Tre städer – tre derbyn (del 3: Spanien)

I jämförelse med El Clásico hamnar det mesta i skuggan. Men såväl i Barcelona som i Madrid spelas också äkta derbymatcher mot de lokala rivalerna: Espanyol och Atlético Madrid.

El Derbi Barceloní har genom åren dominerats rejält av FC Barcelona. Visserligen har Espanyol (som fram till 1995 stavades Español) eliminerat Barça på vägen fram till två av sina fyra cuptitlar. Men det var länge sedan: i semifinalen 1929 och i kvartsfinalen 1940.

Enda gången lagen mötts i en cupfinal var 1957. Då vann FC Barcelona med matchens enda mål. Bland vinnarna fanns den legendariske Lazlo Kubala. Och förlorarna hade en minst lika legendarisk tränare: den f.d. målvakten Ricardo Zamora.

RCD Espanyol v FC Barcelona - La Liga

Sedan fyra år tillbaka spelar Espanyol på en ny arena: Estadi Cornellà-El Prat. Med andra ord har El Derbi Barceloní nu en förstklassig inramning oavsett vilket av lagen som spelar hemma.

El Derbi Madrileño får nog sägas vara en tyngre pjäs. Storebror Real bildades 1902 (som Madrid Football Club) och ett år senare grundades Atlético av tre baskiska studenter. Första derbyt spelades 1905 och slutade oavgjort: 1-1.

Real Madrid vann 1956 – 1960 de fem första årgångarna av Europacupen. Men på hemmaplan var motståndet tufft. Både 1960 och 1961 fick Real se sig besegrade av sina ärkerivaler i den spanska cupfinalen.

Totalt har lagen mötts i fem cupfinaler och bara en gång (1975) har Real vunnit – efter straffläggning. Atlético vann också 1992 och senaste triumfen kom i år. Att finalen vanns på bortaplan, dvs Santiago Bernabéu, gjorde ju inte saken sämre. Det var 14 år och 25 matcher sedan Atlético senast vann en derbyseger…

Det har också funnits politiska förtecken i rivaliteten mellan de två stora klubbarna i huvudstaden. Medan Real sågs som Francos lag har Atlético haft sin traditionella supporterbas i södra Madrid, stadsdelar som dominerats av arbetarklass med vänstersympatier.

Två svenskar som upplevt hettan i Madrids derbymatcher är Henry ”Garvis” Carlsson (Atlético 1949 – 1953) och Arne Simonsson (Real 1960 – 1961).

Men Barcelona och Madrid får ursäkta – Spaniens derbystad nummer ett är Sevilla.

Sevilla FC bildades 1905 av rika jordägare. Men när klubbledningen vägrade låta en fabriksarbetare spela för laget ledde detta till en splittring. Utbrytarna bildades Betis FC – ”en klubb öppen för alla samhällsklasser”.

Första officiella derbyt spelades 1916 och slutade med ett oavgjort resultat (2-2) och omfattande slagsmål runt om i staden. Men i ärlighetens namn ska sägas att sammandrabbningarna inte bara handlade om fotboll. Stridsfrågorna var också kraven på jordreform och självstyre för Andalusien.

När det två år senare var dags för ett nytt derby i den andalusiska cupfinalen blev det bråk igen. Betis bästa spelare nekades permission från militärtjänsten och det var ett välkänt faktum att Sevilla hade goda förbindelser högt upp i krigsmakten. Betis ställde i protest upp med pojklaget och Sevilla vann med 22-0.

År 1935 kunde båda klubbarna fira sina första titlar: Betis vann ligan och Sevilla cupen. Men året därpå kom Francos militärkupp och inbördeskriget. Många av Betis republikanska supportrar avrättades, bl.a. poeten Frederico García Lorca.

UEFA Champions League: Real Betis v Chelsea

Lagen från Sevilla har inte varit bortskämda med titlar genom åren. Det senaste decenniet har de ändå vunnit Copa del Rey vid tre tillfällen: 2005 (Betis), 2007 (Sevilla) och 2010 (Sevilla). Vi väntar dock fortfarande på att cupfinalen ska avgöras som ett rent Derbi Sevillano – den dagen kommer den andalusiska passionen att nå oanade höjder.

Som ett mått på fotbollens betydelse i Sevilla sägs det att en av Betis supportrar tar med askan av sin döde far till varje hemmamatch…

Men se för säkerhets skull ett derby i Barcelona, Madrid eller Sevilla medan du fortfarande är i livet: vi fixar hotell och biljetter!