands fyra största fotbollsarenor, hoppar jag idag på tåget tillbaka till London. Ganska omgående efter incheckning på President Hotel vid Russel Square tar jag på tunnelbanan till Craven Cottage och FA-cup matchen mellan Fulham-Southampton. Kanske ingen av de bättre matcherna under resan men den räknas ju ändå och Fulhams arena är riktigt gemytlig.
Match: Fulham–Southampton. Resultat: 0–1. Publik: 17 327. Matchbetyg: 2**.
Söndag 7/1:
Ny dag. Ny tågresa. Ny match. Och vilken match sen! Jag åker upp till Nottingham för vad som skulle visa sig bli resans absoluta höjdpunkt – FA-cupmötet mellan Nottingham Forest och Arsenal på City Ground. Bara att få se en sådan match är ju en fantastiskt fin slutpunkt på resan. Och när Forest sedan går och skrällvinner mot Arsenal känns det nästan för bra för att vara sant.
Match: Nottingham–Arsenal. Resultat: 4–2. Publik: 27 182. Matchbetyg: 6******.
Måndag 8/1:
Hemresa. Bye, bye England – I’ll be back!
Resan sammanfattad i siffror:
– Fredrik såg 11 matcher på 11 dagar.
– Han fick se 17 olika lag spela.
– Han bevistade nio arenor.
– Total målskillnad: 18–13.
– Total publiksiffra: 388 915.
– Inköpta souvenirer: 7 st ”matchday scarfs”, 1 st temugg per hemmalag,
Det är knappast någon överdrift att kalla Fredrik Gustafsson för groundhopper, det vill säga en person som strävar efter att besöka så många arenor som möjligt. Med mottot ”Flest matcher när man dör vinner” har Fredrik nu sett totalt 445 matcher på 60 olika arenor i sitt liv. Vart hans nästa drömresa går? Till Afrikanska Mästerskapen i Kamerun 2019 – ”om Nickes.Com blir första svenska researrangör att ordna en gruppresa dit” …
FREDRIK GUSTAFSSON
Bor: Finspång.
Familj: Singel.
Ålder: 44.
Yrke: Ingenjör.
Favoritlag: IFK Norrköping, Vargarna Speedway, Björklöven, Nottingham Forest.
Viktigast i resväskan: Matchiljetterna.
Intressen: Fotboll, speedway, ishockey, schack, resor (även andra resor än sportresor).
Största fotbollsminne: Champions League-finalen på Wembley 2011.
Motto: Flest matcher och arenor när man dör vinner …