Confederations Cup – aptitretaren inför VM 2014

På söndag spelas drömfinalen i Confederations Cup på Maracanã, den mest magiska av alla världens fotbollsarenor. I Rio ska värdnationen Brasilien mäta sina krafter med de regerande spanska världsmästarna.

Visserligen har duon Neymar da Silva Santos Júnior och Frederico Chaves Guedes (mer kända som Neymar och Fred) bjudit på fotbollskonst av högsta klass, men det finns ändå frågetecken kring ”A Seleção Brasileira”. Bakåt har det svajat betänkligt vid åtskilliga tillfällen.

”La Roja” har visat att tandemparet Xavi/Iniesta ännu inte passerat sitt bäst före-datum. Och med Fernando Torres i nygammal form och en sylvass Jesús Navas kan spanjorerna kanske skjuta de brasilianska segerdrömmarna i sank.

Förlorarna i söndagens final kan hur som helst trösta sig med ett intressant historiskt faktum. Det lag som vunnit Confederations Cup har nämligen aldrig lyckats upprepa segern vid VM-turneringen året därpå. Brasilien vann Confederations Cup 1997, 2005 och 2009 och Frankrike tog hem turneringen 2001. Att vinna denna turnering verkar vara ett olycksbådande omen…

Båda finallagen kunde ta sig vidare efter dramatiska semifinaler. Uruguay och särskilt Italien har imponerat och ser ut att kunna ta sig långt i nästa års VM. Dock gäller det först att kvala in, något som Uruguay har en hel del problem med.

I VM-sammanhang väger traditionerna tungt och det är ingen slump att alla fyra nationerna i semifinalerna är tidigare världsmästare. Och när det blir dags för allvar nästa år vill säkert Argentina och Tyskland ha ett ord med i laget.

På tal om Tyskland har vi ju också kvalspelet och våra egna VM-drömmar att tänka på. Fredag 6 september är det dags för nästa ödesmatch när Irland tar emot på Aviva Stadium.

Vi har ett fantastiskt arrangemang kring matchen: direktflyg Jönköping – Dublin t.o.r. och två nätter på 3*** hotell inkl. frukost. Uppladdningen äger rum på klassiska The Baggott Inn, en pub som är känd för sin plats i musikhistorien.

”A young Bono was almost turned away from these world famous doors for looking underage, Tracey Chapman launched her career here. Bob Geldof begged for a month before he was given a gig. U2, Christy Moore, Thin Lizzy, Mary Coughlan, The Water-boys and Brush Sheils all performed some of their best gigs in these four walls.”

Supporterplanet är snart utsålt men det finns ännu några platser kvar. Det är bara att dra på matchtröjan och börja värma upp.

Sist men inte minst är det hög tid att börja boka nästa säsongs Premier League-resor. Åtskilliga av stjärnorna från finallagen i Confederations Cup spelar i engelska klubbar. De senaste tillskotten ser ut att bli de två spelare som avgjorde semifinalerna: Paulinho (sannolikt Tottenham) och Jesús Navas (klar för Manchester City).

Premier League rustar för att ta upp jakten på Bundesliga. Säsongen 2013/14 kommer det att slå gnistor kring!